FOTO | REZULTATE exit-poll alegeri parlamentare 2024: PSD cel mai bun scor. Cât iau AUR, PNL și USR

FOTO | REZULTATE exit-poll alegeri parlamentare 2024: PSD cel mai bun scor. Cât iau AUR, PNL și USR
📅 2024-12-26

Președintele PSD Marcel Ciolacu a făcut o declarație de presă foarte scurtă după ce a aflat rezultatele exit-poll la alegerile parlamentare din 2024.

PNL a anunțat imediat după anunțarea primelor rezultate ale alegerilor legislative că va participa la formarea unei coaliții de guvernare. ”Vom avea un Parlament pulverizat”, a declarat Ilie Bolojan, președintele interimar al liberalilor.

Elena Lasconi, președinta USR, a făcut declarații după apariția primelor exit poll-uri care dau formațiunii ei peste 15% din voturi. Ea a făcut apel la calm și a spus că așteaptă rezultatele numărătorii.

Președintele AUR, George Simion, a declarat, duminică seara, după legerile parlamentare, acolo unde formațiunea sa politică a obținut al doilea scor, după PSD, conform rezultatelor exit-poll, că "vocea țării s-a făcut auzită!".

Aproape 9,5 milioane de români au ieșit duminică la urne, în zi de sărbătoare, pentru a-și alege reprezentanții în Parlament. Niciun partid nu a reușit să obțină o majoritate absolută.

Rezultate exit-poll CURS

Datele prezentate de exit-poll-ul CURS reprezintă cifrele de la ora 19:00

Camera Deputatilor

PSD – 25,1%

AUR – 19,9%

USR – 15,5%

PNL – 15,5%

SOS – 5,5%

POT – 5,5%

UDMR – 5,0%

SENS – 3,5%

PMP – FD – 2%

REPER – 1,2%

Altele

Senat

PSD – 26,1%

AUR – 19,2%

PNL – 15,9%

USR – 15,6%

SOS – 5,4%

POT – 5,4%

UDMR - 5%

SENS – 3,4%

FD – PMP – 1,5%

INSCOP Research a realizat un ”Sondaj în ziua votului” (nu exit-poll) pe teritoriul României (fără diaspora) în cadrul unui experiment intern de testare și validare a acestui instrument de cercetare.

Sondajul este reprezentativ pentru populația cu drept de vot rezidentă în România.

Eșantion: 3.100 persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de +/- 1.8%

Rezultate: 

Sondaj INSCOP

UPDATE: Sondaj INSCOP

Știrile PRO TV publică, pe lângă exit-poll-uri, și un sondaj realizat de INSCOP. Acesta este diferit de exit-poll-uri prin faptul că a fost realizat telefonic în ziua votului și reprezintă un test pe care institutul de sondare îl realizează în această zi. 

La fel ca și rezultatele exit-poll-urilor, datele din sondaj vor fi publicate la ora 21:00.

Ce urmează după alegerile parlamentare

Alegerile parlamentare din 2024 vor influența direct formarea noului Guvern, deși cetățenii nu votează în mod direct pentru Executiv. După scrutin, președintele României va desemna un nou premier, în funcție de rezultatele obținute de partidele politice.

Conform Constituției, premierul este ales după consultarea partidului care obține majoritatea absolută în Parlament sau, în lipsa acesteia, a partidelor parlamentare. Candidatul desemnat are la dispoziție 10 zile pentru a solicita votul de încredere al Parlamentului asupra programului de guvernare și a listei de miniștri.

Lista Guvernului și programul său sunt dezbătute de Camera Deputaților și Senat într-o ședință comună. Pentru validare, este necesar votul majorității deputaților și senatorilor.

Odată aprobat de Parlament, noul premier și echipa sa de miniștri depun jurământul de credință în fața președintelui României, în cadrul ceremoniei oficiale de învestire desfășurată la Palatul Cotroceni.

Ce votăm la alegerile parlamentare

Alegerile parlamentare din România reprezintă procesul democratic prin care cetățenii cu drept de vot aleg reprezentanții în Parlament, organul legislativ suprem al țării. Aceste alegeri se desfășoară o dată la patru ani și au ca scop desemnarea membrilor celor două camere ale Parlamentului: Camera Deputaților și Senatul. România are un sistem parlamentar bicameral, astfel încât cetățenii votează pentru ambele camere în cadrul aceluiași scrutin.

La alegerile parlamentare, cetățenii români votează pentru partide politice, alianțe electorale sau candidați independenți. Votul se desfășoară pe baza unui sistem de reprezentare proporțională pe liste închise. Fiecare partid prezintă o listă de candidați pentru fiecare circumscripție electorală, iar numărul de mandate câștigate de fiecare partid este proporțional cu numărul de voturi obținute la nivelul fiecărei circumscripții.

Parlamentul este format din Camera Deputaților și Senatului. La alegerile de duminică sunt aleși membrii celor două Camere din 43 de circumscripții (41 de județe + municipiul București + diaspora). Pe lângă ei, vor fi stabiliți și reprezentanții minorităților naționale. În total, e vorba de 466 de parlamentari aleși pentru următorii patru ani.

Un element esențial în alegerile parlamentare este pragul electoral, un mecanism menit să limiteze fragmentarea politică în Parlament.

Pentru a obține mandate, partidele politice trebuie să depășească pragul electoral de 5% din voturile valabil exprimate la nivel național sau 20% din voturile valabile într-un minimum de patru circumscripții electorale.

În cazul partidelor care reprezintă minorități etnice, se aplică un prag electoral mai mic, permițând astfel reprezentarea diversității etnice și culturale în Parlament.

În cazul Camerei Deputaților, există 42 de circumscripții electorale corespunzătoare celor 41 de județe ale României și municipiului București, plus o circumscripție specială pentru diaspora.

Pentru Senat, există 43 de circumscripții: 41 pentru județe, una pentru București și una pentru diaspora.

Numărul de mandate atribuite fiecărei circumscripții variază în funcție de numărul de locuitori, iar repartizarea acestora se face conform unui algoritm electoral bazat pe metoda D'Hondt, o metodă de reprezentare proporțională utilizată pentru a transforma voturile în mandate.

Ce este Parlamentul

Parlamentul României este autoritatea legislativă supremă și reprezentantul principal al poporului, conform Constituției. Acesta este un parlament bicameral, format din două camere: Camera Deputaților și Senat.

Senatul reprezintă camera superioară, în timp ce Camera Deputaților este camera inferioară a Parlamentului.

Atât senatorii, cât și deputații sunt aleși prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat, în conformitate cu legislația electorală. Mandatul fiecăruia este de patru ani, iar o persoană nu poate fi aleasă simultan în ambele camere, ca deputat și senator.

Constituția României, la articolul 75, precizează situațiile în care Camera Deputaților este prima cameră sesizată pentru a dezbate un proiect de lege, iar în alte cazuri, Senatul preia această responsabilitate. Pentru ca o lege să fie adoptată, trebuie să obțină votul ambelor camere.

De asemenea, articolul 65 din Constituție reglementează momentul în care cele două camere se întrunesc în ședință comună, iar în afară de aceste reuniuni, parlamentarii se întâlnesc separat în ședințele fiecărei camere.

În cadrul ședinței comune, Parlamentul îndeplinește atribuții specifice, cum ar fi numirea șefilor de servicii secrete, judecătorilor Curții Constituționale, Avocatului Poporului, conducerilor televiziunii publice și radioului, precum și validarea Guvernului și a programului acestuia. Totodată, Parlamentul poate demite miniștrii prin moțiune simplă sau moțiune de cenzură.

Parlamentul are și un rol internațional semnificativ, ratificând tratatele internaționale și adoptând decizii privind politica externă a României, având astfel o influență importantă asupra relațiilor internaționale ale țării.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

El este cel mai bun arbitru din lume în 2024. Are doar 35 de ani și a arbitrat finala Euro 2024

IFFHS, Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului, a anunţat că Francois Letexier, în vârstă de 35 de ani, a fost ales cel mai bun arbitru din 2024.

Casă veche de 100 de ani, readusă la viață după ce urma să fie demolată ca să facă loc unei parcări

O casă țărănească din sudul României, veche de aproape 100 de ani, a fost strămutată, readusă la viață și pusă în circuit public, la 50 km distanță.

Donald Trump evocă posibilitatea ca SUA să anexeze Canada și promite canadienilor reduceri de impozite de 60%

Joe Biden şi Donald Trump au transmis mesaje de Crăciun total diferite, miliardarul reiterându-şi într-un mesaj expeditiv postat pe reţeaua sa de socializare Truth Social ameninţările polemice cu privire la şantajarea Canada.  

Țara care va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume. Proiectul ar costa peste 30 de miliarde de dolari

China a aprobat construcţia a ceea ce va fi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume, demarând un proiect ambiţios la marginea de est a platoului tibetan ce ar putea afecta milioane de persoane în aval, în India şi Bangladesh, informează Reuters.

Vedete din România care s-au căsătorit în 2024. Nunțile anului în imagini | GALERIE FOTO

Pentru unele vedete din România, anul 2024 a fost unul special, după ce au decis să își unească destinele. În timp ce unele cupluri și-au dorit un eveniment discret, altele au organizat o nuntă cu fast.

Opoziţia sud-coreeană va vota vineri o moţiune pentru a-l destitui pe preşedintele interimar Han Duck-soo

Opoziţia sud-coreeană a prezentat joi în faţa parlamentului o moţiune ce va fi votată vineri pentru a solicita demiterea lui Han Duck-soo, premier şi preşedinte interimar al ţării.

Chimen - totul despre chimen. Beneficii, contraindicații, ce gust are și la ce să îl folosești

Chimenul este un fruct uscat, denumit în mod obișnuit „sămânță”, care provine de la planta Carum carvi. 

Un pilot aflat în afara serviciului salvează un zbor de pasageri după ce un membru al echipajului nu a mai putut să piloteze

Un pilot în afara serviciului a intervenit și a ajutat la pilotarea și aterizarea un Boeing 737, după ce ofițer secund de zbor a fost brusc incapabil să mai piloteze, scrie Business Insider.

O mamă își taxează membrii familiei pentru pregătirea meselor de Crăciun. „Am păstrat chitanțele și am calculat corect”

O mamă din Anglia, Marea Britanie, a stârnit reacții controversate pe rețelele sociale, după ce a mărturisit că va taxa membrii familiei sale pentru mesele pregătite pentru cele trei zile de Crăciun, scrie Fox News.

Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.