Ştiri aproape ratate (5). Votaţi. Doare, dar e frumos. Şi altele despre teatru, diasporă şi poezie, toate cu iz politic • Special Arad · ultimele știri din Arad

Ştiri aproape ratate (5). Votaţi. Doare, dar e frumos. Şi altele despre teatru, diasporă şi poezie, toate cu iz politic
📅 2024-11-24

„Doare, dar e frumos”, aşa a început incantaţia şamanică cu care s-a deschis FITCA 27, Festivalul de teatru clasic care are loc zilele astea în Arad și pe care ar fi bine să nu-l rataţi, pentru că e printre ultimele evenimente importante din acest an de la noi din urbe.

Săptămâna asta a fost, însă, prea puţin despre teatru, cultură, educație sau sănătate, dar destul de mult despre alegeri și candidați. Mai ales despre candidații la Prezidențiale. Nu o să mai vorbim mult, sau nu o să mai conteze în curând cât de mult vom mai vorbi despre ei, așa că votați, azi! Doare, dar ce contează?

Votați. Doare, dar e util

Şi doare, desigur, dar vine încă cu bucurie că poți vota și alege liber pe cel care ți-l dorești în fruntea țării, chiar dacă iar ești pus să alegi între răul cel mai mic, acum când toate relele-s cam măricele.

Dar despre rele, parafrazându-l, nițel, pe Radu Burnete, nu-i oare aşa ca și în viața de zi cu zi? Acolo unde nu ai ales mereu doar între bine şi rău, între ce îţi place şi ce nu-ți place, ci ai fost nevoit să alegi şi între chestiuni care nu ţi-au plăcut niciunele. Şi ai făcut-o după ce ai constatat că nu eşti copil râzgâiat şi că, dacă nu alegi tu, va alege oricum altul pentru tine.

Apoi mai e și incertitudinea, aia sănătoasă, de care zice tot Burnete, şi pentru care ar fi bine să votăm:

„O veche glumă spune că Hrușciov ar fi explicat unor apropiați diferența fundamentală dintre alegerile din URSS și cele din America: în America nu știi niciodată cine urmează să câștige. Îmi place pentru că descrie cu manta ceva caracteristic doar grupurilor libere: incertitudinea. Da, dacă vreți să fiți liberi nu puteți trăi în certitudine. Nu puteți nici măcar în viețile voastre private, dar acolo sunt mai ușor de intuit consecințele unor decizii pe când la nivelul unui grup sunt infinite scenarii posibile.”

Cel mai bun lucru pe care poți să-l faci azi după Deceniul Iohannis

O să fiu pe viteză astăzi cu „Ştirile aproape ratate” ca să aveți timp să mergeți să votați, pentru că da, doare, dar e cel mai bun lucru pe care îl puteți face azi.

Dacă nu aveţi încă idee cu cine, pun aici un material despre care mi-e greu să cred că nu ați auzit încă:

doar ca să știţi pe cine am votat până acum, în cine ne-am pus speranțele și unde ne-a adus.

E lung documentarul, peste două ore, dar tot mai aveți timp, în mai multă cunoștință de cauză mai apoi, să votați.

Și pentru echilibru, pun şi un material despre încă un subiect care mi-e greu să cred că v-a ocolit, deși știți cum e: fiecare cu bula și bula e mică.

EXCLUSIV Dovada că liderii PSD Marcel Ciolacu, Grindeanu, Simonis și Laura Vicol au zburat cu jetul privat închiriat de Nordis / O distracție la Nisa și la Paris documentată pe ore / Totul despre cele 5 curse de lux în valoare de câteva zeci de mii de euro fiecare

E un material pornit tot de la o investigație Recorder.

Lucru bun e că mai putem face materiale din astea în România și asta e, de fapt, libertatea, așa că votați, doare, dar e necesar.

O mie de zile de război și mult mai multe de frică

Oricât de greu ne-ar fi să alegem între relele de pe buletinul de vot, să ieșim din case într-o zi răcoroasă de duminică, tot ne e mai bine decât multora și ar fi bine să rămână așa.

În caz că ați uitat, deși e lângă noi dar alții ne tot bagă în cap, diabolic, sfidându-ne inteligenţa, că nu-i războiul nostru, de parcă singuri n-am putea intui cât de repede poate fi el mutat aici, săptămâna asta s-au consemnat 1.000 de zile de război în Ucraina. O mie de zile de bombe, frică, frig, întuneric şi crime împotriva umanităţii.

1.000 de zile de invazie rusească în Ucraina. Război de uzură și de crime împotriva umanității

Dacă vorbele nu vă mai conving, dar încă mai credeţi că imaginile fac cât o mie de cuvinte, atunci uitaţi-vă la coperta asta de la Politico, despre care mulţi spun că va fi coperta anului, poate a deceniului. E despre o frică mai lungă de o mie de zile:

Votul și diaspora care trăiește acasă, dar la mii de kilometri distanță

Dacă nu vreţi să vă uitaţi defel spre Est, atunci să ne uităm niţel spre Vest, unde sunt peste 8 milioane de români plecați de ceva vreme de acasă. Şi mergeţi la vot şi pentru ei. Şi ei o fac pentru noi, mai conștiincios chiar decât noi.

Poate cel mai frumos și dureros material pe care l-am citit săptămâna asta e cel despre românii care muncesc în Belgia. Nu spun despre ei că trăiesc în Belgia, ci acasă, chiar dacă de fapt locuiesc de ani buni la mii de kilometri distanţă de țară.

E aici o frază despre cum s-a construit o piaţă unică pentru libertatea de mişcare (libertatea aia care a făcut ca milioane de români să-şi poată căuta un viitor mai bun pe afară), dar cum poate acum ar trebui să construim şi piaţa aia care să-ţi ofere libertatea de a rămâne acasă. Dar asta depinde tot de votul nostru.

Citiţi-l dacă vreţi să înţelegeţi câte ceva despre voturile diasporei. Și votaţi. Doare, e cu lacrimi, dar contează.

Cei care n-au vrut să plece: migranții care muncesc în Belgia, dar trăiesc în România

Tot de aici am aflat, de la jurnalistul britanic David Goodhart, citat de Politico, că lumea contemporană o poți împărți în două categorii de oameni: „Anywheres”, cosmopoliții care caută oportunități profesionale în toate colțurile lumii, și „Somewheres”, cei care trăiesc aproape de locul unde s-au născut. Şi că divizarea dintre cele două grupuri este profundă și le influențează munca, valorile, viziunea și votul.

Toți, însă, votăm, așa că votul nostru e important chiar și în ecuația asta.

Afară, dar mai ales acasă, unde 1 din 10 elevi n-au ce mânca

Dacă încă credeți că Occidentul ăla la care am tot visat a venit cu toate relele contemporaneității și că nouă ne-ar fi fost mai bine fără, în bula noastră, departe de amenințările libertății de gen, de care ne temem mai rău decât de război, și a AI-ului, pe care încă nu-l înțelegem, atunci poate e bine să mai citiți statistici despre cum stăm în România.

Şi să votați azi, duminica viitoare și peste două duminici, pentru că poate cei care vor veni la cârma țării vor reuși să coboare procentele astea dureroase.

1 din 10 elevi din România spun că zilnic sau aproape zilnic nu au ce mânca! Iar lipsa mâncării, vrem nu vrem, ne face mai proști.

GRAFIC Raport PISA: 1 din 10 elevi români de 15 ani spune că zilnic sau aproape zilnic nu a mâncat din lipsă de bani, iar 20% – cel puțin o dată pe lună / OCDE: Nesiguranța alimentară e asociată cu rezultate de învățare mai slabe

Pun aici și una rea despre occidentul ăla în care lucrăm unii dintre noi ca să ne fie bine când ne întoarcem acasă și pe care îl deformăm de câte ori nu ne e bine cu noi și cu ale noastre. Tot pentru nițel echilibru.

E bine să fii în frunte cu tehnologia și inteligența artificială, dar uneori ea te poate omorî:

https://www.politico.eu/article/big-tech-artificial-intelligence-ai-dream-ireland-energy-nightmare/

Vești bune despre memorie, care, nu-i așa?, ne-ar putea salva

O singură veste bună, rapid, înainte de a vă îndemna iar să votați, pentru că da, doare, dar e sănătos: o să stăm pe viitor mai bine cu memoria, o să știm mai bine să luptăm cu Alhzeimerul, iar asta o să ne amintească poate mai des lucruri importante din trecutul nostru. Pentru că altfel, „cei care și-au uitat trecutul, sunt condamnați să-l repete”. Iar eu, personal, n-aș repeta comunismul.

Alzheimer’s Mice Have Memory and Brain Function “Rescued” by Cancer Drug

Final cu vot, politică şi poezie

Politica poate să provoace cel mai ucigaș cancer dacă lăsăm libertățile câștigate să ne fie luate, iar una dintre cele mai importante e libertatea de a vota pe cine crezi că merită să conducă pentru următorii patru, cinci ani.
Dacă nu credeți asta, analizaţi cu atenţie toate filmele pe care le-ați vizionat, toate cărțile pe care le-ați citit şi o să vedeți că totul e dragoste și politică.

Dacă v-ați dus deja la vot, puteți să vă bucuraţi mai apoi de încă câteva seri de teatru pe bune la FITCA 27, Festivalul de teatru clasic despre care colegul meu a scris aici:

„Ritualul” și „vraja” FITCA a început cu un veritabil spectacol: „Cântece șamanice” | Foto

Mergeți pe la expoziții prin Timișoara: expoziţia lui Caarravagio s-a deschis, Laurian Popa e încă la Jecza şi ar fi păcat să nu-l vedeți.

Sau citiți o carte bună, aşteptând vă vedeţi dacă prezidenţiabilul vostru ajunge în turul doi. Doare aşteptarea, dar e una dintre cele mai frumoase dureri.

Ce va ieşi, vom vedea. Oricum, fiţi pregătiţi: „disappointment is the greatest adventure!”

A fost scurt, tura asta, fără prea multe poveşti din alte lumi, dar nu fără poezie. Ea trece de toate dezamăgirile, de pe oriunde vin acestea, chiar şi în ţara asta lipsită de regulă de plase de siguranță:

Nimeni – P.Schultz, OMG (Traducere Vlad Dragoi)

Citește și: 

Știri aproape ratate (4). Apă şi talpă. America deportărilor, România inaugurărilor. Puţin alcool, mult frig şi promisiunea că vom fi toți slabi

Știri aproape ratate (3). Politică de România, decizie de New York, câteva vorbe despre anxioşi şi tineri şi un sfat: nu faceţi AVC după ora 16.00!

Ştiri aproape ratate (2). Haideţi să fugim cu primarul, ca să nu mai fim atât de cinici 

Știrile pe care aproape le-am ratat (1). Luminile lui Caravaggio, întunericul lui P. Diddy, jumătatea de baraj și Anul nou care n-a fost

 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri special arad

Încă 6 luni de controale la frontieră, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen

Consiliul Uniunii Europe, la şefia căruia se află acum Ungaria, a făcut public textul declaraţiei comune semnate vineri la Budapesta, de miniştrii de interne din... The post Încă 6 luni de controale la frontieră, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen appeared first on Special ...

Max Verstappen, pentru a patra oară campion mondial la Formula 1

Pilotul olandez de Formula 1 Max Verstappen a devenit pentru a patra oară campion mondial în Marele Circ, chiar dacă a încheiat cursa Marelui Premiu... The post Max Verstappen, pentru a patra oară campion mondial la Formula 1 appeared first on Special Arad · ultimele știri din Arad.

Cine votează mai mult la alegerile prezidențiale, femeile sau bărbații? Vezi statistica de la Arad și din țară

Secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale s-au deschis de la ora 07:00, iar până la această oră în România au ieșit la vot circa 3,8... The post Cine votează mai mult la alegerile prezidențiale, femeile sau bărbații? Vezi statistica de la Arad și din țară appeared first on Special Arad · ...

Cum se desfășoară alegerile la Arad. MAI: „A mai fost semnalat un posibil incident”

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) Arad informează că în întregul județ sunt disponibile 440 de secții de vot, iar în această dimineață toate secțiile au... The post Cum se desfășoară alegerile la Arad. MAI: „A mai fost semnalat un posibil incident” appeared first on Special Ara...

România votează. Câți oameni s-au prezentat în secții până la amiază, în țară și la Arad, pentru alegerile prezidențiale

UPDATE, ORA 14, ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2024: În total, 4.778.314 români și-au exprimat votul la nivel național, de la deschiderea urnelor la 07:00 dimineața și până... The post România votează. Câți oameni s-au prezentat în secții până la amiază, în țară și la Arad, pentru alegerile prezidențial...

Ştiri aproape ratate (5). Votaţi. Doare, dar e frumos. Şi altele despre teatru, diasporă şi poezie, toate cu iz politic

„Doare, dar e frumos”, aşa a început incantaţia şamanică cu care s-a deschis FITCA 27, Festivalul de teatru clasic care are loc zilele astea în... The post Ştiri aproape ratate (5). Votaţi. Doare, dar e frumos. Şi altele despre teatru, diasporă şi poezie, toate cu iz politic appeared first on Spe...

„Păsările” lui Aristofan, concert Cári Tibor și „Căsătoria”, cu Tudor Chirilă – duminică și luni la FITCA 27

După un debut în forță, Festivalul Internațional de Teatru Clasic – ediția a XXVII-a (FITCA 27) continuă, chiar dacă astăzi se alege viitorul Președinte al... The post „Păsările” lui Aristofan, concert Cári Tibor și „Căsătoria”, cu Tudor Chirilă – duminică și luni la FITCA 27 appeared...

Conferința StudMath IT la UAV

Comunicat. Cea de-a 17-a ediție a conferinței dedicate studenților de la programele de licență, masterat și doctorat, StudMath IT, a avut loc la Universitatea „Aurel... The post Conferința StudMath IT la UAV appeared first on Special Arad · ultimele știri din Arad.

Un polițist de frontieră român a fost împușcat în cap

Poliția de Frontieră transmite că în această dimineață un polițist de frontieră a fost găsit împușcat în cap, în localitatea Frățești din județul Giurgiu, în... The post Un polițist de frontieră român a fost împușcat în cap appeared first on Special Arad · ultimele știri din Arad.

Cutremur cu magnitudinea de 4,1 în Muntenia. Unde a fost epicentrul

Un cutremur cu magnitudinea 4.1 s-a produs duminică dimineața, la ora 7:16, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de... The post Cutremur cu magnitudinea de 4,1 în Muntenia. Unde a fost epicentrul appeared first on Special Arad · ultimele...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.