Modificarea ar aduce mai mulți bani la buget, însă ar scădea lefurile cu aproximativ 3%.
Cu un deficit enorm, de 8,7 la sută din PIB în 2024 și o țintă de șapte procente pentru acest an, responsabilii de la Finanțe caută soluții pentru a aduce mai mulți bani la buget.
Printr-un artificiu de calcul, impozitul pe venit de 10% ar putea fi comasat cu contribuția la sănătate tot de 10%. Noul mod de calcul ar putea crește taxarea muncii până la 45% din salariul brut pentru fiecare angajat. Asta ar genera mai mulți bani pentru cheltuielile pe care le are statul.
De exemplu, acum la un salariu de 10.000 de lei brut, netul ajunge la 5.850 de lei, după ce sunt oprite pe rând contribuțiile la pensie și sănătate. Ulterior, din banii rămași este luat impozitul pe venit de 10%.
„Totuși, având în vedere că această cotă de impozitare se va aplica direct asupra venitului brut, acest lucru va însemna o scădere de 3% din fiecare salariu net astăzi în România. Este o pârghie prin care se extrag mai mulți bani prin impozitarea muncii. Să nu uităm că atunci când vine vorba de o decizie politică de a colecta mai mulți bani la bugetul de stat, cea mai sigură variantă este să crești impozitarea în muncă, pentru că acele impozite sunt certe”, a explicat Radu Ciobanu, profesor de finanțe, pentru ProTv.
În varianta comasării, aflată în discuții pe masa responsabililor de la Finanțe, cotele de impozitare se aplică la valoarea brută a salariului, iar netul ajunge la 5.500 de lei.
Practic, un minus de 350 de lei în buzunarul salariatului.
Citește mai mult pe stirileprotv.ro.