6.877 de locuri de parcare cu plată există în sistemul public de parcare din Arad. Număr destul de mare, care situează Aradul pe locul 2 în topul orașelor medii când vine vorba de numărul de locuri de parcare cu plată. Doar Oradea ne ia fața cu cele 7.355 de locuri de parcare cu plată.
Dar probabil în top s-ar situa orașul şi când vine vorba de cei care parchează gratuit pe locurile de parcare cu plată. Scandalul legitimațiilor pentru persoane cu handicap (citeşte AICI) s-a încheiat, fără rezultate notabile, dar lista secretă a celor care au permisiunea să ocolească sistemul de parcare cu plată, deşi nu e la îndemâna celor care nu sunt în sistem, „trăiește” de ani buni pe piaţa zvonurilor din Arad.
Sunt voci din interiorul sistemului (surse din Recons) care ne spun că parcările cu plată din oraş ar trebui să aducă mult mai mulţi bani în buzunarul firmei Recons, cea care administrează sistemul parcărilor publice cu plată din Arad, dacă nu ar fi această listă lungă de favoruri. Dar vocile nu vor să iasă public, pentru că oraşul e mic, problemele sunt mari, pentru toţi.
Aceleaşi surse cred că lista cu pricina, mereu în creştere, va fi dată uitării la momentul la care va fi implementat noul sistem de parcare cu plată, despre care aţi putut citi deja pe Special Arad.
Până la implementarea noului sistem (şi până la găsirea metodelor de eludare a lui chiar de către cei care îl aplică şi mai ales de către cei care îl comandă), drumul e lung, aşa că haideţi să vedem cine beneficiază, pe acte, de gratuităţi în actualul sistem de parcare cu plată şi de ce sistemul nostru arată ca unul dintre cele mai dure cu cetăţenii şi instituţiile sale, pe lege.
Pentru că dincolo de lege, e o altă lume.
Potrivit calculelor celor de la Parking Data, sistemul parcărilor cu plată din Arad a adus în buzunarul Recons 4,5 milioane de lei, anul trecut. Tot potrivit calculelor celor de mai sus, un loc de parcare cu plată în Arad aduce un venit de 730 de lei pe an pentru Recons, situând Aradul undeva, de data aceasta, pe locul 10 în topul veniturile aduse de parcările cu plată.
(Parcarea de pe Bulevardul Revoluţiei din Arad, restricţionată, în acte, la doar două ore)
La cum arată acum sistemul, pe lege, în acte, ai crede că în Arad nu curg gratuităţile şi favorurile ca în alte oraşe, ci mai degrabă municipiul se ţine tare de reguli stricte, fără abateri. Ba chiar ai putea fi convins că executivul arădean îi taxează dur pe toţi, de la mic la mare, fie că e vorba de simpli cetățeni, de cei din sistemul medical, de cei din celelalte instituţii de interes public, ori de cei cu influenţă.
Tot pe legea locală, pare că celor de la vârful administraţiei locale nu le place să acorde gratuităţi nici medicilor de familie, nici celor cu maşini electrice, nici urmaşilor eroilor ori a deportaţilor de război.
Dacă în alte oraşe importante din România cu care ne tot comparăm, medicii de familie pot parca gratuit pe străzile din municipiu, la Arad aceștia au abonamente, ce-i drept preferențiale, dar relativ piperate, și nu vizează toate străzile, aşa cum ai crede.
Alte instituţii publice, care au gratuităţi prin oraşe precum Timişoara şi Oradea (ca să le amintim pe cele cu care alegem de obicei să facem comparaţii, dat fiind că sunt situate aproape), plătesc sau ar trebui să plătească, potrivit hotărârii locale, abonamente la Arad. Au parte, ce-i drept de tarife preferenţiale, dar nu de cine ştie ce reduceri la parcări.
Nuanțele încep însă de aici. Nu există specificaţii despre ce vehicule și ce instituții publice ar fi vorba în hotărârea care face referire la parcările publice cu plată din Arad, nici despre câte mașini pe cap de instituție, ci doar despre faptul că acestea trebuie să aparţină instituţiilor şi să se afle pe strada unde acestea îşi au sediul.
Logica ne duce cu gândul la faptul că ar putea fi vorba de cele neinscipţionate cu numele insituţiei (Poliţie, ANAF, Pompieri etc.), aflate în grija celor de la conducere, pentru că pe cele inscripționate e greu de crezut ca le va amenda cineva. Dar aceasta e interpretarea noastră, pe care ne-o permite actul normativ local, vag, gândit parcă fără reglementări clare, ca să poate da naștere la interpretări.
La Arad, nici măcar mașinile electrice nu beneficiază de gratuități pe locurile de parcare, la abonamente gratuite, deși trendul este des întâlnit în municipiile importante din ţară. Nici de vreun alt tip de facilitate nu au parte acestea. La abonamente preferențiale intră doar societăți precum cele de apă-canal, de gaz, de transport corespondenţă și de „televiziune”.
Ai spune că sistemul de parcare cu plată din Arad e cel mai nemţesc dintre toate, dacă ai face abstracţie de cifrele finale ale sistemului de parcare cu plată din Arad şi de informaţiile care îţi vin chiar din interior.
Municipiul Arad adună 730 de lei pe an dintr-un loc de parcare cu plată, se arată în calculele celor de la Parking Data, făcute pentru anul 2023, în condiţiile în care Oradea încasează în medie 2.500 de lei dintr-un astfel de loc, Sibiul peste 2.300 de lei, iar Clujul peste 3.000 lei. Doar Timișoara, dintre orașele cu care ne place să ne comparăm, adună mai puțini bani per loc de parcare decât Aradul.
Potrivit Regulamentului serviciului de organizare, amenajare, întreţinere şi exploatare a parcărilor de resedinţă în municipiul Arad, în parcările de reședință sunt atribuite în mod gratuit locuri de parcare doar persoanelor cu dizabilităţi.
Mai exact, conform cerfiticatelor emise în baza Legii nr. 448/2006, posesorilor de autovehicule care solicită un astfel de loc şi dovedesc situaţia în care se află cu acte. Locurile de parcare se acordă doar pentru autoturismele proprietate personală a persoanei cu dizabilităţi sau a rudelor de grad I/însoţitorilor legali care locuiesc la aceeaşi adresă.
5.995 locuri de parcare rezidenţiale am calculat că ar exista, potrivit hotărârii din 2024, la nivelul Aradului, dar nu vă putem spune şi câte dintre acestea sunt destinate persoanelor cu handicap, adică sunt fără taxe.
(Parcare cu acces doar pentru angajaţii Primăriei Arad)
Potrivit regulamentului de organizare, amenajare, întreținere și exploatare a parcărilor cu plată amenajate pe domeniul public și privat al municipiului Arad (HCLM526.25.09.2024), o serie de facilități sunt oferite medicilor de familie, instituțiilor publice și unor societăți comerciale, enumerare lor nefiind exhaustivă în hotărâre. Dar nici urmă de gratuități.
Abonamentul pentru „medicii de familie pentru toate străzile” (care se eliberează pentru un singur vehicul, în condiţiile impuse: dovada calităţii de medic de familie şi lista cu pacienţii domiciliaţi în zonele în care sunt amenajate parcări cu plată, semnată şi stampilată de medicul de familie) sunt diferite în funcţie de zone. Şi nu vorbesc despre toate străzile din Arad, ci doar despre cele dintr-o zonă.
Pentru Zona 1: abonamentul pentru medicii de familie costă pe lună 80 de lei, pe trimestru 216 lei, pe an 691.2 lei, în Zona 2 – 60 de lei pe lună, 162 de lei pe trimestru şi 518,4 lei pe an, iar în Zona 3 – 50 de lei pe lună, 140 de lei pe trimestru şi 450 de lei pe an.
În cazul abonamentului pentru „autoturismele aparţinătoare instituţiilor publice”, în Zona 1, unde se află cele mai multe instituţii, abonamentul costă pe o lună 150 de lei, pe trimestru 400 de lei, iar pe an 1.200 de lei. În Zona 2, unde se găsesc mai toate celelalte instituţii care nu au sediu ultracentral, abonamentul costă 120 de lei pe lună, 300 de lei pe trimestru şi 900 de lei pe an, iar în Zona 3 acesta costă 90 de lei pe lună, 220 de lei pe trimestru şi 650 de lei pe an.
Hotărârea nu specifică, așa cum am menționat deja, care sunt instituțiile vizate și de câte locuri de parcare ar fi vorba per instituție.
Abonamentele pentru autoturismele societăţilor comerciale care desfăşoară activităţi de interes public, pe care actul CLM Arad le exemplifică astfel – energie electrică, gaz, apă-canal, telefonie, televiziune, livrare corespondenţă, salubrizare etc., sunt mai scumpe decât toate cele enumerate mai sus. Abonamentele pentru aceste societăţi comerciale diferă şi ele în funcţie de zonă şi durată.
Pentru Zona 1, un abonament pe o lună costă 200 de lei, trimestrial 400 de lei, iar anual 1.200 de lei, în Zona 2 abonamentul costă 150 de lei pe lună, 300 de lei pe trimestru, 900 de lei pe an, iar în Zona 3 – 100 de lei pe lună, 200 pe trimestru şi 600 pe an.
La Oradea, potrivit hotărârii locale pe tema parcărilor, beneficiază de gratuitate pentru ocuparea locurilor din parcările cu plată „autovehiculele aflate în misiune aparţinând Salvării, Poliţiei, Serviciului Român de Informaţii, Ministerului Apărării Naţionale, Jandarmerie, Pompieri în baza însemnelor distinctive de înmatriculare sau inscripţionare”, „cele aparţinând corpurilor diplomatice şi consulare în baza însemnelor distinctive de înmatriculare”, „alte categorii de autovehicule aparţinând instituţiilor publice nominalizate prin hotărârea consiliului local”.
Pe scurt, instituții și societăți nominalizare în hotărâri şi care pot fi identificate după însemnele de pe vehicule. Cel puțin așa stă scris în legea locală.
Tot printre beneficiarii locurilor de parcare cu plată se numără, desigur, şi persoanele cu handicap.
Tot aici se arată că beneficiază de gratuitate pentru ocuparea locurilor din parcările cu plată cu excepţia celor din parcările de durată scurtă, pentru un singur autoturism pe care îl au în proprietate, posesorii de mijloace auto care se încadrează în una din următoarele categorii:
– persoanele fizice prevăzute la art.1 al Decretului-lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, pentru autoturismul înmatriculat pe numele acestora,
– persoanele prevăzute la art. 3 alin.(1) lit.b) şi art.4 alin.(1) din Legea nr. 341/2004 a recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989.
(Zonă restricţionată accesului auto, în municipiul Sibiu)
În plus, la Oradea, există posibilitatea rezervării a două locuri de parcare gratuite (pentru care uzual se plătește anticipat un tarif, loc care se marchează cu litera R și care are în preajmă un indicator specific) pentru serviciile de intervenție, la cererea acestora. Articolul 44 din hotărârea privind sistemul de parcare din Oradea spune că „Se pot atribui gratuit, la solicitare, un nr. de max. 2 locuri de parcare în zona unde îşi au sediul unităţile, pentru mijloacele auto aparţinând serviciilor de intervenţie cum ar fi poliţie, jandarmi, pompieri, ambulanţă (spitale şi policlinici), gaze, apă, electricitate şi alte servicii similare, la solicitarea scrisă a acestora”.
Mai mult, articolul 50 vorbește de faptul că „În faţa instituţiilor publice Primăria, Consiliul Local, Prefectura, Consiliul Judeţean, Judecătoria, Tribunalul, Inspectoratul General de Poliţie şi alte instituţii publice de interes general nominalizate prin hotărârea consiliului local, cu avizul Poliţiei Rutiere se pot amplasa indicatoare de restricţie “Oprirea interzisă” cu panouri adiţionale cu inscripţia “Cu excepţia celor cu permis eliberat de instituţie” şi se poate efectua marcaj cu linie continuă.
Locurile respective vor putea fi ocupate doar de autoturismele aparţinând instituţiei respective şi de alte autoturisme care vor avea permis eliberat de instituţie special pentru acea zonă.”
O situaţie similară este întâlnită şi în centrul Timişoarei.
(Una dintre zonele cu restricţii în municipiul Timişoara)
La Sibiu, vehiculele electrice au parcare gratuită. E vorba, însă, de abonamente de parcare, care se eliberează gratuit pentru autovehiculele propulsate 100% electric. Aceste abonamente sunt valabile în parcările amenajate pe domeniul public al municipiului Sibiu, cu excepția parcărilor cu barieră (Cazarma 90, Piața Teatrului).
Tot de abonamente gratuite au parte medicii de familie care au sediul cabinetului medical în Sibiu. Acestea sunt valabile în parcările amenajate pe domeniul public al municipiului, cu excepția parcărilor cu plată cu timp limitat din zona B și cele cu barieră. Pentru persoanele cu handicap, primăria de aici eliberează legitimaţii gratuite.
Şi la Timişoara, cei cu maşini electrice au parte de gratuitate.
Noul
regulament
în
care
s-au
stabilit
regulile
parcărilor
și
facilitățile
oferite
a
fost
aprobat
prin
HCL
309/25.07.2023.
Gratuitate
au,
potrivit
acestuia,
persoanele
care
au
fost
persecutate
între
anii
1940
–
1945
și
persoanele
cu
handicap.
De
asemenea,
au
parte
de
gratuitate
cei
care
dețin
vehicule
electrice,
iar
persoanele
care
donează
sânge
au
devenit
și
ele
beneficiare
de
parcare
gratuită
timp
de
o
lună.
În ceea ce priveşte plata parcărilor, excepţiile de la reguli sunt identificate astfel: „vehiculele corpului diplomatic; vehiculele de intervenţie (ambulanță, SMURD, pompieri, poliţie, jandarmerie, Ministerul Justitiei, M.Ap.N., Ministerul Public, Politie Locală, etc.) aflate în misiune; motorete, motociclete; vehiculele utilizate de către instituții ale statului (cum ar fi, spre exemplu: poliţie, jandarmerie, Ministerul Justitiei, M.Ap.N., Ministerul Public, Poliție Locală, Primăria Municipiului Timișoara, Serviciul Român de Informații, etc.), pentru misiuni operative în teren necesare pentru ducerea la îndeplinire a sarcinilor de serviciu ale acestor instituții, cazuri ce vor fi analizate, în baza unor solicitări justificate, de către conducerea operatorului”.
„În aceste cazuri, numărul de abonamente ce poate fi eliberat este limitat la maximum 20 de abonamenete/instituție solicitantă, cu luarea în considerare a justificărilor aduse de către instituțiile solicitante”, se arată în hotărâre.
De abonament gratuit similar cu al persoanelor cu handicap mai pot beneficia la Timișoara și instituțiile publice precum „Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara și Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiș, pentru autovehiculele înmatriculate pe aceste instituții și care sunt destinate a deservi necesitățile persoanelor cu dizabilități de pe raza Municipiului Timișoara”.
Revenind la Arad și la parcările de aici, dacă vă întrebaţi unde sunt atâtea locuri de parcare cu plată în Arad, pentru că numărul lor nu a crescut pe centru, unde solicitarea e mare, atunci vă precizăm că, dacă ajungeţi de pildă în zona Parcului Regina Maria din Micălaca, ar fi bine să vă luaţi tichet de parcare. Administraţia locală a decis că aceasta nu e o zonă rezidenţială, ci una taxabilă, cu tarife de Zona 2. Nu mai puţin de 196 de locuri de parcare sunt cu plată acolo.
Tot cu plată şi tot cu tarife de Zona 2 sunt şi parcările mereu goale din vecinătatea patinoarului abandonat al municipiului Arad: 98 de locuri de parcare „în parcarea amenajată în afara părţii carosabile, în dreptul patinoarului pe strada Cetăţii”. Sau parcările din incinta Ștrandului Neptun, incluse şi ele în Zona 2 de parcare, indiferent de sezon (78 de locuri).
Zona 3 de tarifare e cea care cuprinde doar o singură stradă, e drept, strada Poetului (între Câmpul Liniştii şi strada Ursului), dar are 187 de locuri de parcare.
Reamintim cititorilor că, potrivit statisticilor corelate de cei de la Parking Data, în studiul lor cu privire la parcările din România în anul 2023, în Arad există în sistemul public 20.467 de locuri de parcare, care au adus venituri totale de 10.031.981 de lei, adică 490,15 de lei/loc de parcare.
14.180 locuri de parcare rezidenţiale au fost declarate de oficialii din Arad celor de la Parking Data, cu un venit de 3.759.745 de lei pe total parcări rezidențiale, adică 265,1 lei/loc de parcare. Cele 6.287 de locuri de parcare cu plată declarate pentru anul 2023, au adus Recons un venit de 4.589.747 de lei per total, adică 730 de lei/per loc de parcare.
Citește și:
• Câţi bani face Aradul din parcări? Locul 10 pe țară și locul 2 în topul orașelor medii, la venituri din parcări
• Arad, orașul cu (unele dintre) cele mai scumpe abonamente de parcare. Cât costă abonamentele comparativ cu Oradea, Timișoara, Sibiu, Brașov sau Sighișoara
• Eficiența la Arad vs. Oradea: cu 1.000 de locuri de parcare mai puţin decât la Oradea, cu 14.000.000 de lei în minus la încasările din parcările cu plată
• 21.900 de lei – rezervarea unui loc de parcare în centrul Aradului. Subiectul a încins internetul
• Un loc de parcare, vă rog, lângă Piața Catedralei!