Ziua de duminică, 24 noiembrie, aduce pe scena mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” un spectacol care cu siguranță va rămâne în memoria iubitorilor de teatru. Este vorba despre „Păsările”, după Aristofan, producție a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara. Reprezentația are loc începând cu ora 18:00.
„În opera lui Aristofan, Păsările, doi bărbați epuizați de viața trăită într-un război fără sfârșit, construiesc împreună cu păsările Cetatea Cucului din Nori, prima utopie din istoria artei. După 2500 de ani, noi trăim tot într-un război care parcă nu are sfârșit, ci își schimbă doar forma și spațiul geographic. Suntem obosiți, subjugați și visăm doar la utopia noastră. Ce se va întâmpla? Oare se poate construi după toate acestea o lume unde toți suntem egali, unde nu este război, nu există lupte? Și dacă da, de ce nu o putem realiza?”, spune regizorul Kokan Mladenović.
Spectacolul, jucat în limba maghiară, beneficiază de supratitrare în limba română.
Seara de duminică se încheie cu un concert purtând semnătura inconfundabilă a lui Cári Tibor, compozitor și pianist, concert intitulat My Shakespeare Songs.
„Deși Sonetele lui Shakespeare s-au născut în urmă cu 450 de ani, încă sunt actuale și pline de semnificație, reflectând idei, gânduri si frământari ale omului actual. Ideea CT Project – My Shakespeare Songs s-a născut în 2021, luând forma finală – în 2024. Primul concert a fost susținut fără public, online, la Radio Târgu Mureș. Concertul este o fuziune de muzică electronică, acustic, jazz și pop rock, pusă pe sonetele lui Shakespeare, cântate în limba română, maghiară, engleză și franceză”, spune Cari Tibor.
Alături de Cári Tibor vor urca pe scenă: Vajda Boróka (voce), Kiss Attila (voce, chitară electrică și bas) și Szabó J. Attila (violoncel).
Tudor Chirilă este cap de afiș al spectacolului „Căsătoria” de N.V. Gogol, pe care Teatrul de Comedie din București îl aduce pe scena mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, luni, 25 noiembrie, de la ora 19:00, în cea de a patra zi a Festivalului Internațional de Teatru Clasic. Alături de acesta, în spectacolul regizat de Andrei și Andreea Grosu, joacă: Mirela Zeța, Liviu Pintileasa, Mihaela Teleoacă, Alin Florea, Dan Rădulescu, Bogdan Cotleț, Smaranda Caragea și Silviu Debu.
Trebuie menționat însă faptul că toate biletele au fost deja vândute pentru acest spectacol.
„Am citit cândva că Gogol ar fi vrut să râdă lumea la Căsătoria până când râsul dă în plâns, până când ai uitat de ce râdeai și până când descoperi dincolo de comicul imediat o lume care se zărește ca prin perdele de dantelă. O lume difuză care îți intră pe sub piele și îți accelerează pulsul. E lumea care prevestește neputința și care vorbește liber despre înălțimea oamenilor care nu pot ajunge unde își doresc. Ori nu au aripi ori nu au cum să se ridice dintr-un loc mlăștinos și întunecos unde singurătatea și absența iubirii apasă pe umerii lor. Nu e o poveste despre ceremonia nunții sau despre celebrarea fericirii, e doar o poveste despre oameni care caută oameni. Neîncetat.” – spun Andrei și Andreea Grosu.
Traducerea textului îi aparține regretatului Bogdan Budeș, scenografia și costumele – lui Vladimir Turturica, în vreme ce muzica originală poartă semnătura lui Mihai Dobre (membru Șuie Paparude).
Luni, 25 noiembrie, este și ziua în care cunoscutul coregraf, dansator și profesor – Gigi Căciuleanu începe un workshop de două zile, la care vor participa actori din Arad, Timișoara și Oradea.
Programul zilei de 25 noiembrie este completat de o dublă lansare de carte care are loc începând cu ora 18:00, în foaierul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”. Este vorba despre lansarea volumelor „Ar putea fi” și „Vederi din Mirador”, semnate de scriitorul arădean Ioan Matiuț. Participă scriitorii Vasile Dan și Gheorghe Schwartz.
De asemenea, continuă seria de interviuri din Studio ABOUT FITCA 2024, discuții transmise în direct, începând cu ora 16:30, pe social media și LaStradaTV, cu artiștii invitați în Festivalul Internațional de Teatru Clasic
Pe toată perioada FITCA 2024, foaierul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” va găzdui standurile a trei librării arădene: Cărturești, Alexandria și Casa Literelor.
Citește și: „Ritualul” și „vraja” FITCA a început cu un veritabil spectacol: „Cântece șamanice” | Foto
Biletele pentru cea de a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Clasic (FITCA 2024) costă: 80 de lei (la parter și etajul I), 60 de lei (etajul II) și 40 de lei (etajul III). Pentru spectacolele găzduite de sala Studio, prețul este de 50 de lei (preț unic). Acestea se găsesc atât la casieria Teatrului Clasic, cât și online, pe www.eventim.ro.
În timpul Festivalului Internațional de Teatru Clasic, casieria TCISA funcționează după următorul program: 22 noiembrie – 10.00 – 14.00 si 16.00 – 21.00// 23 noiembrie – 10.00 – 14.00 și 17.00 – 20.30// 24 noiembrie – 10.00 – 14.00 și 17.00 – 20.30// 25 – 28 noiembrie: 10.00 – 14.00 și 17.00 – 19.00.