Anunțul de organizare al protestului a stârnit însă şi un val de reacţii negative, ba chiar ameninţări.
Câţiva arădeni ne-au semnalat acest lucru şi faptul că i-au avertizat pe tinerii organizatori ai protestului că ar fi devenit ţinta ameninţărilor, alături de toţi cei care vor ieşi în stradă vineri, la Arad.
Amenințările ne-au fost confirmate de către organizatori care ne-au trimis printscreen-uri cu acestea, sugerându-ne să ne uităm și pe reacţiile stârnite la postările legate de protest, un val de ură şi jigniri.
Cu toate acestea, tinerii par hotărâţi să continue cu protestul.
„Arădenii ies în stradă pentru a susține democrația, valorile europene și pentru a se opune extremismului. Nu putem fi indiferenți în fața viitorului țării. Trebuie să înțelegem importanța drepturilor fundamentale, libertății de exprimare și a valorilor democratice de bun simț.
Într-o perioadă în care populiștii și extremiștii se folosesc mișelește de problemele cetățenilor pentru a câștiga teren, astfel de mișcări sunt esențiale pentru a menține echilibrul în societate.
Valorile europene pentru care părinții și bunicii noștri au luptat de-a lungul istoriei, precum statul de drept, egalitatea de șanse și respectarea drepturilor omului sunt cruciale pentru o societate liberă și prosperă”, ne-a declarat Georgiana Budău, unul dinte tinerii care au inițiat mişcarea de protest.
„Nu ne lăsăm intimidați de amentințările pe care le primim pentru că știm că împreună suntem mai puternici decât orice obstacol. Ne putem demonstra puterea la urne și îndemnăm arădenii să-și exercite dreptul la vot atât de 1, cât și de 8 decembrie.
Până atunci, dorim să încurajăm toți arădenii care ne împărtășesc convingerile să demonstreze curajul pentru care suntem cunoscuți și să ni se alăture vineri, la ora 17.00 în Piața Avram Iancu, să strigăm în cor pentru viitorul țării noastre!”, a mai adăugat tânăra din Arad.
Cum sună amenințările primite de tineri? Iată-le, pe câteva:
„Dacă mergi diseară la protest îți rup părul din cap”, „o să devin rus și vă omor pe toți ăștia din comunitatea lmft”, „noi băieții din Arad așteptăm bulangii la proteste. Vă oferim două soluții.. ori săriți în aer.. ori luați foc”.
Tinerii sunt însă hotărâți să meargă mai departe. Ei speră că astfel vor pune și Aradul pe harta orașelor mari unde s-a ieșit în stradă pentru apărarea valorilor democrației.
Cum s-a ajuns la organizarea protestului?
Iniţial, tinerii s-au organizat pe whatsapp, au fost două grupuri de tineri care au gândit organizarea de manifestaţii de stradă, apoi şi-au unit intenţiile şi au cerut autorizație de la Primăria Arad. Au primit dreptul de a manifesta pro-Europa vineri, cu începere de la ora 17:00, nu în fața Palatului Administrativ, unde ar fi vrut inițial, ci în Piața Avram Iancu.
Manifestaţia nu a fost posibilă în faţa Primăriei, potrivit reprezentanţilor instituţiei, pentru că acolo au loc pregătirile pentru montarea bradului de Crăciun. Ca atare, dorinţa tinerilor de a transmite un mesaj pentru democrație, pro-european și pro-NATO, se va concretiza în Piața Avram Iancu.
Arădeanul Tudor Cârstoiu, care a creat evenimentul pe Facebook, a indicat faptul că scopul a fost acela de a fi vizibili şi a aduce şi mai mulţi arădeni la proteste.
„România este la răscruce de drumuri. Ne alăturăm tinerilor din marile orașe care vor o țară democratică, dezvoltată și demnă. Vrem să nu mai fim nevoiți să plecăm din țară. Vrem menținerea parcursului european și euroatlantic al României. Vrem un stat democratic și eficient care să lucreze în interesul tuturor românilor. Vrem un stat de drept funcțional și eficient. Vrem oportunități și prosperitate. Vrem autenticitate și onestitate”, se arată în textul evenimentului create pe Facebook.
Câteva dintre doleanţele tinerilor sunt indicate tot acolo: reducerea numărului de parlamentari la 300, conform referendumului din 2009, mai puţini demnitari, mai puţini miniştri, secretari de stat, şefi de agenţii, reducerea subvenţiei partidelor politice etc.
Tinerii speră că forțele de ordine vor fi alerte vineri şi că manifestaţia va fi lipsită de incidente, cu toate că se tem că ura din mediul online poate declanşa ură în viaţa reală.