Fostul președinte Ion Iliescu a refuzat să dea declarații procurorilor în Dosarul Mineriadei, 13-14 iunie 1990 • Special Arad · ultimele știri din Arad

Fostul președinte Ion Iliescu a refuzat să dea declarații procurorilor în Dosarul Mineriadei, 13-14 iunie 1990 • Special
📅 2025-01-15

Fostul preşedinte Ion Iliescu, inculpat oficial în Dosarul Mineriadei, a refuzat, miercuri, să dea declaraţii procurorilor, iar avocatul său, Adrian Georgescu, a precizat că a făcut-o la recomandarea sa.

Procurorii s-au dus, miercuri, la domiciliul fostului preşedinte şi l-au informat că este inculpat. Întrebat despre declaraţiile anteriooare ale lui Petre Roman, care susţine că nu a avut nicio implicare în acele evenimente, avocatul lui Ion Iliescu a răspuns: ”Îi respect modul în care îşi face apărarea”.

Procurorii care intrumentează Dosarul Mineriadei s-au deplasat, miercuri, la domiciliul fostului preşedinte Ion Iliescu, dar acesta a refuzat să facă declaraţii.

Avocatul său, Adrian Georgescu, a precizat că aceasta este strategia de apărare pe care a gândit-o

Procurorii l-au informat că este incupat în Dosar pentru infracţiuni contra umanităţii..

Întrebat despre declaraţiile anteriooare ale lui Petre Roman, care susţine că nu a avut nicio implicare în acele evenimente, avocatul lui Ion Iliescu a răspuns: ”Îi respect domnului Petre Roman modul de comunicare cu dumneavoastră şi modul în care ăşi face apărarea în dosar”.

Fostul premier Petre Roman, care s-a prezentat, miercuri, la Parchetul General, a afirmat că nu există nici cea mai mică dovadă ca ar fi fost implicat în aducerea minerilor în Bucureşti în 13 – 15 iunie 1990 şi consideră că această învinuire care i se aduce este profund nedreaptă, precizând că nu avea niciun interes să organizeze un complet şi o represiune.

Parchetul General a anunţat, miercuri, că s-a dispus urmărirea penală a lui Ion Iliescu, fost preşedinte al României, şi a lui Petre Roman, fost premier, în Dosarul Mineriadei, fiind acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii.

Cei doi ”au lansat o politică de represiune împotriva populaţiei civile din capitală”, în urma căreia au fost ucise 4 persoane, au fost violate 2 persoane, s-a vătămat integritatea fizică şi/sau psihică a peste 1300 de persoane şi au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane.

Ce a însemnat Mineriada, conform Wikipedia:

Mineriada din iunie 1990 a fost cea de a treia acțiune de acest gen întreprinsă în România postdecembristă. A avut loc în perioada 14-15 iunie 1990 în București, dupa ce forțele de ordine au intervenit în forță împotriva protestatarilor din Piața Universității. A fost considerată cea mai brutală ca stil și anvergură dintre toate acțiunile minerilor.

Cauze

Rădăcinile acestor mineriade se găsesc în evenimente mai vechi ale istoriei românilor. De altfel, limba română este singura din lume în care a fost creat acest cuvânt, care mai apoi a fost tradus în toate limbile planetei. Se pare că după revolta minerilor din 1977, Valea Jiului a fost permanent supravegheată și păzită de Securitate, inclusiv prin înlocuirea adevăraților mineri cu securiști.

Ceaușescu însuși avea un plan prin care trupele de Apărarea Patriei să contribuie la înăbușirea Revoluției și le dotase cu bâte și alte obiecte contondente, dar muncitorii din Timișoara, Brașov nu au putut fi convinși să ia parte la un asemenea carnagiu, ci dimpotrivă au manifestat pentru libertate.

O lovitură asemănătoare fusese administrată partidelor politice din Opoziție cu prilejul grevei regale în 1947, când sute de studenți membri ai organizațiilor de tineret ale PNȚ și PNL au fost bătuți în Piața Palatului de muncitori cu bâte aduși cu camioanele de PCR.

Desfășurarea evenimentelor

13 iunie

În dimineața zilei de 13 iunie 1990, pe la ora 3-4 dimineața, forțele de ordine au distrus corturile celor aflați în Piață și au făcut arestări. Cordoanele de trupe antitero au fost rupte de manifestanți. În jurul orei 9, mai multe grupuri de muncitori de la IMGB au sosit în Piața Universității scandând lozincile: „IMGB face ordine!” și „Moarte intelectualilor!”, „Noi muncim, nu gândim!”. Cu toate astea s-au retras și au defluit spre o altă zonă necunoscută.

Pe strada paralelă cu Institutul de Arhitectură două cordoane de trupe USLA au încercat să protejeze un obiectiv format prin încercuirea Pieței cu autobuzele din dotarea Poliției. La îndemnul unor tineri atmosfera s-a încins până în momentul când a izbucnit un conflict direct, iar trupele USLA au șarjat mulțimea. Aceasta a reacționat răsturnând o autoutilitară marca TV de culoare albastră, din rezervorul mașinii a fost furată benzina, cu care s-au confecționat cocktailuri Molotov.

Aceleași persoane au rupt pietre din caldarâm pe care le-au folosit drept proiectile. Autobuzele s-au aprins, după eveniment TVR a lansat versiunea oficială că au fost incendiate, a existat o înregistrare a generalului Mihai Chițac în care acesta dădea ordin ca autobuzele să fie aprinse chiar de Poliție. În scurtă vreme, nori groși de fum negru au acoperit Piața.

Pe tot parcursul zilei au avut loc confruntări violente între manifestanți și forțele de poliție; au fost incendiate autobuzele poliției, sediile Poliției Capitalei, Ministerului de Interne și SRI.
La televiziune se citește un comunicat al președintelui Ion Iliescu, în care se afirmă „Chemăm toate forțele conștiente și responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului și televiziunii pentru a curma încercările de forță ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democrația atât de greu cucerită”.

În seara zilei de 13 iunie, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petroșani spre București iar un alt tren a plecat a doua zi din gara Motru spre București.

14 iunie

Ajunși în Gara de Nord la ora 4 dimineața, minerii conduși de Miron Cozma au fost preluați de angajați ai SRI și au fost orientați spre punctele nevralgice ale municipiului București. Un grup foarte mare a ocupat Piața Universității, unde au pretins că refac rondurile de flori distruse de corturile manifestanților, pe platoul din fața Teatrului Național. Imediat au pătruns în incinta Facultății de Geologie, unde au ocupat balconul, simbolul libertății de opinie și au devastat o colecție unică în Europa de flori de mină și zăcăminte geologice ca și sediul Ligii Studenților.

O soartă asemănătoare au avut și Facultatea de Litere și cea de Matematică, dar și Institutul de Arhitectură Ion Mincu. Numeroși profesori au fost bătuți, între ei se numără și profesorii de lingvistică Grigore Brâncuș și Petru Creția, acesta fiind agresat de indivizi care se aflau în posesia fotografiei sale. În zonă, minerii au mai devastat sediile PNȚCD și ale PNL, unde au pretins că au descoperit valută falsă și arme și de unde au furat tot ce se putea fura, inclusiv o stație radio și aparate de birotică.

Locuințele particulare ale lui Corneliu Coposu și Ion Rațiu au fost de asemenea devastate. Liderul studenților Marian Munteanu a fost bătut și aruncat apoi în fântâna de la Universitate. Un alt grup a ocupat sediul Televiziunii Române. În câteva ore controlul Bucureștiului a fost preluat de aceste grupări paramilitare, care colaborau cu Poliția și SRI. Numeroși intelectuali, studenți, persoane cu barbă etc. au fost bătuți, arestați, urcați în dubele Poliției și interogați la o unitate militară din Măgurele.

15 iunie

La orele prânzului minerii au fost urcați în autobuze și transportați la complexul expozițional Romexpo, unde șeful statului, președintele ales recent Ion Iliescu le-a mulțumit pentru acțiunea lor vitejească prin care au salvat democrația din România. Discursul său a fost întâmpinat cu urale. Imediat după aceasta au fost conduși la trenurile care îi așteptau în Gara de Nord, și transportați în Valea Jiului.

Efecte

În plan intern mineriada din iunie 1990 a reprezentat o perioadă de lipsă a libertății presei prin prezentarea unilaterală la unica televiziune din acea vreme(doar din punctul de vedere al puterii FSN ), împiedicarea prin amenințare a apariției ziarului România Liberă. Sediile partidelor de opoziție au fost devastate.

Puterea FSN nu a reușit să genereze probe cu care vreuna din persoanele arestate să fie condamnată în justiție. Acționând ca o forță independentă de stat minerii s-au substituit forțelor de ordine și implicit au subminat statul, iar consecința a fost acțiunea împotriva statului în următoarele trei mineriade (împotriva guvernului Petre Roman în septembrie 1991 și a guvernului Radu Vasile în ianuarie 1999 și februarie 1999).

Efectele în plan extern au fost catastrofale, România a fost exclusă de la orice finanțare a organismelor internaționale și a fost întrerupt acordul de asistență cu FMI. Mii și mii de tineri au plecat din țară. Foarte lent, efectele acestea au fost îndepărtate iar încrederea Occidentului, care părea pierdută definitiv, a fost reclădită și România a devenit membru al NATO și al Uniunii Europene.

Citește și: EquiLife 360, o conferință socială în premieră națională va avea loc la Arad. Invitat de onoare, renumitul medic Alexandru Ciurea

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri special arad

ULAL Arad atenționează: Colectarea separată a deșeurilor textile a devenit obligatorie în România, din 1 ianuarie 2025

Uniunea Locală a Asociațiilor Locative (ULAL) Arad atrage atenția cetățenilor că, începând de anul acesta, colectarea separată a deșeurilor textile devine obligatorie în România, potrivit... The post ULAL Arad atenționează: Colectarea separată a deșeurilor textile a devenit obligatorie în România...

Oameni cu suflet, povești care unesc. „Inima ascunsă” a Hotelului Continental din Arad, așternută într-o expoziție inedită

„Dragi oaspeți, lobby-ul hotelului nostru a prins viață într-un mod cu totul special cu portrete și povești cu oameni din Continental. Fiecare portret are o... The post Oameni cu suflet, povești care unesc. „Inima ascunsă” a Hotelului Continental din Arad, așternută într-o expoziție inedită appea...

În eventualitatea interzicerii TikTok, americanii au găsit aplicația alternativă: RedNote

Teoretic, TikTok ar putea fi interzis în SUA pe 19 ianuarie 2025, iar în lumina acestei interdicţii, utilizatorii americani au început deja să se orienteze spre... The post În eventualitatea interzicerii TikTok, americanii au găsit aplicația alternativă: RedNote appeared first on Special Arad · u...

Cetățean polonez implicat într-un accident în Zona Industrială. Șoferul avea o alcoolemie de 0,83

Un cetățean polonez în vârstă de 69 de ani a fost prins cu o alcoolemie de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat după ce... The post Cetățean polonez implicat într-un accident în Zona Industrială. Șoferul avea o alcoolemie de 0,83 appeared first on Special Arad · ultimele știri din Arad.

Permis de conducere fals, depistat de polițiștii de frontieră de la Nădlac

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Nădlac au depistat în cadrul activităților de control, un cetățean român care conducea un autoturism folosind... The post Permis de conducere fals, depistat de polițiștii de frontieră de la Nădlac appeared first on Special Arad ·...

Fostul președinte Ion Iliescu a refuzat să dea declarații procurorilor în Dosarul Mineriadei, 13-14 iunie 1990

Fostul preşedinte Ion Iliescu, inculpat oficial în Dosarul Mineriadei, a refuzat, miercuri, să dea declaraţii procurorilor, iar avocatul său, Adrian Georgescu, a precizat că a... The post Fostul președinte Ion Iliescu a refuzat să dea declarații procurorilor în Dosarul Mineriadei, 13-14 iunie 199...

De Ziua Culturii Naționale, elevii de la Școala Profesională Astra au învățat despre Eminescu și Desseanu

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, profesorul Stoica Cristian le-a vorbit elevii de la Școala Profesională Astra din Arad despre poetul național Mihai Eminescu, ducându-i și... The post De Ziua Culturii Naționale, elevii de la Școala Profesională Astra au învățat despre Eminescu și Desseanu appe...

Cetățean bulgar amendat cu 30.000 de lei pe autostrada Nădlac-Deva. Ce nereguli majore au găsit polițiștii

Un cetățean bulgar care se afla la volanul unui camion a fost amendat cu 30.000 de lei pe autostrada Nădlac-Deva. Șoferul s-a ales cu permisul... The post Cetățean bulgar amendat cu 30.000 de lei pe autostrada Nădlac-Deva. Ce nereguli majore au găsit polițiștii appeared first on Special Arad · ul...

Aleea Borsec e aproape finalizată, dar șantierul stagnează din motive oficiale legate de vreme. Din mai puțin oficiale, din lipsa banilor

Lucrările de modernizare de la Aleea Borsec, din zona Micălaca 500, sunt aproape de final, însă la ora actuală șantierul stagnează. Motivul oficial invocat este... The post Aleea Borsec e aproape finalizată, dar șantierul stagnează din motive oficiale legate de vreme. Din mai puțin oficiale, din ...

Proteste cu banderole albe, de Ziua Culturii Naționale

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă „CulturMedia” protestează, miercuri, de Ziua Culturii Naționale, cu banderole albe, pentru a atrage atenția asupra subfinanțării din... The post Proteste cu banderole albe, de Ziua Culturii Naționale appeared first on Special Arad · ultimele...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.