După această sentință pare că toată lumea a pierdut, dar cine să mai înțeleagă ceva din sentințele proceselor în care sportul ajunge la tribunal.
Deci, s-a dovedit, dacă nu vă era clar de la început, că înșiruirea aia de litere pe care a deținut-o Costea și a donat-o clubului, sau mai bine zis lui Alexandru Meszar, era exact așa cum am spus: o înșiruire de litere. Fără nicio valoare. Deși Costea spunea la acea vreme că a donat mărcile cu titlu gratuit, prețul a fost intrarea sa în comitetul director al grupări arădene.
Dar cu marca suporterilor ce a avut Tribunalul București? Și aici vorbim chiar despre sigla primită în anul 2008 de la regretatul Nicolae Bara. Instanța a anulat și această siglă, dar cei de la Suporter Club UTA au emis un comunicat în care explică că și dacă a fost anulată sigla, asociația poate în continuare să înregistreze marca. Altfel spus, instanța a lăsat suporterilor loc de bună ziua pentru a continua cu înregistrarea mărcii. Veți vedea explicația în comunicatul SCU de mai jos, după ce publicăm sentința tribunalului.
”Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Asociația Suporter Club UTA, în contradictoriu cu pârâții Călin Gabriel Costea, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci și cu succesorul cu titlu particular Asociația Fotbal Club UTA Arad. Anulează următoarele mărci naționale verbale: – „F.C. UTA 1945” nr. 114484, având dată de depozit din 04.08.2010, înregistrată pentru Clasele 35, 41, – „F.C. UTA 1945” nr. 172971, având dată de depozit din 09.09.2020, înregistrată pentru Clasele 18, 25, 28, – „F.C. UTA” nr. 172966, având dată de depozit din 09.09.2020, înregistrată pentru Clasele 18, 25, 28, – „F.C. UTA” nr. 184663, având dată de depozit din 04.02.2022 și dată de acordare din 07.09.2022, înregistrată pentru Clasele 16, 32, 35. Respinge capătul de cerere referitor la obligarea OSIM să ia act de anulare și să radieze mărcile menționate mai sus din Registrul Național al Mărcilor, ca fiind inadmisibil. Obligă pe pârâtul Călin Gabriel Costea și pe succesorul cu titlu particular Asociația Fotbal Club UTA Arad să plătească reclamantei cheltuieli de judecată de 1200 lei, reprezentând taxă de timbru și 43.193,26 lei, reprezentând onorariu avocațial și cheltuieli administrative.
Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Asociația Fotbal Club UTA Arad, în contradictoriu cu pârâții Asociația Suporter Club UTA și Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci. Anulează următoarele mărci naționale figurative: „UTA”, având nr. de depozit M 2007 06691 din data de 04.07.2007, înregistrata pentru Clasa 41; – „FOTBAL CLUB UTA” având nr. de depozit M 2016 03048 din data de 26.04.2016, înregistrată pentru Clasa 41. Respinge capătul de cerere referitor la obligarea OSIM să procedeze la radierea mărcilor menționate mai sus din Registrul Național al Mărcilor și la publicarea mențiunii radierilor în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială OSIM, ca fiind inadmisibil. Obligă pe pârâta Asociația Suporter Club UTA să plătească reclamantei cheltuieli de judecată de 600 lei, reprezentând taxă de timbru și 32.277,32 lei, reprezentând onorariu avocațial. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul București. Pronunțață prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței azi, 19.11.2024”.
„În contextul în care Tribunalul București s-a pronunțat în primă instanță în dosarul mărcilor „UTA”, Asociația Suporter Club UTA face câteva precizări esențiale cu privire la acest aspect.
Astfel, Tribunalul București a decis, într-adevăr, anularea a șase mărci, două dintre acestea deținute de către Suporter Club UTA, iar alte patru înregistrate de către Călin Costea și cedate ulterior Asociației Fotbal Club UTA Arad. Este vorba despre mărcile figurative „UTA” și „Fotbal Club UTA” deținute de SCU, respectiv mărcile verbale „F.C. UTA 1945” și „F.C. UTA”, înregistrate pentru diverse clase de bunuri și servicii.
Înainte de toate, trebuie specificate anumite aspecte în legătură cu această decizie a instanței de judecată. Primul aspect este acela că vorbim despre o decizie în primă instanță și că decizia nu este una executorie. Cel mai probabil, toate părțile implicate vor formula apel la Curtea de Apel București (o instanță cu doi judecători) și ulterior, dacă va fi cazul, recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție a României (o instanță cu trei judecători). Totodată, în continuare, precizăm că în acest moment așteptăm motivarea instanței pentru această decizie, deocamdată fiind disponibil doar dispozitivul deciziei. Toate comentariile apărute în presă până acum în legatura cu motivarea deciziei sunt pure speculații.
Mai departe, trebuie reținut că, în continuare Suporter Club UTA are în curs de înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) marca figurativă „Fotbal Club UTA”, cu clasele 16, 18, 25, 28, 32, 35 și 41. AFC UTA și Călin Costea au solicitat în acest proces și anularea acestei cereri. Suporter Club UTA a invocat prematuritatea acestei solicitări a AFC UTA și Călin Costea, pentru că deși cererea de marcă a trecut cu succes de analiza realizată de OSIM, nu este încă o marcă înregistrată. În consecință, instanța a fost de acord cu Suporter Club UTA și a fost respinsă din start posibilitatea ca această marcă să fie introdusă în procesul actual. Menționăm că această marcă înglobează celelalte mărci într-una singură și este mai completă ca precedentele.
Concluzionând, chiar dacă instanțele de judecată vor menține această decizie de anulare a celor șase mărci, Suporter Club UTA va fi singura entitate care va continua să dețină drepturi exclusive asupra denumirii „Fotbal Club UTA”, cu clasele aferente, în vreme ce Alexandru Meszar și Călin Costea nu vor deține nici o altă marcă cu particula „UTA”.
𝑷𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒏𝒐𝒊 𝒅𝒐𝒂𝒓 𝑼𝑻𝑨 𝒄𝒐𝒏𝒕𝒆𝒂𝒛𝒂̆!”