Licitația pentru aceste lucrări a fost câștigată de Amahouse, în asociere cu biroul de arhitectură Mihai-Ioan Moldovan, însumând 6.879.501,08 lei fără TVA (1,38 mil. euro). Muncitorii au început să lucreze în primăvară, iar perioada stabilită pentru realizarea proiectului era un an de zile.
Modernizarea a însemnat practic o refacere completă, demolându-se toate elementele anterioare, inclusiv fântâna arteziană. În locul acestora, s-au reamenajat spațiile verzi, s-au reconfigurat aleile, s-a introdus o altă fântână direct în subsol, care va avea jeturile de apă prin orificii prin pavaj, s-au montat plăci noi de pavaj, alternate cu piatră cubică și piatră decorativă și s-au montat pergole pentru umbrire.
Ordinul de începere al lucrărilor a fost în aprilie 2024, în contract stipulându-se un termen de un an pentru încheierea șantierului, însă muncitorii și-au oprit complet activitatea din 15 decembrie până și la ora actuală.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei ne-a informat că proiectul este aproape finalizat: „Ca stadiu de realizare putem spune că sunt finalizate în procent de 90%. După reluarea lucrărilor (sistate pe perioada anotimpului rece), muncitorii vor avea de finalizat pavajul, se va amenaja zona verde, se va amplasa mobilierul stradal și se vor monta elementele decorative pe pergolele metalice existente. În primăvara acestui an, lucrările de amenajare a Aleii Borsec se vor încheia”.
Deși motivele declarate oficial pentru sistarea lucrărilor din 15 decembrie încoace sunt legate de temperaturile scăzute, aflăm pe surse că problemele sunt de fapt cu banii, întrucât Primăria ar fi întârziat cu plățile, achitând până acum doar 60-70% din sumă, astfel că firma nu ar avea momentan resursele necesare să continue proiectul, fiind astfel nevoită să aștepte aprobarea în Consiliul Local bugetului de venituri și cheltuieli al Municipiului Arad pe 2025, care cel mai probabil va fi supus votului prin luna martie.
Directorul Amahouse nu a dorit să comenteze pe subiect, însă ne-a confirmat că procentul de realizare a lucrării este de peste 90% și ne-a enumerat și dumnealui ceea ce mai au de făcut muncitorii:
„Mai trebuie definitivate pergolele, ele vin acoperite cu un anumit material, mai trebuie finisate, la fel și spațiile verzi: irigarea e deja gata, mai trebuie doar nivelat și însămânțat gazonul. Și au mai rămas aspecte legate de curent, camerele video, plus mici detalii de închidere a placărilor cu piară cubică și pavaj”, ne-a spus Casian Popa, estimând că odată ce vor fi reluate lucrările, aceste aspecte ar fi rezolvate într-o perioadă de circa o săptămână.
Amahouse a mai realizat în municipiu proiecte publice precum reabilitarea Tribunalului, modernizarea fostei Policlinici CFR, construirea a 3 blocuri sociale pe str. Tarafului, modernizarea unor puncte termice, ori modernizarea parcului din Micălaca 300.