Un moment special a fost lansarea a unui album foto-documentar „Între Nobel și Iași. George Emil Palade și moștenirea unei vieți dedicate cercetării”, a cărui structură a fost astfel concepută „încât să ofere cititorului o perspectivă amplă și complexă asupra vieții și operei savantului. Cuprinde texte semnate de dr. Richard Constantinescu, coordonatorul Centrului Cultural «I. I. Mironescu», de prof. univ. dr. Carol Stanciu – fost rector al UMF Iași, de prof. univ. dr. Gheorghe Popa, fost rector al Universității «Alexandru Ioan Cuza», dar și de reprezentante ale familiei Palade, Alina Tacu și Bianca-Nicole Ciobanu. Albumul se remarcă și prin bogăția materialului documentar – documente oficiale, corespondență privată, extrase din presa națională și internațională, fotografii inedite”, a precizat Viorel Scripcariu.
Prof. univ. dr. Richard Constantinescu a menționat că „vizita la Iași a savantului George Emil Palade, în 1994, cu fotografii inedite, este prima dată prezentată. Dincolo de aceste imagini, am pus documente din arhivele, inclusiv, străine, documente din presa vremii în care se menționează căsătoria cu Irina Malaxa, fiica marelui industriaș Malaxa, fosta iubită a Regelui Mihai, prima soție a lui George Emil Palade și un document inedit de la Arhivele Statului din Iași, pentru că noi știam că Palade e născut într-o anumită dată, iar Arhivele Statului din Iași ne arată că e născut cu câteva zile bune înainte”.
Totodată, în parteneriat cu Romfilatelia, a fost lansat albumul filatelic „George Emil Palade – Premiul Nobel – 50 de ani”.
Festivitatea de deschidere a Zilelor Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” s-a încheiat cu o „prelegere” inedită, susținută de prof. univ. dr. Gheorghe Popa, cunoscut fizician, fost rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
În contextul evenimentelor recente care au marcat și divizat societatea, acesta a renunțat la prezentarea conferinței cu tema „Universitatea. Considerații privind provocările actuale din învățământul universitar românesc”, în favoarea unui discurs liber, „o lecție la prima impresie”.
Pornind de la câteva întâmplări la care a fost martor direct, în diferite perioade, fie într-o cafenea din Praga, fie într-un laborator de fizică din Elveția, profesorul Gheorghe Popa a încercat să răspundă unor întrebări importante pentru întreaga societate românească, precum „Cum am ajuns aici?” sau „Ce putem face mai departe?”.
O lecție despre orele astrale ale omenirii, despre lumini și umbre, despre duplicitate și superficialitate.
Nobel pentru Nobel: cercetători de top, la seminarul dedicat lui George Emil Palade
Luni, 9 decembrie, a avut loc simpozionul științific „Semicentenarul Nobelului românesc – 50 de ani de la conferirea Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină profesorului George Emil Palade”, care a reunit personalități marcante ale științei contemporane, printre care profesorul Martin Lee Chalfie, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, profesorul Ole Holger Petersen, pionier al tehnicii patch clamp și cercetători renumiți precum dr. Peter Hegyi, prof. univ. dr. Dan Gabriel Duda și prof. univ. dr. Cristian Apetrei.
Emoționantă a fost interveția online a academicianului Maya Simionescu, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Biologice a Academiei Române, fostă colaboratoare a lui George Emil Palade, care și-a amintit că atunci când s-a întors „acasă, după zece ani petrecuți în Statele Unite, Universitatea dvs. mi-a oferit titlul de Doctor Honoris Causa, un gest care m-a impresionat. Cred că organizarea acest simpozion a fost o idee excelentă: la locul potrivit – George Emil Palade s-a născut în Iași, la momentul potrivit – 50 de ani de când a primit premiul Nobel și în comunitatea potrivită – cea a marelui savant Grigore T. Popa, unul dintre profesorii lui George Emil Palade”.