Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, în calitate de lider, alături de alți 19 parteneri, anunță demararea celui mai mare proiect de dezvoltare a cercetării genomice în România (ROGEN).
Contractul de finanțare al proiectului „Dezvoltarea cercetării genomice în România – ROGEN”, cel mai mare proiect național dedicat dezvoltării științifice în domeniul genomicii din România, coordonat de UMF „Carol Davila” din București, a fost semnat marți, 17 decembrie 2024, de cei 20 de parteneri de top din țară implicați în implementarea proiectului, la sediul Facultății de Medicină a UMF „Carol Davila”.
„Acest amplu proiect reprezintă un pas important pentru progresul medicinei și cercetării medicale în România și sunt convins că acest consorțiu format din 20 de entități de elită românești, Universitatea de Medicină și Farmacie «Carol Davila» din București având calitatea de lider, va reuși să obțină o nouă performanță în medicina românească, cu precădere în domeniul genomicii, iar prin transferul cu succes al rezultatelor obținute în cadrul ROGEN să putem optimiza sistemul de sănătate românesc prin îmbunătățirea calității serviciilor medicale în patologii precum cancer, boli infecțioase, boli rare, patologii cardiovasculare și neurologice” a declarat Rectorul UMF „Carol Davila” din București, prof. univ. dr. Viorel Jinga.
Cu un buget de 85 milioane de euro, Proiectul ROGEN are acoperire națională, iar principalul obiectiv vizat este implementarea de soluții de cercetare în domeniul genomicii. Proiectul se va derula pe o perioadă de 60 de luni, iar principalele surse de finanțare provin din Fondul European de Dezvoltare Regională (cca 51%), Bugetul de Stat (cca 49%) și din mediul privat (IMM – 0,1%). Prin acest proiect se vor crea biobănci moderne, echipamente performante pentru analizarea ADN-ului și soluții digitale pentru un sistem medical modern și mai eficient.
„Proiectul ROGEN reflectă cum finanțările europene pot sprijini dezvoltarea cercetării și, implicit, îmbunătățirea sănătății românilor. Acest proiect consolidează infrastructura națională de cercetare și aduce beneficii concrete în sănătate, prin soluții inovatoare care vor îmbunătăți prevenția, diagnosticul și tratamentul unor afecțiuni complexe. Este un exemplu de investiție strategică în viitorul sănătății publice din România”, a afirmat ministrul investițiilor și proiectelor europene, Adrian Câciu.
Proiectul ROGEN, care „creionează medicina viitorului”, reprezintă un demers strategic pentru modernizarea și dezvoltarea cercetării în domeniul genomicii în România, oferind soluții moderne pentru prevenția și tratamentul unor afecțiuni complexe. Finanțarea acestuia va permite consolidarea infrastructurii naționale de cercetare și facilitarea accesului la tehnologii de ultimă generație, contribuind astfel la progresul medicinei românești.
De asemenea, proiectul își propune pregătirea unei resurse umane înalt specializate în domeniul genomicii, înființarea de hub-uri de cercetare specializate pe anumite tehnologii moderne, înființarea de clustere pentru stocarea de date genomice, identificarea de markeri genetici relevanți pentru diagnostic precoce, tratament personalizat, strategii de prevenție etc.
Obiectivele ROGEN
Dezvoltarea capacității de CDI (cercetare, dezvoltare, inovare) în domeniul genomicii prin crearea rețelei naționale de cercetare genomică în medicină si dezvoltarea infrastructurii naționale de secvențiere, a rețelei naționale de biobănci, de stocare și procesare securizată a volumelor mari de date genomice și fenotipice, a standardelor aferente, și facilitarea accesului la aceste tehnologii avansate atât pentru cercetătorii din mediul public, cât și pentru cei din mediul privat.
Realizarea de activități de CDI, precum proiecte pilot de prevenție și detecție precoce și studii de genomică funcțională, prognosticul și tratamentul personalizat precis în afecțiunile prioritare vizate precum cancer, boli rare, boli infecțioase, patologii cardiovasculare și patologii neurologice.
Transferul rezultatelor cercetării genomice în sistemul național de sănătate, prin rețeaua națională de cercetare genomică în medicină, pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale prin valorificarea rezultatelor obținute în cadrul activităților de cercetare derulate în patologii precum cancer, boli infecțioase, boli rare, patologii cardiovasculare și neurologice.
Rezultate așteptate
Rețeaua Națională de Cercetare Genomică implementată: cadrul tehnic, etic, juridic și social pentru cercetarea genomică în România, în conformitate cu legislația națională și europeană (răspunde OS1)
Genomul național de referință creat: varianți genetici și haplotipuri pentru toate persoanele din cohortă de populație generală; pangenomul cu structura de tip graph capabil sa integreze caracteristici biologice și niveluri computaționale suplimentare(răspunde OS1, OS3)
Markeri genetici relevanți pentru diagnostic precoce, tratament personalizat, strategii de prevenție, identificați (răspunde OS2, OS3)
Resurse securizate cu acces deschis și controlat pentru biospecimene, colecție de metadate, date omice, fenotipice și metode de analiză bioinformatică dezvoltate (răspunde OS1, OS2)
Mecanisme moleculare implicate în dezvoltarea și progresia patologiilor studiate, precum și în trăsături populaționale, prin analize funcționale ce vizează identificarea genelor cheie și a căilor moleculare implicate validate (răspunde OS2, OS3).
Activități eligibile ROGEN
1. Activități de modernizare infrastructuri de cercetare și achiziție de echipamente în legătură directă cu activitățile CDI:
1.1. Achiziția de echipamente în legătură directă cu activitățile CDI
1.2. Achiziția de hardware și software necesare activității de CDI, inclusiv platforme de inteligență artificială
2. Realizarea de activități de CDI în genomică, științe omice, bioinformatică și biotehnologie si valorificarea rezultatelor
2.1. Determinarea genomului de referință pentru populația prezumtiv sănătoasă din România, dezvoltarea bazei de date genomice naționale, stocarea și utilizarea în siguranță a datelor și informațiilor rezultate în vederea îmbunătățirii prevenției și diagnosticării în cancer, boli rare și alte afecțiuni prioritare și integrarea cu inițiativele europene (L1-L60)
2.2. Desfășurarea de activități de cercetare și dezvoltare în genomică, bioinformatică și alte științe omice și valorificarea rezultatelor în patologii: cancer, boli rare, boli infecțioase, boli cardiovasculare, boli ale aparatului reno-urinar.
Consorțiu ROGEN
Lider de proiect – UMF „Carol Davila” din București.
Parteneri: Institutul Oncologic „I. Chiricuță” din Cluj-Napoca, UMF „Gr.T. Popa” din Iași, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea din București, UMF Craiova, UMF „Victor Babeș” din Timișoara, Institutul de Virusologie „Ștefan Nicolau”- București, Institutul Național de Endocrinologie „C.I. Parhon” – București, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Transilvania din Brașov, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” -București, UMF „Iuliu Hațieganu” – Cluj-Napoca, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei și Științelor Biomedicale „Victor Babeș”- București, Universitatea din Oradea, Institutul Clinic Fundeni – București, Institutul de Biochimie, Institutul de Cercetare Dezvoltare în Genomică, UMFST „George Emil Palade”- Tg Mureș, Molecular Genomics SRL.