Trei atracții turistice din Buzău, înscrise în competiția „Destinația Anului”

Trei atracții turistice din Buzău, înscrise în competiția „Destinația Anului”
📅 2024-12-18

Consiliul Județean Buzău participă pentru a doua oară consecutiv la „Destinaţia Anului”, cea mai importantă competiție pentru destinații turistice din România, cu trei destinații reprezentative.

Nișat pe „Turismul rural” ca „Destinaţie EDEN” și promovat intens de Consiliul Județean Buzău, prin toate mijloacele disponibile, județul Buzău devine din ce în ce mai atractiv pentru iubitorii de natură, de tradiții, cultură și istorie, dar și pentru iubitorii de aventură, care găsesc aici oportunități unice în țară pentru odihnă, dar și pentru mișcare în aer liber, trasee pentru cicloturism, trasee montane marcate și tematice cu posibilități de echitaţie, rafting, caiac, biking, off-road, pescuit, sporturi aero, parc de aventură.

Frumusețile naturale și vestigiile istorice precum Așezările rupestre de la Aluniș, Muzeul Chihlimbarului de la Colți, Vulcanii Noroioși, Focurile vii, Trovanții, Platoul Meledic, Grunjul de la Mânzălești, Mănăstirea Ciolanu, Casa Timpului de la Valea Salciei, legendele, tradițiile autentice și preparatele culinare tradiționale, dar și simplitatea și curățenia oamenilor de pe Valea Buzăului, cuceresc tot mai mulți turiști din țară și din străinătate.

Continuând să promoveze destinațiile turistice ale județului, Consiliul Județean Buzău a înscris în competiția „Destinația Anului” 2025, trei obiective cu șanse reale de a ajunge în finală, ca și în competiția din acest an, sau chiar de a fi declarate câștigătoare.

În baza unui parteneriat încheiat între Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și organizatorii competiției Destinația Anului, consiliile județene beneficiază de oportunitatea de a nominaliza, în mod gratuit, maximum 3 destinații, la alegere, care pot fi înscrise la una din cele 7 categorii:

1. Orașe care inspiră – Orașe mari, cu notorietate mare la nivel național, care investesc în dezvoltare și promovare turistică – sunt eligibile municipii.

2. Stațiuni Balneo-Climaterice – Sunt eligibile stațiuni de interes local sau național, care sunt deschise pe întreaga durată a anului.

3. Tărâmuri fermecate – Zone geografice sau localități cu un bogat tezaur de natură, istorie și tradiție.

4. Sate de poveste – Localități mici cu profil turistic, care promovează zona prin experiențe autentic rurale – sunt eligibile doar sate / comune.

5. Distracție și aventură – Atracții ce oferă experiențe și distracții pentru copii, sportive, etc.

6. Cultura si educatie – Muzee, castele, obiective arhitecturale, saline, peșteri sau alte monumente ale naturii amenajate.

7. Cea mai bună Promovare – Sunt eligibile destinații din toate categoriile de mai sus, care au realizat acțiuni de promovare remarcabile, pentru care pot furniza un clip youtube de maximum 2 minute.

Vulcanii noroiosi – Tinutul Buzaului

Consiliul Județean Buzău a înscris 3 destinații reprezentative pentru județul Buzău și toate 3 s-au calificat deja în etapa următoare. Pentru a fi declarate câștigătoare este însă nevoie, pe lângă votul juriului și a rezultatelor cercetării „Destinația Anului”, de aportul publicului care, în perioada 1 – 25 martie 2025 se va putea implica în competiție și va putea vota destinația favorită accesând link-ul: www.destinatiaanului.ro.

Cele trei destinații la care Județul Buzău s-a calificat în etapa a 2-a sunt:

Categoria „Sate de poveste” – Satul Aluniș, comuna Colți, județul Buzău;

• Categoria „Tărâmuri fermecate” – Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului;

Categoria „Cultură și Educație” – Muzeul Județean Buzău.

Satul tradițional Aluniș din comuna Colți este este unul dintre locurile care păstrează vii tradițiile și meșteșugurile străvechi ce definesc identitatea culturală a regiunii. Un loc cu o semnificație religioasă aparte, considerat leagănul creştinătăţii din România și supranumit „Athosul românesc”, pitorescul sat invită turiștii să descopere povestea chihlimbarului, dar și unul dintre obiectivele turistice pline de mister din munții Buzăului, Vestigiile Rupeste.

Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului este o destinație turistică complexă, un teritoriu de dezvoltare sustenabilă, complet rural, care cuprinde elemente de interes geologic, arheologic, istoric şi cultural de importanță mondială. Aici, turiștii pot explora tainele naturii și ale pământului, misterele istoriei și farmecul culturii locale. Geoparcul Ținutul Buzăului a fost recunoscut ca sit UNESCO în anul 2022.

Muzeul Județean Buzău este cea mai importantă instituție muzeală din județul Buzău. Adăpostește colecții impresionante și difersificate, reprezentând o veritabilă enciclopedie a patrimoniului regiunii sud-estice a României și nu numai. Este o destinație culturală captivantă, unde istoria, tradițiile și arta se imbină armonios, oferind o imagine de ansamblu asupra evoluției locale, din epoca preistorică până în prezent.

Muzeul Chihlimbarului, Colți, Buzău

Destinațiile calificate în etapa 2 vor fi evaluate pe baza unui set de criterii obiective și măsurabile, fiecare destinație primind un punctaj pentru fiecare criteriu. Pe baza punctajului primit de destinații, se va genera un clasament pentru fiecare categorie și se vor selecta maximum 10 finaliști pentru fiecare categorie.

În perioada 1 – 25 martie 2025, finaliștii vor primi puncte din partea juriului și din partea Cercetării Destinația Anului, iar publicul este invitat să își susțină prin voturi destinațiile favorite, accesând pe www.destinatiaanului.ro.

Câștigătorii competiției vor fi anunțați în cadrul Galei Destinația Anului 2025, care va avea loc pe 8 aprilie 2025, la Sibiu.

„În 2024, județul Buzău a fost prezent în etapa finală a celei mai importante competiții pentru destinațiile turistice la 3 categorii. Toate destinațiile turistice înscrise s-au bucurat de o promovare sporită, crescând vizibilitatea județului nostru și stârnind interesul unui număr mai mare de turiști”, precizează conducerea Consiliului Județean Buzău.


Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri sanatatea buzoiana

UMF „Carol Davila”: Proiect de 85 de milioane de euro pentru dezvoltarea cercetării genomice românești

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, în calitate de lider, alături de alți 19 parteneri, anunță demararea celui mai mare proiect de dezvoltare a cercetării genomice în România (ROGEN).   Contractul de finanțare al proiectului „Dezvoltarea cercetării gen...

Institutul Clinic Fundeni, la ceas aniversar: 65 de ani de performanță în medicina românească

„Zilele Științifice ale Institutului Clinic Fundeni” 2024 marchează „65 de ani de excelență în medicină” – moment aniversar al performanței aniversar în sănătatea românească, și organizează o serie de manifestări științifice axate pe cercetare, inovare, digitalizare și progres în me...

Leul poate închide anul cu zero depreciere

Leul ar putea încheia 2024 cu o depreciere minimă, evoluție identică cu cea din ultimii ani, în care aceasta s-a limitat la 1 – 2%. Cursul de schimb este principalul instrument al băncii centrale în lupta cu inflația, iar în ultimele luni a devenit un factor de stabilitate politică în con...

Horoscop Sănătate: Zodii pentru care sănătatea ar trebui să fie prioritară la sfârșitul anului 2024 și începutul lui 2025

Atsrologii avertizează că nativii din mai multe zodii ar trebui să fie mai atenți la semnele și avertismentele date de organismul lor și să apeleze la medic, dacă acestea se mențin sau se intensifică, în ultimele săptămâni ale acestui an și în prima lună a anului viitor.   În aștepta...

Tezaurul de la Apahida – monedă din aur lansată de BNR în circuitul numismatic

Tezaurul de la Apahida, descoperit în urmă cu mai bine de 100 de ani, de câțiva țărani din Apahida, județul Cluj, este consderat „fratele mai mic” al Tezaurului de la Tournai, Belgia, cunoscut în întreaga lume.    Banca Națională a României (BNR) anunță că, începând cu data de 16 dec...

FABC – 21 de ani de luptă pentru îmbunătățirea condițiilor de îngrijire a pacienților oncologici

Pacienții oncologici cer Guvernului și Parlamentului „politici publice pertinente” și avertizează noua echipă care va fi instalată la Ministerul Sănătății că vor urmări „cu maximă atenție” modul în care implementează Planul Național de Cancer.      Federația Asociațiilor Bolnavilor d...

Cum câștigi loialitatea clienților în 2025

Menținerea loialității clienților necesită un obiectiv care necesită strategii pro-active, investiții continue și înțelegerea profundă a comportamentului consumatorilor. Folosirea analizelor predictive și a feedback-ului în timp real pot oferi companiilor un avantaj competitiv.   Loi...

Zilele UMF Iași 2024: 145 de ani de excelență în învățământul medical superior

În cadrul manifestărilor științifice organizate cu prilejul împlinirii a 145 de ani de existență în peisajul universitar medical românesc, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a marcat și împlinirea a 50 de ani de când George Emil Palade a primit Premiul Nobel....

Master în toxicologie la UMF „Victor Babeș” din Timișoara

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara formează, începând din acest an, specialişti în gestionarea cazurilor generate de consumul de droguri, printr-un program de master finanţat din fonduri europene.   Numărul consumatorilor de droguri și de așa zise „pla...

Mii de produse ale meșterilor populari, la Târgul de Crăciun „Învie Tradiția”

Târgul  aduce în prim-plan mii de obiecte unice, realizate cu pasiune și măiestrie de meșteri populari din cele mai reprezentative zone etnografice ale României, unde vizitatorii vor descoperi cadouri speciale, încărcate cu tradiție și emoție.   Proiectul național „Învie Tradiția”, c...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.