Tezaurul de la Apahida, descoperit în urmă cu mai bine de 100 de ani, de câțiva țărani din Apahida, județul Cluj, este consderat „fratele mai mic” al Tezaurului de la Tournai, Belgia, cunoscut în întreaga lume.
Banca Națională a României (BNR) anunță că, începând cu data de 16 decembrie 2024, lansează, în circuitul numismatic, o nouă monedă din aur, cu tema „Istoria aurului – Tezaurul de la Apahida”.
Aversul monedei prezintă o cataramă din Tezaurul de la Apahida, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2024”.
Reversul monedei redă două aplice de șa în formă de vulturi și inscripțiile „TEZAURUL DE LA APAHIDA” și „ISTORIA AURULUI”.
„Monedele din aur sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză și franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central”, precizează BNR.
Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese, iar prețul de vânzare a unei astfel de monede este de 940,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.
Monedele din aur cu tema Istoria aurului – Tezaurul de la Apahida au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica http://www.bnr.ro/Numismatica-726.aspx.
Tezaurul de la Apahida a fost descoperit în urmă cu mai bine de 100 de ani, de câțiva țărani din Apahida, județul Cluj. Fără să știe, oamenii au dat peste mormântul unui rege gepid. Ulterior, alte două morminte princiare au fost descoperite, iar obiectele de tezaur recuperate aveau să scoată la iveala istoria tumultoasă a migrațiilor barbare, pe teritoriul țării noastre.
„Rămășițele glorioasei epoci se văd astăzi în Tezaurul de la Apahida: piese din aur, sofisticat lucrate și bătute cu granate. Ceea ce s-a păstrat până astăzi sunt accesorii vestimentare sau piese de harnașament. Atunci când ele erau folosite, erau integrate în veșminte. Iar aplicele erau montate pe curelele harnașamentelor”, explică Rodinca Oanță Marghitu, specialist la Muzeul Național de Istorie.
Tezaurul de la Apahida, deși prea puțin cunoscut în lume, este „fratele” mai mic al celui descoperit la Tournai, în Belgia, ale cărui piese aparțineau regelui franc Hilderic, întemeietorul renumitei dinastii de regi merovingieni.