Senatorul buzoian Carmen Orban inițiază o nouă lege a Sănătății

Senatorul buzoian Carmen Orban inițiază o nouă lege a Sănătății
📅 2025-01-17

Membră a Comisiei de Sănătate din Senatul României, dr. Carmen Orban consideră că o nouă lege a sănătății este obligatoriu necesară, în contextul în care Lgea 95/2006 nu mai corespunde nevoilor actuale.

Una dintre primele promisiuni ale prof. univ. dr. Carmen Orban, în calitate de senator PSD de Buzău și membră a Comisiei de Sănătate a Camerei superioare a Parlamentului, a fost făcută cu ocazia inaugurării noii Unități de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău, la care a participat la finalul lunii noiembrie a anului trecut. Atunci, fosta consilieră pe probleme de Sănătate a premierului Marcel Ciolacu, a promis că, în noua calitate, de senator, dar și ca „fiică a Buzăului” și ca medic care și-a petrecut copilăria în acest spital, provenind dintr-o familie de medici, va face tot ce-i stă în putință pentru a ajuta unitatea medicală.

Prima promisiune a fost aceea de a facilita venirea unor noi medici la cel mai mare spital din Buzău și a sprijini toate spitalele din județ să poată asigura servicii medicale de calitate, angajându-se chiar să identifice „cât mai curând” un medic neurolog care să fie dispus să vină la Buzău pentru a acorda servicii de specialitate în Ambulatoriu, precum și să se implice în înființarea unor noi Centre de permanență, astfel încât UPU să fie degrevată de cazurile care pot fi rezolvate ambulator.

Tot atunci, medicul – senator buzoian a spus că Sănătatea funcționează după o lege aprobată în 2006, când condițiile de acordare a serviciilor medicale și cele de funcționare a unităților medicale erau total diferite de cele din prezent, de aceea consideră că este nevoie și se va implica, așa cum susțin și mulți dintre profesioniștii din domeniul medical, în adoptarea unei noi legislații, adaptată la normele europene actuale.

Cred că toată lumea, medici și pacienți deopotrivă, reprezentanți ai adminstrației centrale și locale, sunt de acord că este nevoie de un nou cadru legislativ în Sănătate. Legea nr. 95 datează din 2006, a suferit numeroase modificări de-a lungul timpului, cred că nici nu se mai poate ține evidența privind numărul lor. Cert este că legea este veche și nu mai poate fi adaptată noilor cerințe ale medicinii moderne. Am discutat cu o parte din noii mei colegi din Comisia de Sănătate a Senatului și am căzut de acord că un nou cadru legislative se impune pentru a putea facilita pacienților cel mai bun cadru pentru servicii de calitate, la nivel European”, a precizat prof. dr. Carmen Orban, pentru www.sanatateabuzoiană.ro.

În viziunea sa, trebuie pus accent pe resursa umană și pe dezvoltarea serviciilor de spitalizare de zi și ambulatoriu, iar una dintre cele mai stringente probleme la care trebuie găsită rezolvare este cea a asigurării resursei umane, în special a medicilor, în toate unitățile medicale, la toate nivelurile. „Sigur, lucrurile nu se pot face peste noapte. Este nevoie de o colaborare între reprezentanții Parlamentului și cei din Executiv, cu atribuții, dar mai ales este nevoie de consultarea și participarea activă a profesioniștilor din sistem, a organizațiilor profesionale în mod special. Și aș mai adăuga că la discuții și decizii trebuie să participe și reprezentanții pacienților și cei ai societății civile, indiferent că vorbim despre modificările pentru malpraxis, politica medicamentului, organizarea spitalelor, organizarea sistemului de asigurări sociale de sănătate, etc. Eu cred că se pot iniția discuții pentru un grup de lucru, sau chiar mai multe, pe domenii și asta am discutat cu noii mei colegi”, subliniază prof. univ. dr. Carmen Orban.

Referitor la medificările legislative necesare și retenția specialiștilor, Claudiu Damian, vicepreședinte al Consiliului Județean Buzău și fost manager al SJU Buzău, timp de 10 ani, vine chiar cu propuneri concrete, pe care le-a discutat atât medicii cât și cu mai mulți manageri de spitale, în ultimii ani.

Modificările legislative care se impun cu celeritate ar trebui să vizeze în primul rând găsirea unei soluții prin care medicii rezidenți care au concurat pe post, să își asume răspunderea că, după terminarea rezidențiatului, vor profesa în spitalul cu care au încheiat contractul, cel puțin trei an, în specialitatea și pe postul pe care au concurat. O altă modificare legislativă necesară este aceea de a crește norma de gărzi obligatorii de la 1, cât este acum, la cel puțin 3 gărzi pe lună, mai ales în specialitățile cu importanță majoră în urgențe. Și nu în ultimul rând, ar trebui găsită o soluție prin care valoarea contractului încheiat de spitale cu CNAS, să nu mai fie stabilită ca acum, în funcție de numărul de paturi, ci pe criterii de eficiență și performanță, astfel încât medicii să fie plătiți în funcție de complexitatea cazurilor rezolvate”, a punctat Claudiu Damian.

O altă modificare legislativă identificată de dr. Carmen Orban și pe care o consideră necesară și conducerile spitalelor s-a conturat în urma publicării, de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), în Monitorul Oficial, a listei spitalelor acreditate în decembrie 2024, când Spitalul Județean de Urgență Buzău a fost acreditat și inclus în categoria a IV-a – cu încredere redusă, dar asta nu pentru că ar exista vreo problemă referitoare la calitatea actului medical, ci din cauza depășirii unor termene asumate pentru atingerea unor paramentri din de ordin tehnic din planul de conformare. „Afirm cu toată răspunderea că SJU Buzău asigură cetățenilor județului servicii medicale de calitate, atât prin dedicarea medicilor cât și prin dotările moderne achiziționate în ultimii ani. Punctajele obținute la criteriile managementul clinic și etică medicală și drepturile pacientului, de aproape 90%, confirmă asta. Decizia ANMCS este o chestiune tehnică, în sensul în care normele prevăd că spitalele cu autorizație sanitară care prevăd un plan de conformare, automat sunt trecute într-o altă categorie de autorizare”, a explicat Orban.

Medicul senator precizează că nivelul SJU Buzău, este „ferm convinsă că se depun eforturi pentru a se mări paleta de servicii medicale, iar autoritățile locale, Consiliul Județean, s-au implicat și se implică în continuare, asigurând finanțare suplimentară și alte facilități. Eu am discutat cu colegii mei și este foarte important să se realizeze o mapare a serviciilor existente, care pot fi dezvoltate și îmbunătățite în cadrul unității sanitare”, a mai spus dr. Carmen Orban.

Conducerea unității medicale a făcut și face eforturi pentru a mări echipele medicale cu medici tineri, în diverse specialități, astfel încât să fie oferite servicii medicale de calitate, dar ținând cont că „situația de Buzău nu este singulară, iar sistemul medical se confruntă în continuare cu o lipsă acută de specialiști, se poartă deja discuții cu privire la o nouă lege a Sănătății”, a concluzionat prof. univ. dr. Carmen Orban, sentor în Circumscripția 10 Buzău.


Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri sanatatea buzoiana

ANBRaRo a lansat o campanie de conștientizare a bolilor rare

Campania lansată de Alianța Națională pentru Boli Rare din România – ANBRaRo se derulează în perioada 15 ianuarie – 15 martie și are ca scop informarea și conștientizarea nevoilor pacienților cu boli rare, cât și susținerea, printr-o legislație adecvată.    În fiecare an,...

Senatorul buzoian Carmen Orban inițiază o nouă lege a Sănătății

Membră a Comisiei de Sănătate din Senatul României, dr. Carmen Orban consideră că o nouă lege a sănătății este obligatoriu necesară, în contextul în care Lgea 95/2006 nu mai corespunde nevoilor actuale.   Una dintre primele promisiuni ale prof. univ. dr. Carmen Orban, în calitate de ...

UMF „Carol Davila”, pe podiumul cercetării științifice din România

UMFCD a avut, în 2024, cele mai multe articole științifice publicate și cele mai multe citări ale acestora, clasându-se astfel pe locul I între universitățile din România, potrivit datelor Web of Science, disponibile la data de 15 ianuarie 2025.   Universitatea de Medicină și Farmaci...

S-a dublat numărul de viroze, gripă și COVID-19, în ultima săptămână

Peste 90.000 de infecții respiratorii și peste 5.800 de cazuri de gripă clinică, dar și 162 de cazuri noi de infecție cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate la nivel național, în perioada 6-12 ianuarie.    Așa cum era de așteptat, reluarea cursurilor în școli și grădinițe, după vacanța d...

România, gazdă a Conferinței europene privind drepturile pacienților și bolile rare

Conferința, care va avea loc pe 5 fabruarie, la Oradea, se desfășoară atât în format fizic cât și online, iar înscrierile au început deja, pe platforma dedicată evenimentului.    În contextul accentului pe care Uniunea Europeană îl pune pe drepturile pacienților și acordarea asistenț...

Dr. Bogdan Micu – despre rujeolă, gripă, Sars-Cov2 și HMPV. Prevenția, cel mai bun tratament

Medicul infecționist buzoian explică ce măsuri de protecție pot preveni îmbolnăvirile și complicațiile la care suntem expuși din cauza infecțiilor virale care circulă cu o intensitate crescută în anotimpul rece.    Infecțiile respiratorii sunt frecvente în anotimpul rece, iar copiii,...

Gala aniversară la 150 de ani de la înființarea Societății Studenților în Medicină din București

Societatea Studenților în Medicină din București a organizat, luni seară, 150 de Excelență în Educația Medicală, eveniment dedicat evenimentul aniversar dedicat SSMB, prima asociație studențească înființată în domeniul medical.   În anul 1875, pe 13 ianurie, la șase ani de la întemei...

Ministrul Rafila exclude reducerea posturilor și a cheltuielilor în Sănătate

Ministrul Sănătății consideră că reducerea cheltuielilor bugetare în 2025, în vederea diminuării deficitului, pentru sistemul sanitar ar însemna reducerea investițiilor, astfel că reducerea de posturi sau cheltuieli este exclusă.   Ordonanța „trenulețul”, adoptată de Guvern, prin car...

Curs de Fiziologie spațială la UMF „Carol Davila”

Cursul, organizat de Centrul de Inovație și e-Health al universității, în colaborare cu Disciplina Fiziologie Medicală, a evidențiat impactul zborului asupra organismului uman, precum și modul în care corpul se reacomodează la condițiile de pe Pământ.   Centrul de Inovație și e-Healt...

Premieră medicală mondială: Transplant de țesut testicular pentru restabilirea fertilității unui bărbat, la un spital din Belgia

Medicii și cercetătorii din Buxelles care au realizat intervenția speră să declanșeze producția de spermatozoizi și să restabilească fertilitatea pacientului, afectat tratamentul chimioterapic la care a fost expus pentru a fi tratat de cancer, în copilărie.   Pentru prima dată în lum...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.