Secția Oncologie a Spitalului Județean Buzău s-a „îmbogățit” cu doi medici tineri

Secția Oncologie a Spitalului Județean Buzău s-a „îmbogățit” cu doi medici tineri
📅 2024-12-26

Dr. Alexandra Denise Negoiță și dr. Alexandru Cîrlan s-au alăturat echipei coordonată de dr. Raluca Alexandra Ene Stan și oferă îngrijiri pacienților oncologici din județul Buzău, atât în spital cât și ambulatoriu.  

Pacienții cu afecțiuni oncologice din Buzău s-au confruntat, în ultimii ani, cu o criză majoră de medici specialiști, care să le ofere serviciile medicale de care au nevoie. Un singur medic s-a străduit să le aline suferința, cu mare dificultate, celor peste 2.000 de pacienți diagnosticați cu cancer pulmonar, tumoră malignă a sânului, tumoră de colon, de prostată ori alte tipuri de afecțiuni oncologice, care au nevoie de îngrijiri, fie în ambulatoriu, fie în secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău în care conducerea unității medicale, cu sprijinul Consiliului Județean, a investit major în ultima perioadă.

Eforturile constante ale conducerii spitalului de atragere a unor noi specialiști s-au concretizat însă, în ultimele 30 de zile, prin prin venirea a doi tineri medici oncologi. Unul dintre ei – dr. Alexandru Cîrlan, și-a început activitatea la 1 noiembrie, iar cel de-al doile – dr. Alexandra Denise Negoiță s-a alăturat echipei coordonată de dr. Raluca Alexandra Ene Stan, la începutul lunii decembrie, anunță SJU Buzău care, prin purtătorul de cuvânt, Adriana Bunilă, îi prezintă pe medicii secției.

Dr Raluca Alexandra Ene Stan

Potrivit dr. Raluca Ene Stan, șefa secției, Oncologia este o specialitate medicală grea, cu o încărcătură emoțională puternică, iar astfel se explică deficitul de speciliști. Oncologia este și va fi o specialitate aparte. Personalul medical trebuie să fie unul dedicat și să aibă anumite calități și iscusințe, pentru a fi cât mai potrivit pentru a acorda sprijin pacientului oncologic. Secția Oncologie a SJU Buzău, îndrăznesc să spun, se ridică la standardele din orașele mari sau centrele universitare. Avem aparatură de ultimă generație, farmacie proprie utilată complet, salon de spumitalizări de zi, salon izolator modernizat prin fonduri europene, toate saloanele sunt dotate cu paturi noi și televizoare pentru confortul pacientului. Personalul este ca o familie și, la fel ca în orice familie, există și bucurii și momente mai puțin vesele sau uneori tensionate, dar pot spune că, de 6 ani de când conviețuim împreună, suntem o echipă câștigătoare. Cel mai bun mod de a exprima acest lucru este atunci când mulți dintre pacienți vin la internare și ne spun ca abia așteptau să vină la noi. Este o «hrană» pentru sufletul nostru să vedem că munca noastră dă roadele greu așteptate”, transmite șefa secției.

DrAlexandru Cirlan

Dr. Alexandru Cîrlan, este primul care s-a alăturat echipei buzoiene, la 1 noiembrie, venind prin transfer de la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” din Focșani. Spune că a optat pentru Buzău pentru că a fost impresionat de „numărul mare de pacienți care veneau în Focșani pentru tratament”.

Este medic specialist oncologie medicală, iar pacienții îl pot întâlni atât la cabinetul de Oncologie din Ambulatoriu, cât și în secția de Oncologie. Spune că a optat pentru această specialitate pentru că s-a simțit „mereu atras de un domeniu în care pot face o diferență semnificativă în viața oamenilor, mai ales a oamenilor care chiar se află într-un impas. Oncologia m-a inspirat, prin complexitatea ei și prin șansa de a ajuta pacienți în momentele lor cele mai dificile, oferindu-le nu doar tratamentul adecvat, ci și speranță. A fi alături de oameni în lupta lor m-a determinat să mă specializez în acest domeniu. Cred că empatia și tăria de caracter sunt esențiale pentru a face față provocărilor acestei profesii, dar am fost impresionat și de curajul pacienților care, în ciuda unui diagnostic dificil, găsesc întotdeauna puterea de a lupta mai departe”, afirmă tânărul medic.

Dr. Alexandru Cîrlan afirmă că, fiind la început de drum, descoperă „în fiecare zi cât de important este să echilibrez partea medicală cu cea umană. Una dintre provocările principale este să adaptez tratamentul la nevoile individuale ale fiecărui pacient, păstrând în același timp o comunicare deschisă și sinceră. Cred că încrederea este fundamentul relației medic-pacient, mai ales în oncologie, unde deciziile medicale implică adesea tratamente complexe și, uneori, dificile. Deciziile medicale trebuie să fie luate împreună cu pacientul, explicându-i clar toate opțiunile disponibile. Pacientul trebuie să fie partener în procesul de tratament și să participe activ în alegerea strategiei de tratament”, explică medicul.

Consideră însă că partea cea mai delicată a profesiei sale este atunci când este nevoit să comunice diagnosticul unei persoane care nu-și dorește să știe că suferă de o boală atât de grea. „Aceste situații sunt extrem de delicate. Încerc mereu să înțeleg perspectiva pacientului și a familiei, dar și să respect dreptul pacientului de a fi informat. Comunicarea empatică este cheia în aceste cazuri”, crede dr. Cîrlan.

Tânărul medic atrage atenția asupra importanței educației medicale și a screening-ului, pentru prevenția și depistarea la timp a oricărei forme de cancer.

Educația medicală și screening-ul sunt fundamentale. Este mult mai eficient să prevenim sau să depistăm cancerul într-un stadiu incipient, decât să tratăm boala avansată. Este unul dintre mesajele pe care încerc să le transmit cât mai des pacienților mei, și nu numai pacienților, ci și aparținătorilor, dar și populației generale. Este un câștig atât pentru pacient, cât și pentru economia unui stat, un câștig al societății, în general”, punctează medicul oncolog.

Dr. Alexandru Cîrlan le transmite pacienților oncologici că nu sunt singuri în această luptă și „fiecare zi este un pas înainte, iar echipa medicală este aici, ca să vă susțină. Aveți încredere că, împreună, putem găsi cele mai bune soluții pentru a merge mai departe. Trebuie să prețuim fiecare zi și să ne bucurăm de tot ce avem!”.

Dr Alexandra Denise Negoita

Cel de-al doile medic specialist oncolog venit recent la Buzău, dr. Alexandra Denise Negoiță, este buzoiancă. Absolventă a Facultății de Medicină a UMF „Carol Davila” București, a luat rezidențiatul pe post la SJU Buzău, iar după după pregătirea în specilitate la Spitalul „Elias” din București, s-a alăturat echipei medicale a secției de Oncologie, la începutul lunii decembrie.

A ales să se întoarcă în orașul natal cu „dorința de a mă implica activ în sănătatea pacienților oncologi, atât a celor din oraș, cât și din împrejurimi, văzând numărul mare de pacienți buzoieni tratați în centrul universitar București, care probabil și-ar dori să poată urma tratamentul și la nivel local. Am fost întâmpinată într-o secție curată, bine dotată, bine administrată de către un personal specializat ce transmite bunătate, amabilitate și seriozitate, alături de care cred eu că mă voi acomoda foarte bine. Împreună vom forma o echipă și vom găsi cele mai bune soluții în tratarea pacienților noștri”, este convinsă tânăra doctoriță.

Dr Alexandra Negoiță consideră că „oncologia este o provocare continuă, atât prin volumul mare de pacienți, cât și prin terapia specifică acestora” și are convingerea că „este necesar ca medicul oncolog să poată să se detașeze emoțional de povestea pacienților la fiecare final de zi și să învețe să comunice veștile nefavorabile cu cât mai mult tact. Personal, m-am îndreptat spre această specializare din dorința de a lupta pentru o șansă la viață și, totodată, pentru a le putea oferi  pacienților, pe cât posibil, o calitate a vieții mai bună. Terapia pacientului oncologic este presărată, în fiecare zi, cu provocări și de situații limită, care te poartă atât prin sentimente de suferință, cât și de bucurie la orice reușită. Cred însă că cea mai mare provocare pentru o boală neoplazică este dată de timp, deoarece cancerul nu așteaptă, iar tratamentul trebuie inițiat cât mai repede posibil”, sunt primele gânduri transmise de dr. Negoiță.

Deși aflată la început de carieră, tânăra doctoriță știe că,  „în oncologie, ca și în celelalte specialități, succesul unui tratament depinde foarte mult și de o relație medic-pacient reușită, bazată pe încredere. Tocmai de aceea, consider că este esențial ca indicațiile terapeutice să fie discutate, în ultimă instanță, și cu pacientul, pentru a stabili cea mai bună cale de tratament pentru acesta”.

Este conștientă că „aflarea unui diagnostic atât de grav, precum cel de cancer, poate fi greu de gestionat”, dar spune că, în ultimă înstanță, ăacientul trebuie să fie cel care decide. „În practica mea, cea mai mare decizie aparține pacientului și doar el poate decide, în stare de conștiență, cine va fi informat asupra diagnosticului, tratamentului și evoluția afecțiunii sale”, punctează medicul, care dă asigurări pacienților că nimic nu se poate întâmpla sau afla fără acordul lor.

La fel ca și colegii săi, tânăra doctoriță pune accent pe educația medicală în cadrul căreia consideră că „sunt extrem de importante prevenția și programele de screening. Când vine vorba de prevenție medicală primară, ne referim la totalitatea măsurilor menite să evite apariția unei boli, cu scopul de a reduce riscul de dezvoltare a unei afecțiuni. Pe de altă parte, screening-ul vizează populația aparent sănătoasă, fără simptomatologie, cu posibilitatea depistării bolii în forme incipiente și reducerea progresiei acesteia”, punctează dr. Alexandra Negoiță, care .

Spune că a fost puternic impresionată de cazul unor pacienți parteneri de viață, amândoi pacienți ai secției Oncologie, care „în ciuda diagnosticului cu prognostic grav, s-au susținut reciproc, împărtășindu-și iubirea, iar astfel au reușit să depășească toate așteptările noastre în ceea ce privește supraviețuirea lor. De aceea, prin prisma acestui caz, aș recomanda tuturor pacienților noștri să se înconjoare cu dragoste și cu persoane și locuri care îi fac fericiți!”, a transmis dr. Negoiță.

Venirea celor doi noi medici oncologi în Buzău este considerată o adevărată rază de speranță, de către șefa secției Oncologie, care de aproape 3 ani s-a „luptat” singură, pentru a asigura pacienților oncologici tratamentele necesare. „O conjunctură nefavorabilă, la care s-a adăugat contextul pandemic, a făcut ca secția să funcționeze cu un singur medic în această perioadă, în ciuda eforturilor conducerii unității medicale de a atrage noi specialiști. A fost greu, am traversat o perioadă tensionată, însă am reușit să o depășim cu succes. Anul acesta, către final, a venit cu mari surprize plăcute, ni s-au alăturat 2 tineri medici specialiști și pot spune că s-a întregit echipa. Am certitudinea că, împreună, vom reuși să colaborăm eficient și să ajutăm pacienții cu tot ce au nevoie. Vreau să mulțumesc, pentru asta, atât conducerii spitalului, pentru eforturi, cât și colegilor mei, că au ales calea grea de a profesa într-un spital public, unde provocările sunt permanente. Nu în ultimul rând, mulțumim pacienților pentru că au încredere în noi și pentru că, prin feedback-ul lor pozitiv, ne ajută să ne încărcăm sufletește și să apreciem cariera de medic oncolog, pe care ne-am ales-o”, a conchis dr. Raluca Ene Stan, șefa secției Oncologie a SJU Buzău.

Sursă foto: SJU Buzau


Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri sanatatea buzoiana

Proiect inedit: Copiii internați în Spitalul Județean Buzău au acum propria bibliotecă

În vremea Romei Antice, renumitul filosof roman Cicero spunea că „dacă ai o grădină și o bibliotecă, înseamnă că ai tot ce îți trebuie”, iar în vremurile moderne, celebrul actor american Jerry Seinfeld afirma că „biblioteca este una dintre puţinele dovezi pe care le avem că oamenii încă g...

Managementul schimbării în ritm agil

Cu atât de multă transformare în jur, managementul schimbării nu mai este doar un instrument de adaptare, ci cheia supraviețuirii și a succesului durabil al oricărei organizații moderne.     Transformările rapide ale pieței, progresul tehnologic și schimbările din comportamentul...

Leul poate închide anul cu zero depreciere

La sfârșitul săptămânii, Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a publicat prognoza de toamnă 2024. Raportul indică o înrăutățire semnificativă a evoluției economiei românești. CNSP estimează o încetinire a creșterii economice de la 2,8%, în prognoza de vară, la 1%, pe fondul u...

Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu a salvat patru vieți, prin transplant

Un copil și trei adulți au fost salvați astfel prin transplant hepatic și renal, datorită unui înger donator de numai 17 ani aflat în moarte cerebrală, a cărei familii a acceptat donarea de organe, transformând durerea și suferința lor în speranță pentru alți semeni.    Tragedia care...

Ordonanța „trenulețul” încinge spiritele în Sănătate. Sindicaliștii cer să se taie finanțarea spitalelor private

Iminența intrării în vigoare a noii ordonanțe a austerității din 2025 a indus panica în salariații sistemului de sănătate, care spun că nu sunt de acord cu măsurile propuse și amenință cu declanșarea protestelor.   Nu s-a instalat încă noul guvern, dar noua ordonanță a austerității (...

Interconectarea educației, cercetării și practicii medicale – cheia progresului în Sănătate

Este concluzia dezbaterilor unei mesei rotunde organizate de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, la care au participat specialiști români și internaționali.   Interconectarea cercetării, educației și practicii medicale reprezintă una dintre provocările...

Moș Crăciun a mers încărcat cu daruri la Spitalul Județean Buzău (FOTO)

Moșul cel darnic și bun, ajutat de cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean, a oferit daruri copiilor internați în secțiile de pediatrie, dar și copiilor personalului medical, prezenți la Sărbătoarea pomului de Crăciun organizată de unitatea medicală.   A fost atmosferă de Sărb...

Moș Crăciun s-a întâlnit cu sute de copii din Buzău. Daruri, colinde și foc de artificii, pentru o seară magică în Parcul Brătianu

Conducerea Consiliului Județean Buzău a facilitat întâlnirea copiilor cu Moșul cel darnic și bun, care le-a oferit cadouri, le-a ascultat dorințele și i-a ajutat să-și creeze amintiri de neuitat, împreună cu cel mai iubit personal al acestei perioade.    Cetele de colindători au vest...

Geoparcul „Ținutul Buzăului” – video inedit despre monitorizarea științifică a Vulcanilor Noroioși

Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului și cercetătorii Institutului Național pentru Fizica Pământului prezintă, într-un scurt film documentar, rezultatele unei cercetări geofizice realizată în premieră în România, dezvăluindu-ne ce ascund Vulcanii Noroioși în adâncime.   Geoparcul UNESCO ...

RASCI susține reglementarea publicității digitale responsabile a medicamentelor OTC

Producătorii de medicamente eliberate fără prescripție și de suplimente alimentare consideră că noile reglementări privind publicitatea medicamentelor OTC răspund nevoii de transparecnță și informare corectă a consumatorilor.    Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără p...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.