Excepție vor face angajările de medici în spitale, pe posturile vacante. „Ordonanța trenuleț”, aprobată luni, de Guvern, prevede totodată menținerea tarifelor decontate medicilor de familie și medicilor din ambulatoriu, la nivelul actual.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni, la începutul ședinței de Guvern, că salariile bugetarilor vor fi înghețate în 2025, din cauză că „nu există resurse financiare”. Premierul a menționat că România are un deficit bugetar mare, din cauza creșterii cheltuielilor cu 69 de miliarde peste bugetul prevăzut inițial, iar acești bani au mers în majorarea salariilor și pensiilor, în sănătate și în investiții.
Pentru anul viitor, premierul a afirmat că „fiecare leu plătit la salariu va fi justificat prin criterii de performanţă şi evaluări. Angajările la stat vor fi îngheţate în anul 2025 şi vom trece rapid la desfiinţarea şi comasarea de instituţii şi agenţii publice. Vom prelua un model deja consacrat şi vom înfiinţa Departamentul pentru Eficientizarea Activităţii Guvernamentale, care va reduce cheltuielile statului cu 1% din PIB anul viitor. În acest departament, care va fi cu specialişti din alte zone guvernamentale, se va lucra pro bono”, a precizat Ciolacu, precizând că, anul viitor, vor fi înghețate și angajările la stat.
Între domeniile afectate de aceste măsuri se află și sistemul Sanitar, unde salariile vor rămâne la nivelul celor din noiembrie 2024, iar tarifele decontate pentru medicina de familie și ambulatoriul de specialitate rămân, de asemeneea, la nivelul actual. „Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 (…), în anul 2025, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna noiembrie 2024 în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, prevede actul normativ.
Măsurile sunt incluse într-o ordonanță de urgență „privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene”, adoptată luni, de Executiv.
De asemenea, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru şi munca prestată în weekend sau de sărbători legale „se compensează numai cu timp liber corespunzător acestora”, iar voucherele de vacanță emise în cursul anului 2025 vor reprezenta cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziţionate, prevede proiectul de ordonanţă.
Guvernul a decis și blocarea angajărilor în sectorul public, dar include o excepție pentru sectorul de Sănătate, unde se va permite angajarea de medici de către spitalele publice, în cazul în care există posturi vacante.
„Începând cu 1 ianuarie 2025 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autorităţile şi instituţiile publice. (…) Prevederile (…) nu se aplică posturilor a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, concursului de admitere în rezidențiat, unităților sanitare cu paturi pentru ocuparea posturilor de medici, precum și posturilor vacante aferente proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile și plătite din fonduri europene pentru care sunt încheiate contracte de finanțare”, se arată în ordonanța de urgență.
De asemenea, Guvernul a decis că tarifele decontate pentru serviciile medicale acordate de medicii de familie și de medicii din ambulatoriul de specialitate, rămân anul viitor la nivelul actual. „În anul 2025, valorile garantate ale punctelor pentru acordarea serviciilor medicale în asistența medicală primară, asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialități clinice și respectiv suma orientativă/medic specialist în asistența medicală stomatologică, se mențin la nivelul valabil în trimestrul IV al anului 2024”, prevede ordonanța.
Asta înseamnă că în asistența medicală primară, valoarea punctului per capita se menține la 12 lei, iar valoarea punctului pe serviciu la 8 lei. În asistența ambulatorie de specialitate pentru specialități clinice, valoarea punctului pe serviciu medical se menține la 5 lei (nivel în vigoare din luna octombrie, când a fost majorat de la 4,5 lei).
Actul normativ mai prevede că, până la data de 30 iunie 2025, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Ministerul Sănătății vor propune spre aprobarea Guvernului un memorandum „cu privire la planul de măsuri de reducere și eficientizare a cheltuielilor și de creștere a calității serviciilor medicale”.
Măsurile sunt prevăzute „ordonanța-trenuleț”, adoptată luni, de guvern, care a stârnit deja proteste.