S-a dublat numărul de viroze, gripă și COVID-19, în ultima săptămână

S-a dublat numărul de viroze, gripă și COVID-19, în ultima săptămână
📅 2025-01-17

Peste 90.000 de infecții respiratorii și peste 5.800 de cazuri de gripă clinică, dar și 162 de cazuri noi de infecție cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate la nivel național, în perioada 6-12 ianuarie. 

Așa cum era de așteptat, reluarea cursurilor în școli și grădinițe, după vacanța de iarnă a determinat o creștere a numărului infecțiilor respiratorii înregistrate în România în ultima săptămână, iar tendința de creștere se păstrează, estimându-se că în a doua parte a lunii ianuarie se va atinge un vârf al activității gripale în toată Europa.

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în săptămâna 6-12 ianuarie au fost înregistrate, la nivel național, 90.877 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii), cu 103.9% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (44.554), dar cu 11.5% mai puține decât în aceeași săptămână a sezonului precedent (102.640). Variația în minus față de media cazurilor din 5 sezoane anterioare (fără sezoanele pandemice) a fost de 10.8% (101.887 cazuri).

În aceeași perioadă, în țara noastră s-au înregistrat 5.876 cazuri de gripă clinică, în creștere față de săptămâna precedentă când au fost 4.694 de cazuri, dar și comparativ aceeași săptămână a sezonului precedent când s-au raportat 4.574 de cazuri.

A crescut și numărul de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), în ultima săptămână fiind raportate 39 de cazuri, cu 16 mai multe față de săptămâna precedentă și cu 16 mai puține față de aceeași perioadă a sezonului precedent.

Au fost confirmate de laborator 222 de cazuri de gripă (163 cu virus gripal tip A nesubtipat, 15 cu virus gripal AH1, 5 cu virus gripal AH3 și 39 cu virus gripal tip B).

De la începutul acestui sezon gripal au fost raportate: 578 cazuri de gripă confirmate de laborator, din care: 361 cazuri cu virus gripal A nesubtipat, 139 cazuri cu virus gripal B, 65 cazuri cu virus gripal AH1, 13 caz cu virus gripal AH3, 12 coinfecții de virus gripal cu SARS-CoV-2 și 16 coinfecții de virus gripal cu VRS.

Cele mai multe cazuri de gripă clinică au fost raportate în municipiul București (1.172) și în județele Cluj (733), Brașov (524), Constanța (284), Alba (274) și Galați (237), iar cele mai multe cazuri au fost confirmate în Capitală (167) și în județele Brașov (67), Bistrița (48), Ilfov (43) și Alba (39).

În ultima săptămână de raportare, 5 decese noi au fost confirmate cu virus gripal, în majoritatea cazurilor fiind vorba de persoane nevaccinate și cu afecțiuni cronice preexistente.

În tot acest sezon, 9 români și-au pierdut viața din cauza gripei (1 persoană din grupa de vârstă 15-49 ani; 4 persoane din grupa 50-64 ani și 4 de peste 65 de ani), din care 5 cu virus tip A, subtip H1 (1 coinfecție cu SARS-CoV2); 3 cu virus A nesubtipat și 1 caz cu virus de tip B.

Până la data de 12.01.2025 au fost înregistrate în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), 1.126.093 de persoane vaccinate antigripal, din care 1.106.062 din grupele populaționale care beneficiază de decontare în regim compensat.

Și în Județul Buzău s-a înregistrat o creștere a numărului de afecțiuni respiratorii, dar inicdența este sub media națională. Potrivit datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Buzău, anul acesta au fost 17.591 de cazuri de infecție respiratorie (IACRS, pneumonii și gripă clinică), în timp ce în aceeași perioadă a sezonului precedent au fost aproape 14.000. Tot în creștere a fost și numărul de pneumonii –  3.521 de cazuri, comparativ cu 2.500 în aceeași perioadă a anului trecut. Numărul cazurilor de ghripă clinică raportate a ajuns la 211 de cazuri, față de 198 în sezonul precedent și doar 2 au fost confirmate de laborator.

Chiar dacă riscul de transmitere a infecțiilor virale crescut odată cu începerea școlilor, medicii școlari și medicii de familie au transmis, la începutul acestei săptămâni, că deocamdată nu s-au înregistrat focare și nici o tendință de creștere a numărului de îmbolnăviri care să ridice probleme la nivelul colectivităților.

În prezent, în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Buzău sunt internați 6 pacienți cu gripă – 4 copii și 2 adulți.

În aceeași săptămână, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a transmis că, la nivel național s-au înregistrat și 162 de cazuri noi de infecție cu SARS-CoV-2, din care 52 la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare, în creștere cu 86,2% față de săptămâna precedentă.

În perioada 6 – 12 ianuarie au fost raportate 7 decese cauzate de COVID-19, din care 4 decese noi și 3 raportate la mai mult de o săptămână de la data înregistrării, toate persoanele având comorbidități. Până în prezent, în țara noastră au fost înregistrate 3.582.293 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, din care 69.243 au decedat.

În ultima săptămână au fost efectuate 776 de teste RT-PCR și 16.068 de teste rapide antigenice, rata pozitivității fiind de 1%.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 14.039.058 de teste RT-PCR și 15.169.720 teste rapide antigenice.


Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri sanatatea buzoiana

ANBRaRo a lansat o campanie de conștientizare a bolilor rare

Campania lansată de Alianța Națională pentru Boli Rare din România – ANBRaRo se derulează în perioada 15 ianuarie – 15 martie și are ca scop informarea și conștientizarea nevoilor pacienților cu boli rare, cât și susținerea, printr-o legislație adecvată.    În fiecare an,...

Senatorul buzoian Carmen Orban inițiază o nouă lege a Sănătății

Membră a Comisiei de Sănătate din Senatul României, dr. Carmen Orban consideră că o nouă lege a sănătății este obligatoriu necesară, în contextul în care Lgea 95/2006 nu mai corespunde nevoilor actuale.   Una dintre primele promisiuni ale prof. univ. dr. Carmen Orban, în calitate de ...

UMF „Carol Davila”, pe podiumul cercetării științifice din România

UMFCD a avut, în 2024, cele mai multe articole științifice publicate și cele mai multe citări ale acestora, clasându-se astfel pe locul I între universitățile din România, potrivit datelor Web of Science, disponibile la data de 15 ianuarie 2025.   Universitatea de Medicină și Farmaci...

S-a dublat numărul de viroze, gripă și COVID-19, în ultima săptămână

Peste 90.000 de infecții respiratorii și peste 5.800 de cazuri de gripă clinică, dar și 162 de cazuri noi de infecție cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate la nivel național, în perioada 6-12 ianuarie.    Așa cum era de așteptat, reluarea cursurilor în școli și grădinițe, după vacanța d...

România, gazdă a Conferinței europene privind drepturile pacienților și bolile rare

Conferința, care va avea loc pe 5 fabruarie, la Oradea, se desfășoară atât în format fizic cât și online, iar înscrierile au început deja, pe platforma dedicată evenimentului.    În contextul accentului pe care Uniunea Europeană îl pune pe drepturile pacienților și acordarea asistenț...

Dr. Bogdan Micu – despre rujeolă, gripă, Sars-Cov2 și HMPV. Prevenția, cel mai bun tratament

Medicul infecționist buzoian explică ce măsuri de protecție pot preveni îmbolnăvirile și complicațiile la care suntem expuși din cauza infecțiilor virale care circulă cu o intensitate crescută în anotimpul rece.    Infecțiile respiratorii sunt frecvente în anotimpul rece, iar copiii,...

Gala aniversară la 150 de ani de la înființarea Societății Studenților în Medicină din București

Societatea Studenților în Medicină din București a organizat, luni seară, 150 de Excelență în Educația Medicală, eveniment dedicat evenimentul aniversar dedicat SSMB, prima asociație studențească înființată în domeniul medical.   În anul 1875, pe 13 ianurie, la șase ani de la întemei...

Ministrul Rafila exclude reducerea posturilor și a cheltuielilor în Sănătate

Ministrul Sănătății consideră că reducerea cheltuielilor bugetare în 2025, în vederea diminuării deficitului, pentru sistemul sanitar ar însemna reducerea investițiilor, astfel că reducerea de posturi sau cheltuieli este exclusă.   Ordonanța „trenulețul”, adoptată de Guvern, prin car...

Curs de Fiziologie spațială la UMF „Carol Davila”

Cursul, organizat de Centrul de Inovație și e-Health al universității, în colaborare cu Disciplina Fiziologie Medicală, a evidențiat impactul zborului asupra organismului uman, precum și modul în care corpul se reacomodează la condițiile de pe Pământ.   Centrul de Inovație și e-Healt...

Premieră medicală mondială: Transplant de țesut testicular pentru restabilirea fertilității unui bărbat, la un spital din Belgia

Medicii și cercetătorii din Buxelles care au realizat intervenția speră să declanșeze producția de spermatozoizi și să restabilească fertilitatea pacientului, afectat tratamentul chimioterapic la care a fost expus pentru a fi tratat de cancer, în copilărie.   Pentru prima dată în lum...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.