Intervențiile au fost realizate de lt. col. medic dr. Iliese Vasile și dr. Radu Andrei-Dan, sub îndrumarea prof. dr. Joseph Kautzner, din Praga, cu sprijinul echipei de anestezie și al inginerilor specialiști Irina Antonescu, Augustin Ivașcu, Nikola Petrovic, Ștefan Petre și Bogdan Vasile.
Medicii Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) au bifat o nouă premieră medicală națională. Echipa de specialiști din cadrul Laboratorului de electrofiziologie al unității medicale a realizat, în ziua de 28 octombrie 2024, primele proceduri de ablație a fibrilației atriale prin electroporație (PFA – pulsed field ablation) din România, a anunțat Biroul de presă al SUUMC.
Această metodă avansată de tratament al fibrilației atriale „elimină cu precizie țesuturile aritmogene folosind impulsuri de energie înaltă, înlocuind tehnicile tradiționale care utilizează căldura sau răcirea. Prin capacitatea de a viza exclusiv miocitele cardiace, electroporația reduce riscul unor complicații grave, cum ar fi fistula atrio-esofagiană sau paralizia nervului frenic. Fiind o procedură rapidă și eficientă, aceasta a devenit deja standard de îngrijire în multe centre europene de referință”, se precizează în comunicatul amintit.
Procedurile au fost efectuate sub anestezie generală, cu ghidaj ecografic intracardiac (ICE) și radiologic, utilizând un cateter PFA adaptabil. Intervențiile au fost realizate de lt. col. medic dr. Vasile Iliese și dr. Andrei-Dan Radu, sub îndrumarea prof. dr. Joseph Kautzner – specialist în cardiologie și electrofiziologie, profesor de medicină la Charles University Medical School I din Praga, Republica Cehă –, cu sprijinul echipei de anestezie și al inginerilor specialiști Irina Antonescu, Augustin Ivașcu, Nikola Petrovic, Ștefan Petre și Bogdan Vasile, precizează SUUMC.
„Cu sprijinul Boston Scientific am făcut primele cazuri de ablație cu cateter a fibrilației atriale folosind tehnologia Farapulse cu ecocardiografie intracardiacă, la Spitalul Central Universitar Militar «Dr. Carol Davila» din București, România. În trei cazuri de fibrilație atrială paroxistică am putut demonstra cât de importantă este imagistica online pentru plasarea corectă a cateterului, în special pe creasta dintre vena pulmonară superioară stângă și apendice”, a scris profesorul Joseph Kautzner, pe contul său de LinkdeIn.
Fibrilația atrială este cel mai frecvent tip de aritmie care se tratează la ora actuală, 1 din 4 adulți cu vârsta peste 40 de ani prezentând risc de fibrilație atrială. Aceasta este o afecțiune a inimii, caracterizată printr-un ritm cardiac crescut sau neregulat (fluxul normal al sistemului electric al inimii devine haotic și rapid).
Fibrilația atrială este provocată de impulsuri electrice anormale care vizează atriile ți poate fi percepută sub formă de palpitații sau poate da amețeală, scurtarea respirației, anxietate, oboseală, durere în piept. Există însă și pacienți care nu au simptome, de aceea, medicii cardiologi recomandă respectarea cu rigurozitate a controalelor medicale periodice, mai ales în cazul pacienților care au factori de risc pentru fibrilația atrială precum vârsta înaintată, hipertensiunea, obezitatea, diabetul, insuficiența cardiacă, hipertiroidia, boala cardiacă ischemică, boala cronică renală, hipertrofia cardiacă, fumatul și consumul de alcool.
De multe ori subdiagnosticată sau diagnosticată în momentul în care a produs deja complicații, fibrilația atrială este una dintre cele mai importante cauze de accident vascular cerebral care, în 80% dintre cazuri, este cerebral.
La ora actuală, fibrilația atrială se poate trata cu succes prin medicație sau chirurgical, dar și prin tehnici minim invazive care pot reduce episoadele de aritmie și simptomele severe, oferind pacienților o îmbunătățire a calității vieții. Prin metodele intervenționale, pe baza unor tehnici transcateter sau chirurgicale, anumite zone de țesut din jurul venelor pulmonare – care aduc sângele oxigenat de la plămâni și îl varsă în atriul stâng -, sunt distruse și transformate în zone de cicatrice inexcitabile din punct de vedere electric, care creează niște bariere între cea mai mare parte a cavităților superioare, a atriilor, de unde vine fibrilația atrială, și zonele care sunt implicate în geneza și menținerea aritmiei, zonele aritmogene. Marea majoritate a pacienților sunt tratați prin tehnici transcateter, minim invazive, prin abord vascular (de obicei femural), cu diverse surse de energie, prin încălzire – radiofrecvență, prin răcire – crioablație, cu ajutorul laserului sau prin electroporație, care ajută inima să funcționeze normal.
Potrivit studiilor, electroporația pare a fi cea mai eficientă în acest moment, fiind foarte selectivă pentru fibrele musculare cardiace și având un grad mai mare de siguranță decât altele.
Sursă foto: SUUMC