Echipa de chirurgi ortopezi coordonată de prof. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu a realizat, joi, o îndepărtarea unei formațiuni tumorale cu localizare la nivelul femurului distal, prin crioablație.
Luna decembrie pare să fie una a cadourilor pentru cei mici, pentru cei dragi, dar mai ales una în care medicii români dăruiesc viață și reușesc să facă adevărate minuni.
Chiar din prima zi a lunii, echipele medicale din mai mlte spitale au salvat vieți prin intervenții de prelevare de organe și transplant, iar astfel de intervenții au continuat și în zilele următoare.
În alte spitale s-au marcat diferite premierele medicale naționale, demonstrând încă o dată că România are mulți medici cu mâini de aur.
O premieră medicală națională a fost realizată chiar astăzi, de o echipă de chirurgi ortopezi de la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), coordonată de prof. univ. dr. Cătălin Cârstoiu.
„O pacientă în vârstă de 40 de ani a beneficiat, joi, de o tehnică folosită în premieră la nivel național, la Spitalul Universitar de Urgență București: îndepărtarea unei formațiuni tumorale cu localizare la nivelul femurului distal. Crioablația este o procedură medicală minim invazivă care utilizează azot lichid sau alte substanțe foarte reci pentru a îngheța țesutul tumoral (benign în cazul acestei paciente), oprind astfel activitatea acestuia”, au transmis reprezentanții unității medicale.
Encondromul osos a fost tratat prin chiuretaj și tratament adjuvant cu ajutorul crioablației, de echipa de Ortopedie de la Spitalul Universitar de Urgență București, coordonată de prof. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu, precizează sursa citată, care menționează că „unul dintre avantajele acestei proceduri medicale este că riscul de recidivă e foarte mic, fiind o metodă sigură și eficientă”.