Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara formează, începând din acest an, specialişti în gestionarea cazurilor generate de consumul de droguri, printr-un program de master finanţat din fonduri europene.
Numărul consumatorilor de droguri și de așa zise „plante recreaționale” a crescut îngrijorător în ultimii ani, atât în România cât și în Europa și la nivel global, iar vârstele la care se cosumă substanțe interzise sunt din ce în ce mai mici. În plus, potrivit celui mai recent raport al Agenției Naționale Antidrog, 23.8% dintre cazurile de urgență înregistrate la nivel național sunt cauzate de consumul de medicamente.
Medicii constată că simptomele celor care ajung la urgențe cu intoxicații diferă față de anii trecuți, din cauza noilor substanțe de pe piața neagră, astfel că sunt nevoiți să trateze simptome noi, cauzate de substanțele interzise. „Astfel de substanțe chimice, care sunt din ce în ce mai complexe și sunt din ce în ce mai variate, dau o gamă largă de simptome, iar ele trebuie detectate și recunoscute din ce în ce mai repede, pentru că toxicitatea lor, odată cu complexitatea și varietatea, crește”, explică prof. dr. Raul Pătrașcu, prodecanul UMF „Victor Babeș” din Timișoara.
În acest context, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișora va pregăti, în cadrul unui program de master, specialiști în gestionarea cazurilor generate de consumul de droguri. „În acest an, deschidem noi programe de studii la nivel de master, precum Toxicologie și Medicina Adicțiilor – o specialitate unică în România”, anunța, încă de la festivitatea de deschiderie a anului universitar 2024-2025, prof. univ. dr. Octavian Crețu, recorul UMF Timișoara.
Programul de master privind toxicologia substanţelor de abuz şi a plantelor recreaţionale aparține Facultății de Farmacie și face parte dintr-un proiect amplu de modernizare, susținut din fonduri europene. S-a plecat „de la ideea de a învăța datele clasice despre drogurile acestea convenționale sau foarte cunoscute, dar ce se întâmplă astăzi în societate este mult mai complicat, vorbim de impurificări, de falsificări, de substanțe noi de sinteză…”, explică Cristina Dehelean, șef Clinică Toxicologie, UMF Timișoara.
Contractul, finanțat prin Programul Regional Vest și implementat de UMF Timișoara, vizează modernizarea și dotarea mai multor laboratoare şi săli de curs de care vor beneficia studenţii UMF „Victor Babeș”. „În cadrul Facultății de Farmacie, unde se va crea viitorul program de master, vor fi modernizate și dotate o sală de curs și un laborator de lucrări practice pentru disciplina de Toxicologie, Industria Medicamentului, Management si Legislație, ce are ca scop educarea studenților cu privire la efectele adverse, detectarea și gestionarea toxicității medicamentelor”, transmite ADR Vest.
În plus, în cadrul Facultăților de Medicină și Medicină Dentară, se vor moderniza și dota laboratoarele și sălile de curs, respectiv multimedia pentru disciplina de Anatomie și Embriologie, fundamentală pentru toate disciplinele studiate în cadrul celor două facultăți, dar și ulterior, în cazul pregătirii pentru intervențiile chirurgicale sau procedurile stomatologice. Laboratoarele vor fi dotate cu materiale tehnologice, didactice, auxiliare, IT și software, precum și cu mobilier.
Prin același proiect, aproape 2.500 de studenți se vor forma în domeniul medical, în laboratoare modernizate. „Investiţiile pe care le realizăm în Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timișoara vor contribui la pregătirea a mii de studenţi în laboratoare moderne, dar, mai presus de orice, vor crea şi o platformă pentru dezvoltarea unei noi generaţii de medici profesionişti, în domenii critice pentru sănătatea publică”, subliniază Sorin Maxim, director general ADR Vest.
În plus, „avem o componentă de fond social, cum se spune, care finanțează, pe lângă componenta de infrastructură fizică, o componentă de dezvoltare educațională și cred că aici este noutatea, pentru că putem mai ușor să îmbinăm dezvoltarea unor laboratoare de ultimă tehnologie cu competențele care ar trebui să funcționeze acolo”, mai spune Sorin Maxim, care subliniază că toate universitățile de medicină din țară aduc schimbări în pregătirea personalului medical, care să răspundă nevoilor actuale, în special cauzate de substanțele interzise.
Totodată, 35 de studenţi din medii defavorizate vor beneficia de sprijin financiar pentru taxele de şcolarizare, cazare şi alte cheltuieli legate de educaţie. Aceștia vor primi 1.000 de lei pe lună, per student, timp de un an. „O atenție sporită va fi acordată studenților cu dizabilități, care vor beneficia de o platformă digitală cu opțiuni speciale în sprijinul lor, spații special amenajate în sălile de curs și pupitre școlare care să permită accesul facil în scaun cu rotile, table interactive și laptopuri adaptate persoanelor cu dizabilități și grupuri sanitare adaptate”, spun reprezentanții UMF „Victor Babeș”.
Valoarea totală a proiectului este de 2,64 milioane de euro, din care 2,55 milioane de euro reprezintă finanţare nerambursabilă. Proiectul va fi implementat în următorii doi ani.
Susă foto: UMF „Victor Babeș” Timisoara /Facebook