Sistemul de Sănătate este din nou în centrul unui scandal după ce, Spitalul Colentina a anunțat marți, că sistează internările temporar, în șase secții, pentru că CNAS a oprit finanțarea, din cauză că DSP București nu a emis autorizația de funcționare.
Scandalul de la Institutul „Marius Nasta” se repetă la Spitalul Colentina, unul dintre cele mai mari spitale din Capitală, care a sistat internările, în 4 secții și 2 compartimente, din cauza lipsei autorizării de către DSP București.
Conducerea unității sanitare a anunțat că, începând de marţi, se sistează, temporar, internările în Secția Neurochirurgie, Secția Hematologie I, Secţia Clinică Ortopedie I, Secţia Clinică Ortopedie II, Compartimentul ORL și Compartimentul Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, pentru care Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) a oprit finanțarea pentru cele peste 200 de paturi ale acestor secții, astfel că valoarea de contract, în noiembrie era la 17 milioane de lei, în decembrie este la 13 milioane de lei”.
„Decizia s-a impus ca urmare a faptului că Spitalul Clinic Colentina aşteaptă în prezent eliberarea unei noi autorizaţii de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB), care să includă şi secţiile şi compartimentele sus-menţionate”, precizează unitatea medicală, într-un comunicat.
Operațiile programate pentru aceste zile au fost amânate, chiar dacă medicii spun că au pacienți pe liste, până la finalul anului viitor. Sunt și pacienți care nu pot beneficia de intervenția de care au nevoie decât la Spitalul Colentina, între care și cei care urmau să primească un transplant osos, care au fost anunțați să nu se mai prezinte la internare și că vor fi reprogramați, după obţinerea Autorizaţiei Sanitare de Funcţionare, iar între timp, pacienţii deja internaţi vor fi trataţi cu „grijă şi profesionalism”, urmând a fi externaţi treptat, pe măsură ce se vor vindeca sau afecțiunile de care sunt tratați se vor ameliora.
Conducerea unității medicale spune că în ultimele luni a trimis 15 solicitări către DSP București, pentru rectificarea situației, iar în august s-a adresat chiar și Ministerului Sănătății, dar până acum, nimic nu s-a schimbat. Managerul spitalului, dr. Alexandru Iacobescu, spune că este „în contact permanent cu reprezentanţii DSPMB şi există toate premisele pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare la finalul acestei săptămâni şi reluarea activităţii normale, inclusiv a internărilor, la începutul săptămânii viitoare”.
Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) îi cere premierului Marcel Ciolacu „să intervină urgent pentru a rezolva această situație critică, scăpată de sub control de către Ministerul Sănătății”, atrăgându-i atenția că „grija pentru români nu se exprimă prin declarații politice fără acoperire, ci prin acțiuni rapide și concrete care să răspundă problemelor reale cu care se confruntă pacienții cronici și acuți din România”.
„Începând de astăzi, 10 decembrie 2024, Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică București, a decis desființarea a 220 de paturi de spitalizare continuă la Spitalul Colentina din București”, deoarece DSPMB nu a emis Autorizația sanitară de funcționare pentru șase secții și compartimente ale unității medicale, atrage atenția APCR. „Acest fapt este cu atât mai inexplicabil cu cât toate aceste secții au fost renovate și modernizate la începutul anului 2024. Ca urmare, dispar 220 de paturi de spitalizare continuă, iar mii de pacienți rămân fără acces la intervenții medicale, operații sau tratamente de care depinde sănătatea lor”, transmite APCR.
În contextul în care și Spitalul „Marius Nasta” a trecut, recent, printr-o situație similară, pacienții consideră că situația este de „neînțeles” și pune în pericol funcționarea unor spitale mari din Capitală. „Ministerul Sănătății a demonstrat un eșec în gestionarea acestei crize, deși DSP-urile se află sub coordonarea directă a acestuia. Din păcate, cei care plătesc prețul acestor disfuncționalități sunt pacienții, care își pun sănătatea și, uneori, viața în pericol”, transmite APCR.
Ultima autorizație sanitară de funcționare primită de Spitalul Colentina a fost emisă la începutul anului, când mai multe secții erau în renovare. Comisia de avizare nu a luat însă în calcul și cele peste 200 de paturi care au fost acum tăiate de la finanțare. Este a doua unitate sanitară din Capitală care se confruntă cu astfel de probleme. Un bloc operator cu trei săli și o secție ATI de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, renovate de curând, stau închise pentru că nu a fost emisă autorizația. Beatrice Mahler, managerul spitalului, a dat în judecată DSPMB, dar săptămâna trecută, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a numit în locul sau un nou manager.
Ministerului Sănătăţii a transmis luni seară, printr-un comunicat, că a fost informat despre situaţie luni, după ora 16.00, și „a solicitat informaţii Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti”. Marți, DSPMB a comunicat că „Spitalul Clinic Colentina funcționează în prezent în baza Autorizației Sanitare de Funcționare emisă cu Program de conformare”, iar paturile aferente celor 4 secții, 2 compartimente și extinderi ale unor secții medicale „se află în curs de autorizare”.
DSPMB spune că a transmis Spitalului Clinic Colentina „mai multe solicitări de remediere a neconformităților constatate”, care „puneau în pericol siguranța pacienților și a personalului medical, motiv pentru care au fost făcute numeroase recomandări de rezolvare a situațiilor identificate”, iar în apărare, invocă răspunsul spitalului privind remedierea neconformităților, la două adrese trimise pe 1 și 26 noiembrie, abia pe 6 decembrie.
„DSPMB va elibera în termenul legal noua autorizație sanitară de funcționare”, transmite DSPMB.