Institutul Clinic Fundeni, la ceas aniversar: 65 de ani de performanță în medicina românească

Institutul Clinic Fundeni, la ceas aniversar: 65 de ani de performanță în medicina românească
📅 2024-12-18

„Zilele Științifice ale Institutului Clinic Fundeni” 2024 marchează „65 de ani de excelență în medicină” – moment aniversar al performanței aniversar în sănătatea românească, și organizează o serie de manifestări științifice axate pe cercetare, inovare, digitalizare și progres în medicină.

Peste 500 de academicieni, cadre didactice universitare, cercetatori, medici primari, medici specialiști și medici rezidenți și studenți) și-au anunțat participarea la evenimentele dedicate „Zilelor Științifice ale Institutului Clinic Fundeni”, în perioada 16-20 decembrie.

Evenimentul marchează, totodată, aniversarea a 65 de ani de la înființarea Institutului Clinic Fundeni din București, a cărui piatră de temelie a fost pusă de ministrul Sănătății și Prevederilor Sociale din 1959, prof. dr. Voinea Marinescu, iar astăzi este cunoscut drept „cea mai mare unitate medicală din România și unul dintre cele mai mari centre de servicii performante de sănătate din Europa”, potrivit unui comunicat al Institutului.

Manifestările dedicate evenimentului aniversar au debutat luni, 16 decembrie, în AmfiteatrulIon Heliade Rădulescual Bibliotecii Academiei Române, urmând ca programul științific, ce se va desfășura până pe 20 decembrie, să se deruleze, într-un cadru interactiv, în Amfiteatrul „Thomas Starzl” al IC Fundeni.

Tradiție, performanță și inovare

„Tradiție și performanță, inovare și educație medicală continuă, cercetare științifică și excelență în medicină” sunt coordonatele esențiale pe care s-a dezvoltat de-a lungul celor 65 de ani de existență activitatea Institutului Clinic Fundeni, care se impune în prezent ca un centru medical românesc de referință în țară și în Europa, un furnizor de îngrijiri medicale de înaltă calitate, dar și ca un puternic resort al cercetării științifice de excelență.

„Acum, la ceas aniversar, ne aflăm într-un nou moment de referință pentru Institutul nostru, împletirea trecutului cu prezentul deschizându-ne astăzi perspectiva dezvoltării continue care să permită punerea tot mai mult în valoare a performerilor în sănătate de care se bucură acest mare centru clinic, universitar și de cercetare științifică, a cărui activitate integrată va fi relocată în următorii ani într-un ansamblu nou și dotat la standarde europene pentru a ne oferi tuturor, dar mai ales pacienților noștri, condiții de diagnostic și tratament superpozabile marilor centre occidentale prin care să reușim să ne aliniem dezvoltării accelerate pe care o cunoaște medicina actuală la nivel global”, a anunțat managerul Institutul Clinic Fundeni, prof. univ. dr. Anca Coliță.

Transplanturi și premiere în domeniul transplantului

50 de transplanturi renale și 5859 de consultații pre și posttransplant, 46 de transplanturi hepatice și 3395 de consultații pre și posttransplant, 175 de transplanturi medulare și 8 proceduri cu celule CAR-T au fost realizate numai anul acesta, în perioada 1 ianuarie – 31 noiembrie, la Institutul Clinic Fundeni, care are o capacitate de 1.158 de paturi de spitalizare continuă şi de zi, 27 de secţii şi 10 specialităţi medicale complexe, 3 centre de transplant renal, hepatic şi medular, 3 laboratoare, o unitate de transfuzie sanguină şi o bancă de celule stem.

De-a lungul timpului, la IC Fundeni s-au efectuat multiple premiere naţionale în transplant. Aici a avut loc primul transplant renal în 1980 – premieră naţională (donator în viaţă – mamă/fiu), prima recoltare multi-organ (rinichi plus ficat) de la donator în moarte cerebrală, primele două transplanturi renale cu grefe de la donatori în moarte cerebrală, realizate cu succes în anul 1997, primul transplant renal la copil, cu grefă de la donator în moarte cerebrală, realizat cu succes în anul 1999. Tot aici a fost realizat cu succes, în 2022, primul transplant renal din România la receptor cu HIV.

Profesorul Irinel Popescu – „părintele transplantului de ficat

Prof. dr. Irinel Popescu

Prof. dr. Irinel Popescu„părintele transplantului de ficat”, este cel care a început să scrie istoria transplantului de ficat în România, introducând această metodă terapeutică, în 1997, la Institutul Clinic Fundeni. În aprilie 2000, profesorul Irinel Popescu a realizat primul transplat hepatic cu supraviețuirea pacientului. Între timp, transplantul de ficat a evoluat, procedurile s-au diversificat, tot mai mulți medici s-au specializat în acest domeniu și peste 1.200 de români au primit astfel o șansă la viață.

Tot la IC Fundeni s-a realizat primul transplant combinat de ficat şi pancreas, transplant combinat de ficat şi insule pancreatice, transplant de celule stem pentru afecţiuni ale ficatului, utilizarea filtrelor de hemoadsorbţie la pacienţii cu pancreatită acută severă, tehnici de bridging către transplant hepatic în cazul pacienţilor cu insuficienţă hepatică acută, dintre care epurarea extracorporeală cuplată cu hemoadsorbţia, tehnici complexe de epurare extracorporeală, implementarea tehnicilor de extubare precoce şi recuperare rapidă în transplantul hepatic, transplant de celule stem hematopoietice pentru diferite boli hematologice, transplant de celule hematopoietice cu condiţionare redusă, dublu autotransplant, transplant de celule hematopoietice în tandem, implementarea tratamentului cu terapii celulare CAR-T.

Extinderea programului de transplant hepatic

În Radiologia Intervenţională din transplantul hepatic au fost realizate la IC Fundeni, în premieră naţională, trombo-aspiraţia şi tromboliza în tromboza arterei hepatice post-transplant, stentarea şi bilioplastia anastomozelor biliare posttransplant, stentarea stenozei de venă portă post-transplant hepatic. De asemenea, s-au realizat stentarea venei mezenterice superioare şi radioembolizarea hepatică (SIRT) în premieră naţională, Institutul fiind cel mai mare centru naţional de proceduri radio-intervenţionale hepato-bilio-pancreatice cu peste 300 de proceduri TACE şi peste 500 de proceduri biliare anual.

Echipele medicale de la Institutul Fundeni au contribuit și la înfiinţarea programelor de transplant hepatic la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din Bucureşti, la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Spiridon” din Iaşi, la Spitalul Republican din Chişinău şi la Cluj.

De asemenea, echipele de la Fundeni au sprijinit transplantul renal la Iaşi şi Oradea și transplantul medular la Spitalul Colţea, Spitalul Universitar Bucureşti și Institutul Regional de Oncologie Iaşi.

Adresabilitate ridicată

Institutul Clinic Fundeni are una dintre cele mai mari adresabilităţi la nivel naţional, aici fiind internaţi anual peste 50.000 de pacienţi în spitalizare continuă şi aproximativ 80.000 în spitalizare de zi. Personalul medical de înaltă calitate profesională asigură servicii de sănătate populaţiei la nivel naţional – 70% dintre pacienţi provin din alte judeţe şi doar 30% din Bucureşti. 66% dintre pacienţi sunt din mediul urban şi 34% din mediu rural, iar 53% sunt femei şi 47% bărbaţi, potrivit datelor Institutului.

„Fără suportul constant al colegilor, al colaboratorilor și al partenerilor noștri din mediul public și privat, dar mai ales fără comunicarea permanentă cu asociațiile de pacienți și cu reprezentanții de seamă ai mediului academic, politic și economic, nu am fi putut duce mai departe performanța de care se bucură astăzi  Institutul Clinic Fundeni și pe care ne dorim cu toții să o consolidăm pe plan național și internațional, motiv pentru care doresc să le mulțumesc tuturor actorilor implicați și, în mod special, întregii echipe a Institutului, care se poate defini ca o mare familie al cărei deziderat va fi întotdeauna acela de a dărui viață și de a duce mai departe idealurile de progres ale înaintașilor acestui centru medical de referință românesc”, a mai spus managerul Anca Coliță. 

Unitatea medicală are, la ora actuală, 13 proiecte în implementare, din care 4 prin Programul Sănătate, 4 prin Planul Național de Redresare și Reziliență, 3 finanțate prin UEFISCDI și 2 proiecte HORIZON.


Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri sanatatea buzoiana

UMF „Carol Davila”: Proiect de 85 de milioane de euro pentru dezvoltarea cercetării genomice românești

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, în calitate de lider, alături de alți 19 parteneri, anunță demararea celui mai mare proiect de dezvoltare a cercetării genomice în România (ROGEN).   Contractul de finanțare al proiectului „Dezvoltarea cercetării gen...

Institutul Clinic Fundeni, la ceas aniversar: 65 de ani de performanță în medicina românească

„Zilele Științifice ale Institutului Clinic Fundeni” 2024 marchează „65 de ani de excelență în medicină” – moment aniversar al performanței aniversar în sănătatea românească, și organizează o serie de manifestări științifice axate pe cercetare, inovare, digitalizare și progres în me...

Leul poate închide anul cu zero depreciere

Leul ar putea încheia 2024 cu o depreciere minimă, evoluție identică cu cea din ultimii ani, în care aceasta s-a limitat la 1 – 2%. Cursul de schimb este principalul instrument al băncii centrale în lupta cu inflația, iar în ultimele luni a devenit un factor de stabilitate politică în con...

Horoscop Sănătate: Zodii pentru care sănătatea ar trebui să fie prioritară la sfârșitul anului 2024 și începutul lui 2025

Atsrologii avertizează că nativii din mai multe zodii ar trebui să fie mai atenți la semnele și avertismentele date de organismul lor și să apeleze la medic, dacă acestea se mențin sau se intensifică, în ultimele săptămâni ale acestui an și în prima lună a anului viitor.   În aștepta...

Tezaurul de la Apahida – monedă din aur lansată de BNR în circuitul numismatic

Tezaurul de la Apahida, descoperit în urmă cu mai bine de 100 de ani, de câțiva țărani din Apahida, județul Cluj, este consderat „fratele mai mic” al Tezaurului de la Tournai, Belgia, cunoscut în întreaga lume.    Banca Națională a României (BNR) anunță că, începând cu data de 16 dec...

FABC – 21 de ani de luptă pentru îmbunătățirea condițiilor de îngrijire a pacienților oncologici

Pacienții oncologici cer Guvernului și Parlamentului „politici publice pertinente” și avertizează noua echipă care va fi instalată la Ministerul Sănătății că vor urmări „cu maximă atenție” modul în care implementează Planul Național de Cancer.      Federația Asociațiilor Bolnavilor d...

Cum câștigi loialitatea clienților în 2025

Menținerea loialității clienților necesită un obiectiv care necesită strategii pro-active, investiții continue și înțelegerea profundă a comportamentului consumatorilor. Folosirea analizelor predictive și a feedback-ului în timp real pot oferi companiilor un avantaj competitiv.   Loi...

Zilele UMF Iași 2024: 145 de ani de excelență în învățământul medical superior

În cadrul manifestărilor științifice organizate cu prilejul împlinirii a 145 de ani de existență în peisajul universitar medical românesc, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a marcat și împlinirea a 50 de ani de când George Emil Palade a primit Premiul Nobel....

Master în toxicologie la UMF „Victor Babeș” din Timișoara

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara formează, începând din acest an, specialişti în gestionarea cazurilor generate de consumul de droguri, printr-un program de master finanţat din fonduri europene.   Numărul consumatorilor de droguri și de așa zise „pla...

Mii de produse ale meșterilor populari, la Târgul de Crăciun „Învie Tradiția”

Târgul  aduce în prim-plan mii de obiecte unice, realizate cu pasiune și măiestrie de meșteri populari din cele mai reprezentative zone etnografice ale României, unde vizitatorii vor descoperi cadouri speciale, încărcate cu tradiție și emoție.   Proiectul național „Învie Tradiția”, c...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.