În cadrul campaniei „Grijă de Plămâni”, timișorenii pot efectua gratuit spirometrii, pentru evaluarea funcției pulmonare – în „Tramvaiul Sănătății”, un mijloc de transport transformat în cabinet medical mobil.
O campnaie inedită de prevenție a cancerului pulmonar se desfășoară zilele acestea la Timișoara, unde localnicii care circulă cu tramvaiul pot beneficia de spirometrii gratuite, un test simplu dar esențial pentru evaluarea plămânilor, în cadrul campaniei „Grijă de Plămâni”, lansată luni, 9 decembrie, în municipiul de pe Bega. „Este un test simplu, neinvaziv, dar extrem de util în identificarea timpurie a bolilor pulmonare”, a explicat medicul pneumolog Noemi Suppini.
În contextul în care cancerul pulmonar este o boală cu impact major asupra sănătății publice, prin această acțiune, medicii timișoreni vor să tragă un semnal de alarmă privind sănătatea pulmonară. „Prin această campanie, cetățenii pot afla gratuit starea funcțională a plămânilor lor. Le recomandăm să acceseze platforma grijadeplamani.ro, unde pot efectua un test de prescreening pentru riscul de cancer pulmonar. Invităm timișorenii să profite de această oportunitate unică pentru a-și evalua sănătatea”, a transmis prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, care a subliniat importanța prevenirii și diagnosticării precoce.
„Tramvaiul Sănătății” va circula pe liniile 8 și 9 din municipiul Timișoara, în perioada 9-13 decembrie 2024, între orele 11:00. Cancerul pulmonar poate afecta persoane de toate vârstele și se manifestă preponderent la adulții între 45 și 64 de ani. Persoanele fumătoare, de peste 50 de ani,sunt încurajate să discute cu specialiștii despre investigații precum tomografia computerizată, cu ajutorul căreia cancerul pulmonar poate fi descoperit în faze incipiente, când poate fi tratat.
„Deși tratamentele moderne, precum imunoterapia, au crescut șansele de supraviețuire, prevenția și diagnosticarea precoce rămân cele mai eficiente soluții. Prin această campanie, oferim comunității o șansă reală la sănătate și speranță”, a atras atenția prof. dr. Șerban Negru, managerul OncoHelp, medic oncolog, subliniind că medicul de familie joacă un rol crucial în evaluarea riscurilor asociate cancerului pulmonar.
Campania „Grijă de Plămâni”, susținută de compania farmaceutică MSD, în parteneriat cu Spitalul „Victor Babeș” și Societatea de Transport Public Timișoara, își propune să crească gradul de conștientizare privind bolile respiratorii, să faciliteze diagnosticarea precoce și să îmbunătățească accesul la prevenție și tratament.
Pe lângă spirometriile gratuite, campania promovează utilizarea unui test online de evaluare a suspiciunii de cancer pulmonar, disponibil pe platforma grijadeplamani.ro, pe baza simptomelor frecvente și a factorilor de risc identificați de respondenți, care îi ajută pe utilizatori să își evalueze riscul de cancer pulmonar.
Simptomele cancerului pulmonar rămân adesea ignorate, deși atunci când este diagnosticat într-un stadiu incipient, poate fi tratat mai ușor, cu șanse de supraviețuire mai mari. Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, cu aproape 12.000 de cazuri noi diagnosticate anual, și una dintre principalele cauze de deces, cu o pondere de 19%, adică peste 10.000 de decese înregistrate anual.