Începând cu această ediție, care va avea loc între 2 și 8 noiembrie 2024, la Teatrul „George Ciprian” din Buzău, festivalul se extinde la nivel internațional, anunță organizatorii.
Începând din acest weekend, mintea și inimile buzoienilor sunt răsfățate, timp de o săptămână, cu producții teatrale de excepție, care vor putea fi urmărite în fiecare seară, pe scena Teatrului „George Ciprian”, la cea de-a XI-a ediție a Festivalului „Săptămâna Teatrului Tânăr”, dedicat tinerilor creatori, actori, regizori, scenariști.
Evenimentul, care de-a lungul edițiilor a adus în fața publicului buzoian selecții variate de spectacole, evidențiind noile tendințe ale teatrului românesc, este organizat de Teatrul „George Ciprian”, cu sprijinul Consiliului Județean Buzău și se va desfășura în perioada 2-8 noiembrie 2024.
Deschiderea oficială a Festivalului „Săptămâna Teatrului Tânăr” 2024 are loc sâmbătă, 2 noiembrie, la ora 18.00, iar spectacolul de debut, „Fiul” (14+), de Florian Zeller, regizat de Bobi Pricop, va fi pus în scenă de Teatrul „Regina Maria” din Oradea. Timp de șapte zile, un adevărat maraton de terapie prin teatru va fi accesibil iubitorilor artei teatrale.
Ediția din 2024 a Festivalului „Săptămâna Teatrului Tânăr” propune spectatorilor „producții curajoase, bazate pe texte contemporane, care abordează tematici de actualitate precum relațiile tensionate din interiorul familiilor, lipsa de comunicare, separarea părinților, depresia și provocările adolescenților, dar și spectacole după piese clasice, precum «Othello» de William Shakespeare, care explorează dinamica puterii și a trădării”, anunță organizatorii.
„Această ediție marchează un moment important pentru festival, deoarece ne extindem la nivel internațional, prin participarea specială a Teatrului «Ahmed Vefik Pasa» din Turcia și a Teatrului «Luceafărul» din Chișinău. Ne dorim să deschidem noi perspective și să facilităm un schimb cultural care să inspire atât artiștii, cât și publicul. Prin această deschidere către scene internaționale, festivalul își reconfirmă angajamentul de a sprijini diversitatea artistică și de a crea o platformă relevantă pentru teatrul contemporan și creatorii săi”, transmite Vlad Trifaș, directorul Festivalului.
O experiență culturală inedită va fi spectacolul „0 Grade cu Soare”, al cărui scenariu a fost realizat de Filip Odangiu și Diana Aldea și este pus în scenă de Centrul de Creație „Maidan” din Cluj-Napoca, în regia lui Filip Odangiu. Spectacolul este o experiență culturală unică, deoarece se adresează direct și simultan unor oameni care nu comunică între ei decât arareori și se găsesc și mai rar alături la teatru: auzitorii și surzii. Piesa explorează ce se întâmplă atunci când o femeie auzitoare și un surd se iubesc, iar povestea lor de iubire prezintă o serie de aspecte de mare interes – prezentarea culturii comunității surzilor ca o cultură de sine stătătoare, valoroasă, destinul unei familii monoparentale, fenomenul emigrației, conflictul dintre generații… Investigând modalitatea de comunicare a oamenilor surzi cu cei auzitori, actorii au învățat limba semnelor române (LSR) și au folosit mijloace teatrale unice, care pot fi înțelese de ambele tipuri de public. „Nu este un spectacol accesibilizat doar personalor cu deficiențe de auz, ci unul pe înțelesul tuturor, în care limbajul obișnuit alternează cu noua modalitate de comunicare. Spectacolul «0 Grade cu Soare» este o invitație la înțelegere și empatie, punând accent pe universalitatea emoțiilor și a experienței umane, în ciuda diferențelor de percepție și exprimare”, precizează organizatorii festivalului.
Pentru micii spectatori au fost pregătite, în cadrul Festivalului „Săptămâna Teatrului Tânăr”, două spectacole interactive.
„Povești jucăușe” este un colaj muzical al celor mai îndrăgite povești – Scufița Roșie, Capra cu 3 iezi, Cenușăreasa și Alba ca Zăpada –, dedicat copiilor cu vârste începând de la 4 ani. Spectacolul va putea fi urmărit sâmbătă, 2 noiembrie, începând cu ora 10.00, pe scena Teatrului „George Ciprian” – Sala Amfiteatru.
„Profu’ Zăpăcit” este o producție dedicată copiilor mai mari și are un rol educativ, care va putea fi urmărită duminică, 3 noiembrie, pe scena Sălii de spectacole a Consiliului Județean, tot de la ora 10.00. Regizorul Șerban Borda promite micilor spectatori o experiență plină de umor și învățăminte, prin experimente chimice și fizice.
Ambele producții sunt puse în scenă de Asociația Culturală „Teatrul de Copii” din Oradea și „sunt gândite astfel încât să stimuleze imaginația copiilor, oferindu-le o introducere captivantă în lumea teatrului”, promite conducerea teatrului „George Ciprian”.
În cele 7 zile de festival, pe scena Teatrului „George Ciprian” vor mai putea fi vizionate spectacolele: LILIOM (16+), de Ferenc Molnár, în regia Andrei Huțuleac, Teatrul „Luceafărul”, Chișinău (duminică, 3 noiembrie, de la ora 18.00); 0 GRADE CU SOARE, scenariul Filip Odangiu și Diana Aldea, regia Filip Odangiu, Centrul de Creație Maidan, Cluj-Napoca (luni, 4 noiembrie, ora 19.00); DIE(T), regia, coregrafia și dramaturgia Alexandru Radu, Teatrul Municipal „Bacovia”, Bacău (marți, 5 noiembrie, ora 19.00); COMEDIE MUZICALĂ EXISTENȚIALĂ – concert Alex Ștefănescu (miercuri, 6 noiembrie, ora 19.00); DRAGOSTE (12+), după povestiri de A.P. Cehov, regia Andrei și Andreea Grosu, Teatrul „Anton Pann”, Râmnicu Vâlcea (joi, 7 noiembrie, ora 19.00). Festivalul se încheie cu OTHELLO (12+), de William Shakespeare, regia Vlad Trifaș, Teatrul Ahmed Vefik Pasa Bursa Devlet Tiyatrosu, Turcia (vineri, o noiembrie, ora 19.00).
Detalii pe site-ul Teatrului „George Ciprian” și pe paginile de Facebook și Instagram. Biletele sunt disponibile online, pe site-ul teatrului, sau la agenția de bilete din Bd. N. Bălcescu (în incinta Galeriilor de Artă) și costă între 30 de lei (spectacolele pentru copii) și 50 de lei (celelate spectacole).