Societatea Studenților în Medicină din București a organizat, luni seară, 150 de Excelență în Educația Medicală, eveniment dedicat evenimentul aniversar dedicat SSMB, prima asociație studențească înființată în domeniul medical.
În anul 1875, pe 13 ianurie, la șase ani de la întemeierea Facultății de Medicină din București, lua naștere Societatea Studenților în Medicină din București – SSMB, o inițiativă care avea să devină un simbol al excelenței și dedicării în domeniul medical, din dorința studenților de a se manifesta științific într-un cadru organizat, în contextul unei perioade în care accesul către cărțile și revistele medicale ale vremii era îngreunat de slaba dezvoltare a bibliotecilor din perioada respectivă.
La 150 de ani de la înființare, „ne uităm cu mândrie la o istorie bogată, plină de realizări remarcabile, noi inițiative și o comunitate ce continuă să inspire generații întregi de studenți și profesioniști ai domeniului medical. Cu ocazia Galei SSMB, sărbătorim tradiția și pasiunea care au stat la baza acestei societăți de-a lungul anilor. Este momentul să le aducem un omagiu tuturor celor care au contribuit de-a lungul timpului la această poveste extraordinară: partenerilor și colaboratorilor devotați comunității academice și voluntarilor dedicați”, au transmis reprezentanții SSMB.
„Sărbătorim cu emoție și mândrie aniversarea a 150 de ani de existență a Societății! Un moment de sărbătoare în care ne reamintim că fiecare pas făcut de-a lungul istoriei SSMB a fost ghidat de motto-ul care inspiră: «Non scholae, sed vitae discimus» – «Nu pentru școală, ci pentru viață învățăm». Vă mulțumim din suflet pentru sprijinul oferit pe parcursul anilor, la fiecare pas și de fiecare dată când a fost nevoie”, a puncat președinta SSMB, Isabella-Maria Mindea, care a prezentat istoria și evoluția societății studențești și principalele domenii și activități în care societatea studenților mediciniști a fost implicată de-a lungul timpului, precum și personalitățile marcante ale medicinei românești care au făcut parte din SSMB.
Înființată acum 150 de ani, la inițiativa profesorului Nicolae Manolescu Strunga, care a fost și primul vicepreședinte al Federației Internaționale a Studenților, SSMB reprezintă „vocea și forța studenților mediciniști, formând generații de profesioniști dedicați și implicați în comunitate. Prin proiectele, conferințele și inițiativele acestora, au demonstrat că empatia, dedicarea și profesionalismul pot schimba lumea. Această gală este și un prilej de a celebra legătura puternică și durabilă dintre SSMB și Universitatea de Medicină și Farmacie «Carol Davila»”.
Prof. univ. dr. Dragoș Vinereanu, președinte al Senatului UMFCD și moderator al evenimentului alături de jurnalista Carla Tănasie, a prezentat un scurt istoric al societăților studențești din lume, cu imagini reprezentative din fiecare perioadă istorică. Precizând că prima universitate din lume care are o societate a studenților (1497) este Universitatea din Bologna (Italia), care este și cea mai veche universitate din lume, acesta a spus că „studenții de atunci nu erau diferiți de cei de acum” în privința modului de participare la cursuri, de învățare și de însușire a noțiunilor predate de profesori.
Menționând că în 1776 s-a înființat prima și una dintre cele mai renumite societăți studențești din America, la Universitatea Virginia, profesorul Vinereanu a subliniat că din această societate studențească au făcut parte 17 președinți ai Americii, 42 de președinți ai Curții Supreme de Justiție a SUA și 136 de laureați ai Premiului Nobel.
După trecerea în revistă a celor mai vechi și mai importante societăți studențești din Europa, președintele Senatului UMFCD și-a încheiat discursul cu prezentarea Casei Studenților din Edinburgh și le-a urat sudenților mediciniști din București ca măcar în următorii 150 de ani să aibă și ei „un sediu ca acesta”.
Prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, le-a urat studenților „La mulți și frumoși ani!” la împlinirea celor 150 de ani de existență a SSMB și i-a felicitat „sincer pentru întreaga activitate desfășurată în acești ani și vă încurajez să păstrați același spirit viu, aceeași determinare și dorință de a contribui la binele comunității. Să continuați să inspirați și să participați la construirea viitorului medicinei cu aceeași pasiune și excelență!”, în numele Universității, promițându-le totodată că-i va ajuta să aibă un sediu mai generos, „nu peste 150 de ani, ci mult mai repede”.
„Societatea Studenților în Medicină din București este mai mult decât o societate studențească, este un simbol al excelenței, al inițiativei și al implicării continue în comunitate, un spațiu în care valorile fundamentale ale medicinei – empatia, responsabilitatea și profesionalismul – prind contur”, a punctat prof. univ. dr. Viorel Jinga, care a subliniat că, pentru ca studenții să învețe nu pentru școală, ci pentru viață, așa cum arată și sloganul SSMB, universitatea a decis ca studenții să rămână la buget sau la taxă, așa cum au fost admiși, pe tot parcursul studiilor, pentru a nu se mai concentra pe „vânarea” de note, ci pe pregătire.
Prof. univ. dr. Diana Loreta Păun, prodecan al Faculății de Medicină și consilier Administrația Prezidențială, a subliniat că SSMB este un simbol pentru întreaga mișcare studențească din România și a remarcat atașamentul sincer al membrilor săi față de crezul organizației – „Nu învățăm pentru școală, ci pentru viață”.
„Existența SSMB este, dintotdeauna, strâns conectată cu viața Facultății de Medicină. Am apreciat mereu activitățile pe care Societatea le propune studenților noștri, o extraordinară oportunitate de învățare și dezvoltare personală și profesională. Generația mea poate fi invidioasă pentru numeroasele experiențe și opțiuni pe care le au acum studenții de la medicină – dintre care o bună parte sunt instrumentate de către SSMB, de către cei care aleg în mod voluntar să contribuie la formarea caracterelor viitorilor profesioniști din sănătate. Fiind un promotor direct al diplomației medicale, nu pot să nu remarc implicarea SSMB în structurile asociative din țară și din străinătate. SSMB reușește să creeze o comunitate, un suport moral pentru toți cei care pleacă în mobilități sau să lucreze. La mulți ani SSMB! Vă doresc încă 150 de ani de existență și mai mult!”, a transmis prof. univ dr. Diana Păun, odată cu mesajul președintelui Klaus Iohannis.
Prof. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu, decanul Facultății de Medicină a UMF „Carol Davila”, și-a început discursul prin aprecierea parcursului societății studențești, despre care a spus că are „un trecut fosrte frumos” și a afirmat că „cel mai frumos lucru pe care consider că trebuie să vi-l spun este să aveți o viață lungă și mi-aș dori să fiți prezenți și la împlinirea a 200 de ani a SSMB, cînd mulți dintre noi nu vom mai fi decât, poate, amintiți pe un slide”.
„Fiecare dintre voi, prin ceea ce ați făcut, sunteți o poveste frumoasă”, le-a mai spus decanul Facultății de Medicină, amintind că „noi, împreună, am jurat, jurăm în fiecare an și am ajuns să spunem că suntem o familie; suntem toți medici și asta cred că este cel mai important pentru viitor”, a subliniat prof. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu, care pentru a confirma acest lucru s-a deplasat printre studenți, le-a spus că el este Cătălin și le-a cerut să se prezinte cu numele de botez, ca într-o familie.
Prof. univ. dr. Cătălina Poiană, prorector Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și președinte al Colegiului Medicilor din România (CMR), i-a îndemnat pe studenții la medicină să fie exemple în zonele în care vor activa „cu respect pentru semeni și implicați în viața comunității”.
„Proiectele voastre, acțiunile pe care le-ați realizat pe parcursul acestor 150 ani au contribuit atât la dezvoltarea studenților la medicină din București și maturizarea profesională, dar și la a fi exemple pentru ceea ce societatea de ieri, dar și de astăzi, așteaptă de la viitorii medici. Vă doresc, la ceas aniversar, să fiți lideri și exemple în zonele unde veți activa. Vă felicit. Îmi doresc să fiți parte din eforturile comune de regândire și repoziționare a medicului în societate. Parte din valorile ce trebuie să însoțească un viitor medic se pot dobândi și din studenție și cu sportul unei societăți a studenților cum este SSMB. Și da, învățați pentru viață, dar eu adaug că învățați și ca să fiți ambasadori pentru Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Voi sunteți viitorul!”, a spus prof. univ. dr. Cătălina Poiană.
În cadrul Galei, la care au participat studenți, profesori ai Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, principalii sponsori și parteneri ai SSMB au fost onorați cu câte o plachetă omagială, în semn de mulțumire pentru sprijinul acordat în susținerea activităților și evenimentelor desfășurate de organizație.
Studenții mediciniști care s-au remarcat constant în reprezentarea colegilor, au fost răsplătiți la rândul lor, pentru profesionalismul și eforturile lor de a duce mai departe valorile societății studențești, cărora li s-au înmânat:
• Premiul pentru cel mai activ student reprezentant;
• Premiul pentru cel mai imlicat student în activități internaționale;
• Premiul pentru cel mai implicat student în ajutorul comunității;
• Premiul up-and-coming SSMB-ist;
• Premiul pentru întreaga activitate din cadrul SSMB.
Sursă foto: SSMB, Viorel Jinga, Cătălina Poiană, Diana Păun – Facebok