Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au condamnat pe Bodog la doi ani cu suspendare, restituirea prejudiciului, interdicția de ocupa funcții publice și obligația de a presta muncă în folosul comunității. Sentința poate fi însă atacată cu apel.
Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât, marți, condamnarea senatorului PSD Florian Dorel Bodog, fost ministru al Sănătății și decan al Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea, la 2 ani de închisoare cu suspendare cu supraveghere, fiind găsit vinovat de „abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată”, întrucât, în perioada în care era ministru al Sănătății a angajat-o fictiv pe Olivia Andreea Marcu, iar aceasta și-a primit salariul timp de 12 luni, deși nu s-a prezentat la serviciu și nu a prestat activitățile obligatorii prevăzute în contract, se arată în minuta instanței.
În același dosar, femeia care ar fi fost angajată fictiv, a primit aceeași condamnare, pentru complicitate la abuz în serviciu.
Totodată, instanța a decis ca cei doi inculpați să restituie Ministerului Sănătății, care s-a constituit parte civilă în dosar, suma 74,461.14 de lei.
Florian Bodog a pus deja, la dispoziția autorităților, suma stabilită ca prejudiciu, încă din timpul cercetărilor.
Potrivit instanței, Florian Bodog ar fi semnat în fals, documente care atestau prezența Oliviei Marcu (fostă Baciu) la serviciu, precum și două contracte individuale de muncă și o declarație pe proprie răspundere. Judecătorii Înaltei Curți l-au achitat pe fostul ministru pentru acuzațiile de fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnătură privată, ca urmare a„împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale”.
Instanța a decis însă o condamnare principală la doi ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și a fost obligat să restituie prejudiciul adus Ministerului Sănătății, în solidar cu angajata fictivă. De asemenea, s-a stabilit „pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor” de a fi ales și de a ocupa o funcție publică, timp de 1 an și obligația de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, timp de 60 de zile, în cadrul Primăriei Oradea sau Protopopiatul Ortodox Român din același municipiu și să achite cheltuieli de judecată 2.500 de lei, iar Marcu, 1.000 de lei.
Florian Bodog a afirmat, pe rețelele de socializare, că deși „nu am comentat, nu comentez și nu voi comenta hotărârile Justiției”, va face „apel la această sentință”.
Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare.
Sentința a fost dată după 23 de termene, în dosarul instrumentat de DNA – Secția de combatere a corupției, în care Florian Dorel Bodog a fost trimis în judecată de DNA, în 2021. Potrivit procurorilor anticorupție, în calitate de ministru al Sănătăţii, acesta ar fi acţionat în mod direct pentru ca Olivia Andreea Marcu, angajată în funcţia de consilier personal, să îşi încaseze drepturile salariale pe o perioadă de 12 luni, fără ca aceasta să se fi prezentat la serviciu şi fără să fi prestat activităţile la care era obligată prin contract. Totodată, demnitarul ar fi semnat în locul persoanei respective, în fals, o serie de acte.
Anchetatorii spun că, în perioada februarie 2017 – ianuarie 2018, Bodog, deşi cunoştea că angajata sa nu s-a prezentat la serviciu şi nu a prestat activităţile la care era obligată prin contractul individual de muncă şi fişa postului, ar fi atestat în mod nereal prezenţa acesteia la locul de muncă, prin semnarea foilor colective de prezenţă, şi nu ar fi luat măsuri pentru sancţionarea disciplinară, iar astfel, consiliera ar fi obţinut drepturi salariale necuvenite de 75.656 lei, cu care a fost prejudiciat bugetul ministerului.
Totodată, procurorii susțin că, în perioada februarie – octombrie 2017, fostul ministru ar fi „falsificat semnăturile persoanei respective pe două contracte individuale de muncă şi pe o declaraţie pe proprie răspundere, demersuri menite a produce consecinţe juridice”.