Medicul infecționist buzoian explică ce măsuri de protecție pot preveni îmbolnăvirile și complicațiile la care suntem expuși din cauza infecțiilor virale care circulă cu o intensitate crescută în anotimpul rece.
Infecțiile respiratorii sunt frecvente în anotimpul rece, iar copiii, persoanele vârstnice și pacienții cu afecțiuni cronice sunt cei mai vulnerabili în contact cu virusurile aflate în circulație, care în lipsa unor măsuri de prevenție și protecție corespunzătoare pot da complocații grave. Pe lângă rujeolă, care continuă să manifeste o incidență cescută la noi în țară, gripa sezonieră, virusul respirator sincițial și SARS-CoV2 sunt frecvente în această perioadă.
În România au fost confirmate și primele cazuri de Metapneumovirus uman (HMPV), un virus respirator a cărui circulație se intensifică în sezonul rece. În cazul copiilor, una din zece viroze este cauzată de acest virus, majoritatea copiilor fiind susceptibili de a avea o infecție cu acest virus cel puțin o dată înainte de vârsta de 5 ani.
Autoritățile de sănătate publică spun că, până în acest moment, metapneumovirusul nu a pus probleme deosebite în țara noastră, chiar dacă, în China a fost raportat un număr crescut de infectări cu acest virus la copiii sub 4 ani, iar în Marea Britanie, la cei sub 5 ani.
Gripa, la concurență cu rujeola
În județul Buzău, în ultima săptămână a crescut numărul virozelor (IACRS, pneumonii, gripă clinică), la fel ca în toată țara, dar nu numărul îmbolnăvirilor raportate se situează la nivelul mediei naționale. Majoritatea cazurilor au prezentat forme ușoare sau medii de boală, dar au fost și cazuri severe, care au necesitat internare.
„În această perioadă, în județul Buzău avem o incidență crescută a rujeolei, mai ales în rândul copiilor sub 5 ani. În acest moment, în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență avem internați 5 copii cu rujeolă, dar numărul cazurilor lunare este de ordinul zecilor, deoarece pragul de vaccinare este scăzut în județ. Pe lângă rujeolă, conform ritmicității sezoniere, avem din ce în ce mai multe cazuri de gripă, la care predominant este virusul de tip A, pentru care există vaccin, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Concomitent cu rujeola și gripa, avem și cazuri de infecții și cu SARS-COV 2, care, după cum știm, nu prezintă ritmicitate sezonieră. În secția noatră sunt internați, la ora actuală, 3 adulți și 3 copii cu gripă, dar și 2 adulți cu SARS-CoV2”, a precizat medicul infecționist Bogdan Micu, șeful secției Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău.
Teama de Metapneumovirus
Referitor la Metapneumovirusul uman (HMPV) care a speriat românii în acest sezon, medicul buzoian spune că este un virus respirator „izolat pentru prima data în 2001, în Olanda, din secrețiile nasofaringiene ale copiilor cu infecție acută de tract respirator, cu vârste de până la 5 ani. Anticorpii analizați la această populație pediatrică au evidențiat o incidență a bolii de 95-100% din cazurile pentru care s-au prelevat probe de sânge. Este un virus ARN din familia paramixoviride, iar din punct de vedere genetic prezintă o similitudine cu virusul sincițial respirator și poate da forme severe de boală respiratorie la sugari, provocând, de obicei, bronșiolită”.
Majoritatea cazurilor de infecție cu HMPV se manifestă prin „infecție acută de tract respirator și prezintă forme ușoare sau medii de boală. În rare cazuri poate determina forme severe de boală. Pacienții cei mai expuși la complicații sunt sugarii, pacienții oncologici și pacienții cu infecție HIV-SIDA. Formele severe de boală implică insuficiență respiratorie acută și necesită oxigenoterapie, iar în cazuri extreme, intubație oro-traheală, cu ventilație mecanică”, a explicat dr. Bogdan Micu.
Simptome, tratament și complicații ale HMPV
Infecția cu metapneumovirus apare în general în primii 5 ani de viață, dar și adulții pot face boala, dacă nu au trecut prin infecția cu acest virus. Perioada de incubație (timpul dintre expunerea la primele semne ale simptomelor) este de 3 – 6 zile, iar „simptomatologia este similară cu cea determinată de virusul sincițial respirator – febră, tuse, rinoree, wheezing (respirație șuierătoare), uneori simptome digestive precum vărsături și diaree. La adulți, wheezing-ul și simptomatologia digestivă pot lipsi. Diagnosticul se pune clinic și serologic, iar tratamentul este simptomatic, suportiv, neexistând un tratament antiviral specific”, a arătat dr. Bogdan Micu.
Referitor la complicațiile infecției cu HMPV, medicul infecționist buzoian a precizat că acestea se pot concretiza în „otite medii, faringite, laringite, epiglotite, bronșiolite și pneumonii. Epiglotitele, bronșiolitele și pneumoniile pot fi cu insuficință respiratorie acută și pot necesita suplimentare de oxigen și, implicit, internare în spital. Pacienții cu vârsta de până la 1 an și pacienții oncologici sunt cei mai expuși de a dezvolta forme severe de boală”, atrage atenția dr. Micu.
Cum putem evita îmbolnăvirea?
În lipsa unui vaccin care să prevină infectarea cu HMPV și complicațiile la care poate duce îmbolnăvirea, medicii recomandă metode și practici similare celor valabile în cazul gripei, a SARS-CoV2 și a altor viroze respiratorii.
„Igiena mâinilor, prin spălarea temeinică cu apă și săpun; acoperirea nasului și a gurii cu un șervețel de unică folosință sau în plica cotului pentru a preveni răspândirea picăturilor eliminate în timpul tusei și strănutului; aerisirea zilnică (chiar de mai multe ori pe zi) a încăperilor; curățarea și dezinfectarea regulată a suprafețelor atinse frecvent; evitarea colectivității și a contactului cu persoanele simptomatice; purtarea măștii de protecție pentru persoanele simptomatice și imunodeprimate; o alimentație sănătoasă bogată în vitamine și proteine; suplimentare cu vitamina D a copiilor în perioada de iarnă; consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili conduita terapeutică ce trebuie urmată”, recomandă dr. Bogdan Micu.
Vaccinarea antigripală, recomandată în continuare
Nu există un vaccin disponibil pentru infecția cu HMPV, în schimb este disponibil vaccinul pentru infecția gripală, infecția cu SARS-COV 2 și virus respirator sincițial, pe care autoritățile de sănătate publică le recomandă pentru prevenirea cazurilor grave, atrăgând atenția că anticorpii se produc în aproximativ două săptămâni după vaccinare, de aceea „cu cât mai repede, cu atât mai bine”.
Mai multe spitale din țară au restricționat, începând din această săptămână, vizitele aparținătorilor, în special pe secțiile în care pacienții prezintă risc ridicat de îmbolnăvire, pentru a limita răspândirea virusurilor respiratorii în unitățile medicale, în contextul epidemiologic actual.
Astfel, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe s-a suspendat, începând de luni, programul de vizitare a pacienţilor internaţi în secţiile Boli infecțioase copii, Pediatrie și Neonatologie, iar la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare s-au restricționat vizitele și s-au impus măsuri suplimentare de protecție.