După 7 ani în care aceasta a condus Institutul și a reușit implementarea multor proiecte, între care reconstrucția secției de tuberculoză Zerlendi, aceasta a fost înlocuită de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cu economistul Gheorghe Popescu.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și-a încordat „mușchii” pe final de mandat și dispus vineri, 6 decembrie, înlocuirea conf. univ. dr. Beatrice Mahler din funcția de manager al Institutului Național de Pneumologie „Prof. Dr. Marius Nasta”, unul dintre cei mai apreciați medici pneumologi, unul dintre cei mai performanți manageri de spitale și un excelent comunicator, inclusiv pe rețelele sociale unde face educație sanitară, pe motiv că „i-a expirat mandatul”.
Decizia este cel puțin controversată, în contextul în care dr. Mahler are o bogată experiență profesională, didactică și managerială și are contribuții înseamnate în domeniul pneumologiei și în management, apreciate inclusiv de Rafila, atât în timpul pandemiei de COVID-19, cât și în cazul proiectelor implementate cu succes.
În locul său a fost numit manager interimar Gheorghe Popescu, despre care Ministerul Sănătății transmite că este „de profesiune economist și are și studii juridice”, și are „experiență în domeniul managementului sanitar și îndeplinește condițiile legale pentru ocuparea postului”, deși acesta a fost demis de la conducerea Spitalului „Sf. Pantelimon” tocmai pentru „management” defectuos.
Beatrice Mahler a condus cel mai mare spital de pneumologie din țară timp de 7 ani, inclusiv în perioada pandemiei, când Institutul Nasta a fost unul dintre cele mai solicitate spitale din România. În mandatul său, spitalul a cunoscut o modernizare continuă, iar prin propria conduită și prin regulile stricte stabilite, inclusiv prin sancționarea unor derapaje, dr. Mahler a reușit să schimbe mentalitățile învechite.
Între principalele proiecte implementate în mandatul său pot fi amintite câștigarea unei finanțări de 72 de milioane de euro din PNRR, pentru proiectul de reconstrucție a secției exterioare pentru tratarea tuberculozei din Calea Șerban Vodă, cunoscută ca Spitalul „Zerlendi” și demararea construcției noului corp de spital în primăvara acestui an. De asemenea, refacerea și modernizarea blocurilor operatorii, finalizarea corpului de clădire „Oncologie” (o cladire schelet rămasă mulți ani în „conservare”), derularea programelor de screening pentru tuberculoză la nivel național (cu fonduri europene), realizarea cercetării privind poluarea și efectul asupra sănătății plămânilor, precum și derularea primului proiect de depistare în faze incipiente a cancerului de pulmonar sunt doar câteva dintre realizările care-i pot fi atribuite managerului Beatrice Mahler.
Gheorghe Popescu a fost parlamentar PSD în legislatura 2000-2004, apoi a ocuopat funcția de director adjunct financiar-contabil la Institutul Fundeni, iar din 2013 a fost numit manager la Spitalul „Sf. Patelimon” din București. În 2017, acesta a fost demis de ministrul Florian Bodog, în urma unui control efectuat de Direcția de Sănătate Publică București, care „a identificat probleme de management, probleme de proceduri”, așa cum declara, atunci, ministrul Bodog. Faptul că acesta a fost demis tocmai pentru că a avut astfel probleme, ridică mari semne de întrebare, inclusiv în privința viitorului Institutului „Marius Nasta”, la conducerea căruia a fost instalat. Medicii de la Pantelimon spun că perioada în care Popescu a fost manager a fost „cea mai neagră perioadă a spitalului” (cu excepția scandalului de la ATI).
Din punct de vedere personal, lui Popescu pare însă că i-a mers foarte bine, pentru că la scurt timp după demiterea de la Pantelimon a achiziționat Clinica „Lotus Medica”. Potrivit CV-ului său public, este și profesor la ASE, iar din 2020 până acum, director general al firmei FBY IMPEX SRL din București, al cărei obiect principal de activitate este comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun, care a avut în 2023 o cifră de afaceri de 1.876.188 lei, dar a mers pe pierderi, profitul fiind – 10.243 lei.
Dr. Beatrice Mahler a fost numită manager interimar al Institutului Marius Nasta în decembrie 2017, iar în septembrie 2018 a ocupat postul prin concurs. După expirarea mandatului, în 2021, ea a condus institutul ca interimar, pentru că Ministerul Sănătății nu a mai organizat concurs pentru ocuparea funcției de manager.
Dr. Mahler, cunoscută ca specialistul care spune întotdeauna lucrurilor pe nume, critică aspectele negative și nu acceptă compromisul, pare să fi „deranjat” anumite orgolii. Rafila se pare că a vrut s-o înlăture încă din vară, dar partidul i-ar fi recomandat să nu „tulbure apele” în timpul campaniei electorale, așa că a așteptat până la finalul propriului mandat. Acum, profitând de circul politic care a acaparat atenția publică și probabil influențat și de afirmațiile lui Călin Gerogescu, în viziunea căruia femeile nu au ce căuta în funcții de conducere, și-a împlinit „pohta ce-a pohtit”, anunțând lapidar, că noul manager „îndeplinește condițiile legale pentru ocuparea postului”.
Pacienții o vor găsi însă în continuare pe dr. Beatrice Mahler la Institututul „Marus Nasta”, unde își va continua activitatea ca medic primar pneumolog, iar studenții Facultății de Medicină a UMF „Carol Davila” vor putea beneficia de calitățile sale didactice de conferențiar.
În plus, dr. Mahler își va continua, împreună cu colegii săi, proiectele dedicate informării, prevenirii și combaterii bolilor pulmonare și în special a tuberculozei.