Obezitatea, tulburările de vedere, anxietatea, depresia, izolarea socială sunt doar câteva dintre problemele de sănătate din ce în ce mai frecvente cu care se confruntă copiii și adolescenții ca urmare a timpului crescut petrecut pe gadgeturi, în fața calculatorului sau a televizorului.
Dezvoltarea tehnologică, indiscutabil benefică pentru multe domenii, a venit „la pachet” și cu multe riscuri pentru sănătate. Dependența de ecrane și de dispozitive – smartphone, tabletă, computer, televizor, jocuri video -, poate afecta sănătatea fizică și mintală, relațiile și performanța academică sau profesională, arată studiile din ultimii ani.
„Odată cu dezvoltarea tehnologică a apărut o tendință crescândă a oamenilor (în special a populației tinere) de a reduce comunicarea față în față, comportament care a crescut îngrijorarea față de dependența de ecran. Din ce în ce mai multe studii asociază dependența de ecrane, în special la tinerii de vârstă școlară, cu diverse psihopatologii în domeniul dezvoltării. Unele dintre acestea susțin că un comportament repetitiv și nelimitat de accesare a tehnologiilor digitale online sau offline poate fi asimilat unui consum compulsiv asemănător cu cel de utilizare a diferitelor substanțe precum drogurile și alcoolul și poate duce la dezvoltarea unei dependențe numită și dependență tehnologică”, atrag atenția specialiștii Institulului Național de Sănătate Publică (INSP), într-un comunicat prin care anunță desfășurarea, în ianuarie și februarie, a campaniei „Dependența de ecrane, noua provocare a erei digitale; cum o gestionăm?”, prin care atrage atenția asupra pericolelor dependenței de ecrane.
Echilibrul mintal – fundamentul unei vieți sănătoase
O stare bună de sănătate mintală este esențială pentru bunăstarea generală a fiecărei persoane. Asta înseamnă nu doar lipsa problemelor psihice, ci și abilitatea de a trăi în armonie cu sine și cu cei din jur, de a contribui pozitiv în familie, societate și la locul de muncă.
Organizația Mondială a Sănătății subliniază că o stare mentală optimă ajută oamenii să gestioneze stresul, să-și valorifice abilitățile și să participe activ în comunitate. Numeroși factori – personali, sociali și de mediu – pot influența fie menținerea, fie deteriorarea sănătății mintale. În era digitală, utilizarea excesivă a tehnologiei a devenit o amenințare tot mai mare pentru echilibrul psihic, fizic și social.
Campania INSP se adresează în special copiilor, adolescenților, dar și părinților lor și populației generale, cu scopul creșterii gradului de conștientizare și încurajarea unui stil de viață orientat către sănătate, care ar putea reduce semnificativ incidența tulburărilor mintale și a tulburărilor de comportament, se arată în comunicatul INSP.
Sănătatea mintală în Europa
Specialiștii INSP atrag atenția că datele Eurobarometrului privind sănătatea mintală, publicat în octombrie 2023, arată că 46% dintre respondenți se confruntaseră în ultimele 12 luni cu o problemă emoțională sau psihosocială (stare de depresie sau anxietate), iar 89% dintre aceștia cred că promovarea sănătății mintale este la fel de importantă ca promovarea sănătății fizice. De asemenea, respondenții consideră că cei mai importanți factori care contribuie la menținerea unei bune sănătăți mintale sunt: condițiile de viață (60%), securitatea financiară (53%), activitatea fizică și contactul social (ambele 41%)
Cele mai frecvent diagnosticate boli ale sănătății mintale includ depresia, anxietatea și tulburările de alimentație. Cei mai expuși problemele de sănătate mintală sunt tinerii cu vârste între 16 și 24 de ani, 59% dintre ei declarând că s-au confruntat cu probleme emoționale. La scurtă distanță sunt persoanele de 25-39 de ani – 56%, urmate de cele de 40-54 de ani – 48%, iar cel mai puțin afectați sunt cei de 55 de ani și peste – 35%.
Mai trist este că 54% dintre respondenții care s-au confruntat cu o problemă de sănătate mintală nu au primit ajutor de la un profesionist.
Dependența de ecrane în România
Datele statisticile arată că România are cea mai scăzută prevalență a tulburărilor mintale din UE, dar acest lucru este departe de realitate, fiind rezultatul subdiagnosticării și a raportării incomplete. Potrivit Tabloului Sănătății Mintale în România din anul 2023, cele mai prevalente tulburări mintale în rândul adulților din România sunt tulburările de anxietate (3,8% fobii specifice), urmate de tulburarea depresivă severă (2,9% prevalența), dar circa 22.000 de copii și adolescenți sunt afectați de boli mintale.
Schimbările de dispoziție pot deveni evidente atunci când accesul la ecrane este restricționat sau timpul petrecut pe dispozitivele digitale este limitat. Acestea pot include iritabilitate, anxietate și chiar tendința de a minți pentru a ascunde comportamentele legate de utilizarea excesivă a ecranelor.
Din punct de vedere fizic, pot apărea tulburări de somn, postură incorectă, creșterea riscului de obezitate, dureri de cap, tulburări de vedere.
Impactul excesului de tehnologie
Dezvoltarea tehnologică a adus beneficii imense, dar a generat și probleme majore. Studii recente indică o legătură semnificativă între utilizarea necontrolată a dispozitivelor electronice și apariția unor tulburări psihice, fizice și comportamentale, mai ales la tineri. Accesul constant la tehnologie poate deveni un comportament compulsiv, asemănător dependenței de substanțe, și poate duce la ceea ce este cunoscut sub numele de „dependență tehnologică”.
Utilizarea excesivă a ecranelor poate duce la probleme de sănătate fizică – dureri în zona gâtului și spatelui, obezitate, tulburări de somn, oboseala oculară -, la apariția sau exacerbarea problemelor de sănătate mentală – anxietate, depresie -, la deteriorarea relațiilor cu prietenii și familia – izolare socială și conflicte -, la scăderea performanței academice (note mai mici) sau profesionale (randament scăzut).
Pentru copii și adolescenți, utilizarea necontrolată a internetului îi poate expune la riscuri precum conținut inadecvat sau contactul cu persoane periculoase.
Gestionarea dependenței de ecrane
Scopul principal al campaniei derulată de INSP este să aducă în prim-plan „problema dependenței de ecrane și să ofere instrumente utile pentru combaterea acesteia”, prin activități care încurajează adoptarea unui stil de viață echilibrat, prin sensibilizare asupra efectelor negative ale tehnologiei utilizate excesiv, educație pentru promovarea interacțiunilor directe, promovarea activităților recreative și a sportului, soluții practice pentru limitarea utilizării dispozitivelor digitale. Mesajul principal – viața echilibrată între lumea virtuală și cea reală asigură bunăstarea și fericirea se adresează atât copiilor și tinerilor. cât și adulților.
Autoreflecția asupra propriului comportament și a modului în care utilizarea ecranelor îți afectează viața și conștientizarea, urmate de stabilirea unor limite de timp pentru utilizarea ecranelor, implicarea în activități care nu implică utilizarea ecranelor – sport, citit, pictură, socializare cu prietenii -, stabilirea unor obiective și recompense, solicitarea de sprijin profesional dacă dependența de ecrane este gravă și comunicarea ajuta semnificativ la gestionarea și controlul asupra utilizării ecranelor și îmbunătățirea calității vieții.
Pliant dependență de ecrane pentru adulți
Pliant dependență de ecrane pentru copii