Dependența de ecrane, pericol major pentru sănătatea fizică și mintală

Dependența de ecrane, pericol major pentru sănătatea fizică și mintală
📅 2025-01-17

Obezitatea, tulburările de vedere, anxietatea, depresia, izolarea socială sunt doar câteva dintre problemele de sănătate din ce în ce mai frecvente cu care se confruntă copiii și adolescenții ca urmare a timpului crescut petrecut pe gadgeturi, în fața calculatorului sau a televizorului.

Dezvoltarea tehnologică, indiscutabil benefică pentru multe domenii, a venit „la pachet” și cu multe riscuri pentru sănătate. Dependența de ecrane și de dispozitive – smartphone, tabletă, computer, televizor, jocuri video -, poate afecta sănătatea fizică și mintală, relațiile și performanța academică sau profesională, arată studiile din ultimii ani.

„Odată cu dezvoltarea tehnologică a apărut o tendință crescândă a oamenilor (în special a populației tinere) de a reduce comunicarea față în față, comportament care a crescut îngrijorarea față de dependența de ecran. Din ce în ce mai multe studii asociază dependența de ecrane, în special la tinerii de vârstă școlară, cu diverse psihopatologii în domeniul dezvoltării. Unele dintre acestea  susțin că un comportament repetitiv și nelimitat de accesare a tehnologiilor digitale online sau offline poate fi asimilat unui consum compulsiv asemănător cu cel de utilizare a diferitelor substanțe precum drogurile și alcoolul și poate duce la dezvoltarea unei dependențe numită și dependență tehnologică”, atrag atenția specialiștii Institulului Național de Sănătate Publică (INSP), într-un comunicat prin care anunță desfășurarea, în ianuarie și februarie, a campaniei „Dependența de ecrane, noua provocare a erei digitale; cum o gestionăm?”, prin care atrage atenția asupra pericolelor dependenței de ecrane.

Echilibrul mintal – fundamentul unei vieți sănătoase

O stare bună de sănătate mintală este esențială pentru bunăstarea generală a fiecărei persoane. Asta înseamnă nu doar lipsa problemelor psihice, ci și abilitatea de a trăi în armonie cu sine și cu cei din jur, de a contribui pozitiv în familie, societate și la locul de muncă.

Organizația Mondială a Sănătății subliniază că o stare mentală optimă ajută oamenii să gestioneze stresul, să-și valorifice abilitățile și să participe activ în comunitate. Numeroși factori – personali, sociali și de mediu – pot influența fie menținerea, fie deteriorarea sănătății mintale. În era digitală, utilizarea excesivă a tehnologiei a devenit o amenințare tot mai mare pentru echilibrul psihic, fizic și social.

Campania INSP se adresează în special copiilor, adolescenților, dar și părinților lor și populației generale, cu scopul creșterii gradului de conștientizare și încurajarea unui stil de viață orientat către sănătate, care ar putea reduce semnificativ incidența tulburărilor mintale și a tulburărilor de comportament, se arată în comunicatul INSP.

Sănătatea mintală în Europa

Specialiștii INSP atrag atenția că datele Eurobarometrului privind sănătatea mintală, publicat în octombrie 2023, arată că 46% dintre respondenți se confruntaseră în ultimele 12 luni cu o problemă emoțională sau psihosocială (stare de depresie sau anxietate), iar 89% dintre aceștia cred că promovarea sănătății mintale este la fel de importantă ca promovarea sănătății fizice. De asemenea, respondenții consideră că cei mai importanți factori care contribuie la menținerea unei bune sănătăți mintale sunt: condițiile de viață (60%), securitatea financiară (53%), activitatea fizică și contactul social (ambele 41%)

Cele mai frecvent diagnosticate boli ale sănătății mintale includ depresia, anxietatea și tulburările de alimentație. Cei mai expuși problemele de sănătate mintală sunt tinerii cu vârste între 16 și 24 de ani, 59% dintre ei declarând că s-au confruntat cu probleme emoționale. La scurtă distanță sunt persoanele de 25-39 de ani 56%, urmate de cele de 40-54 de ani – 48%, iar cel mai puțin afectați sunt cei de 55 de ani și peste – 35%.

Mai trist este că 54% dintre respondenții care s-au confruntat cu o problemă de sănătate mintală nu au primit ajutor de la un profesionist.

Dependența de ecrane în România

Datele statisticile arată că România are cea mai scăzută prevalență a tulburărilor mintale din UE, dar acest lucru este departe de realitate, fiind rezultatul subdiagnosticării și a raportării incomplete. Potrivit Tabloului Sănătății Mintale în România din anul 2023, cele mai prevalente tulburări mintale în rândul adulților din România sunt tulburările de anxietate (3,8% fobii specifice), urmate de tulburarea depresivă severă (2,9% prevalența), dar circa 22.000 de copii și adolescenți sunt afectați de boli mintale.

Schimbările de dispoziție pot deveni evidente atunci când accesul la ecrane este restricționat sau timpul petrecut pe dispozitivele digitale este limitat. Acestea pot include iritabilitate, anxietate și chiar tendința de a minți pentru a ascunde comportamentele legate de utilizarea excesivă a ecranelor.

Din punct de vedere fizic, pot apărea tulburări de somn, postură incorectă, creșterea riscului de obezitate, dureri de cap, tulburări de vedere.

Impactul excesului de tehnologie

Dezvoltarea tehnologică a adus beneficii imense, dar a generat și probleme majore. Studii recente indică o legătură semnificativă între utilizarea necontrolată a dispozitivelor electronice și apariția unor tulburări psihice, fizice și comportamentale, mai ales la tineri. Accesul constant la tehnologie poate deveni un comportament compulsiv, asemănător dependenței de substanțe, și poate duce la ceea ce este cunoscut sub numele de „dependență tehnologică”.

Utilizarea excesivă a ecranelor poate duce la probleme de sănătate fizică – dureri în zona gâtului și spatelui, obezitate, tulburări de somn, oboseala oculară -, la apariția sau exacerbarea problemelor de sănătate mentală – anxietate, depresie -, la deteriorarea relațiilor cu prietenii și familia – izolare socială și conflicte -, la scăderea performanței academice (note mai mici) sau profesionale (randament scăzut).

Pentru copii și adolescenți, utilizarea necontrolată a internetului îi poate expune la riscuri precum conținut inadecvat sau contactul cu persoane periculoase.

Gestionarea dependenței de ecrane

Scopul principal al campaniei derulată de INSP este să aducă în prim-plan „problema dependenței de ecrane și să ofere instrumente utile pentru combaterea acesteia”, prin activități care încurajează adoptarea unui stil de viață echilibrat, prin sensibilizare asupra efectelor negative ale tehnologiei utilizate excesiv, educație pentru promovarea interacțiunilor directe, promovarea activităților recreative și a sportului, soluții practice pentru limitarea utilizării dispozitivelor digitale. Mesajul principal – viața echilibrată între lumea virtuală și cea reală asigură bunăstarea și fericirea se adresează atât copiilor și tinerilor. cât și adulților.

Autoreflecția asupra propriului comportament și a modului în care utilizarea ecranelor îți afectează viața și conștientizarea, urmate de stabilirea unor limite de timp pentru utilizarea ecranelor, implicarea în activități care nu implică utilizarea ecranelor – sport, citit, pictură, socializare cu prietenii -, stabilirea unor obiective și recompense, solicitarea de sprijin profesional dacă dependența de ecrane este gravă și comunicarea ajuta semnificativ la gestionarea și controlul asupra utilizării ecranelor și îmbunătățirea calității vieții.

Pliant dependență de ecrane pentru adulți

Pliant dependență de ecrane pentru copii


Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri sanatatea buzoiana

ANBRaRo a lansat o campanie de conștientizare a bolilor rare

Campania lansată de Alianța Națională pentru Boli Rare din România – ANBRaRo se derulează în perioada 15 ianuarie – 15 martie și are ca scop informarea și conștientizarea nevoilor pacienților cu boli rare, cât și susținerea, printr-o legislație adecvată.    În fiecare an,...

Senatorul buzoian Carmen Orban inițiază o nouă lege a Sănătății

Membră a Comisiei de Sănătate din Senatul României, dr. Carmen Orban consideră că o nouă lege a sănătății este obligatoriu necesară, în contextul în care Lgea 95/2006 nu mai corespunde nevoilor actuale.   Una dintre primele promisiuni ale prof. univ. dr. Carmen Orban, în calitate de ...

UMF „Carol Davila”, pe podiumul cercetării științifice din România

UMFCD a avut, în 2024, cele mai multe articole științifice publicate și cele mai multe citări ale acestora, clasându-se astfel pe locul I între universitățile din România, potrivit datelor Web of Science, disponibile la data de 15 ianuarie 2025.   Universitatea de Medicină și Farmaci...

S-a dublat numărul de viroze, gripă și COVID-19, în ultima săptămână

Peste 90.000 de infecții respiratorii și peste 5.800 de cazuri de gripă clinică, dar și 162 de cazuri noi de infecție cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate la nivel național, în perioada 6-12 ianuarie.    Așa cum era de așteptat, reluarea cursurilor în școli și grădinițe, după vacanța d...

România, gazdă a Conferinței europene privind drepturile pacienților și bolile rare

Conferința, care va avea loc pe 5 fabruarie, la Oradea, se desfășoară atât în format fizic cât și online, iar înscrierile au început deja, pe platforma dedicată evenimentului.    În contextul accentului pe care Uniunea Europeană îl pune pe drepturile pacienților și acordarea asistenț...

Dr. Bogdan Micu – despre rujeolă, gripă, Sars-Cov2 și HMPV. Prevenția, cel mai bun tratament

Medicul infecționist buzoian explică ce măsuri de protecție pot preveni îmbolnăvirile și complicațiile la care suntem expuși din cauza infecțiilor virale care circulă cu o intensitate crescută în anotimpul rece.    Infecțiile respiratorii sunt frecvente în anotimpul rece, iar copiii,...

Gala aniversară la 150 de ani de la înființarea Societății Studenților în Medicină din București

Societatea Studenților în Medicină din București a organizat, luni seară, 150 de Excelență în Educația Medicală, eveniment dedicat evenimentul aniversar dedicat SSMB, prima asociație studențească înființată în domeniul medical.   În anul 1875, pe 13 ianurie, la șase ani de la întemei...

Ministrul Rafila exclude reducerea posturilor și a cheltuielilor în Sănătate

Ministrul Sănătății consideră că reducerea cheltuielilor bugetare în 2025, în vederea diminuării deficitului, pentru sistemul sanitar ar însemna reducerea investițiilor, astfel că reducerea de posturi sau cheltuieli este exclusă.   Ordonanța „trenulețul”, adoptată de Guvern, prin car...

Curs de Fiziologie spațială la UMF „Carol Davila”

Cursul, organizat de Centrul de Inovație și e-Health al universității, în colaborare cu Disciplina Fiziologie Medicală, a evidențiat impactul zborului asupra organismului uman, precum și modul în care corpul se reacomodează la condițiile de pe Pământ.   Centrul de Inovație și e-Healt...

Premieră medicală mondială: Transplant de țesut testicular pentru restabilirea fertilității unui bărbat, la un spital din Belgia

Medicii și cercetătorii din Buxelles care au realizat intervenția speră să declanșeze producția de spermatozoizi și să restabilească fertilitatea pacientului, afectat tratamentul chimioterapic la care a fost expus pentru a fi tratat de cancer, în copilărie.   Pentru prima dată în lum...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.