Cursul, organizat de Centrul de Inovație și e-Health al universității, în colaborare cu Disciplina Fiziologie Medicală, a evidențiat impactul zborului asupra organismului uman, precum și modul în care corpul se reacomodează la condițiile de pe Pământ.
Centrul de Inovație și e-Health (CieH) al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD), în colaborare cu Disciplina Fiziologie Medicală, a organizat vineri 10 ianuarie, un Curs de Fiziologie spațială, despre care organizatorii spun că a avut o semnificație aparte, studenții având privilegiul de a-l avea ca invitat pe Dumitru Prunariu, primul și singurul astronaut român care a călătorit în spațiu până acum, o personalitate marcantă care a scris istorie acum mai bine de patru decenii.
„Într-o atmosferă încărcată de emoție și curiozitate, domnul Dumitru Prunariu a susținut o prelegere captivantă, în care a împărtășit momente din extraordinara sa călătorie cosmică. Povestea sa a fost mai mult decât o relatare tehnică, a fost o incursiune personală în necunoscut, o lecție despre curaj, perseverență și limitele umane împinse mai departe decât ne-am putea imagina”, se arară într-un comunicat post-eveniment al CieH.
Din perspectivă medicală, studenții au aflat detalii despre impactul zborului spațial asupra organismului uman, despre efectele microgravitației asupra sistemului osos și muscular, provocările cardiovasculare, dar și despre modul în care corpul se adaptează și reacomodează la condițiile de pe Pământ.
Dumitru Prunariu a descris perioada intensă de pregătire fizică și psihologică ce a precedat lansarea, dar și rigorile traiului într-un mediu ostil precum cel al spațiului cosmic. „Răspunsurile sale la întrebările studenților au adus o notă de autenticitate și accesibilitate. De la detalii despre cum este să trăiești și să lucrezi în gravitație zero, până la cum este să privești Pământul de la sute de kilometri distanță, fiecare răspuns a fost un prilej de inspirație și uimire. Periplul său, ce a cuprins antrenamentele, lansarea, explorarea cosmosului și reîntoarcerea pe Terra, a oferit un spectacol unic al științei și umanității în armonie”, notează Centrul de Inovație si e-Health.
Întâlnirea cu „un pionier al spațiului” a fost, din perspectiva viitorilor medici, „nu doar o lecție de fiziologie spațială, ci și una de viață, o invitație pentru studenți de a visa mai departe și de a-și urma pasiunile, indiferent cât de greu de atins ar putea părea obiectivul”.
Toți cei prezenți i-au mulțumit invitatului Dumitru Prunariu pentru „generozitatea cu care a împărtășit experiențele sale și pentru inspirația pe care a adus-o unei noi generații de viitori medici, cercetători și exploratori”. Atât studenții cât și coordonatorii cursului spun că „această întâlnire va rămâne cu siguranță un moment de referință în parcursul lor academic și personal și totodată un moment de referință pentru Nucleul de Medicină Spațială al Universității de Medicină și Farmacie «Carol Davila»”, se arată în comunicatul menționat.