Acuzații grave aduse de o mamă din Buzău, medicilor de la UPU-Pediatrie. Unitatea medicală și Colegiul Medicilor s-au autosesizat

Acuzații grave aduse de o mamă din Buzău, medicilor de la UPU-Pediatrie. Unitatea medicală și Colegiul Medicilor s-au au
📅 2025-01-04

Mama unei fetiție de 6 ani, din Buzău, acuză medicii că nu-și fac datoria, printr-un mesaj postat pe rețelele sociale. Considerându-se „batjocoriți” pe nedrept, în contextul în care fiecare specialist vede în jur de 80 de copii într-o gardă, medicii au demisionat din gărzi. 

Odată cu Sărbătorile, Spitalul Județean Buzău a fost asaltat de pacienții care nu au altă opțiune în această perioadă, medicii de familie și cei din ambulatoriu fiind în „vacanță”, iar nemulțumirea unei mame, exprimată printr-un mesaj postat pe rețelele de socializare, în care se plânge de ceea ce i s-a întâmplat zilele trecute, când a mers cu copilul la Urgențe-Pediatrie, a stârnit sute de comentarii negative la adresa medicilor. Femeia îi acuză pe doctori că nu și-ar fi făcut datoria și, din această cauză a fost nevoită să meargă la București, cu fetița în stare foarte gravă.

Potrivit afirmațiilor mamei, prima dată s-ar fi prezentat cu fetița, în vârstă de 6 ani, care avea febră mare și dureri abdominale, la UPU-Pediatrie, în ziua de Crăciun. Aici, ar fi fost nevoită să aștepte „6 ore, nu am mai rezistat fiindcă mă simțeam foarte rău și eu, am plecat acasă. Ajunsă acasă, fetița făcea febră în continuare, începuse să verse, a mers tatăl cu ea înapoi, a băgat-o imediat la perfuzie și a primit diagnosticul de gastroenterită!”, relatează mămica.

Potrivit femeii, tatăl s-a întors acasă cu fetița, care însă pentru că nu și-a revenit, ba chiar i s-a înrăutățit starea, a doua zi a mers din nou cu copila la spital. Aici, spune buzoianca, ar fi urmat alte ore de coșmar, chiar de la sosirea în UPU-Pediatrie. „Pe data de 26 Decembrie, soțul meu s-a reîntors cu ea la spital pe brațe, nu mai putea să stea nici măcar în fund, plângea de dureri, peste 10 vărsături, febră încontinuu. Intră cu ea pe brațe la Pediatrie, unde îndrăznește să roage doamnele asistente și doamna doctor să ia fata să-i facă ceva, să-i opreasca voma și să-i pună o perfuzie, copilul vomitase și sucul gastric demult! Într-adevăr, erau câțiva copilași pe hol, dar soțul a specificat că nu cere consult sau să fie prima, ci doar ceva de oprirea vomei și o perfuzie până vor fi controlați ceilalți copilași, fiindcă fetița mea nu mai rezista! Doamnișoara doctor G. R. M. a fost foarte necajită că soțul meu a îndrăznit să intre cu fata leșinată pe brațe să ceară ceva, orice, doar pentru faptul că fetița nu mai rezista, nu mai putea, era mai mult epuizată de la dureri și vărsături, a început să-i adreseze soțului cuvinte precum: «da imi spui tu ce sa fac? Da cine ești tu? Dar sunt alți copii înaintea ta, nu mă interesează, nu am ce să-ți fac, dacă vrei să astepți până la 5 dimineața pe hol, aștepți, dacă nu, cabinetul e al meu, ușa e a ta». Între timp, o doamnă asistentă i-a făcut testarea de gripa B fetiței, iar rezultatul a iesit pozitiv”, mai spune mama.

Într-un final, fetița a fost diagnosticată cu gripă și dusă în izolator. Au urmat alte ore de așteptare, iar pentru că starea fetiței nu se îmbunătățea, părinții au plecat cu ea la București, la Institutul Matei Balș, unde a fost internată. „Domnișoara R. a spus «mdaaaaa bine duceți-o într un containar» unde a fost lasată 2 ore, pana a venit o amărâtă de perfuzie la insistențele soțului, i-a facut și un Osetron de greață, la toți copiii a intrat, doar la fetița mea nu a mai intrat să o verifice! La ora 4 jumate dimineața a intrat la sotul meu și i-a spus «daca vrei, stai până la 7 când vine chirurgul să vadă dacă are copilu apendicită, dacă nu, nu (cu toate că nu avea treabă gripa cu apendicita). A stat până la 11, nu până la 7, a văzut-o chirurgul și i-a spus că nu are nimic, apoi când să-i dea drumul acasă (fata mea având nevoie de internare), nu mai exista medic de gardă, deci soțul meu a stat după 26 după masă până pe 27 la ora 15:00, să vină alt doctor să zica ce este de făcut cu fata și mi-a trimis-o acasa la ora 15:00 spunând ca «nu este de noi, trebuie internată la infecțioase, dar nu avem medici la Gârlași, mai asteptați o zi și o duceți acolo, dar dacă tot vomită în halu ăsta și nu bea apă, nu mănâncă (ceea ce făcea de 3 zile nu bea, nu manca), veniți înapoi cu ea sa-i fac o perfuzie și atât, că n-am ce să-i fac, nu e de noi» (dar nu m-ar fi trimis cu copilul cu salvarea la București că fata mea era în ultimul hal sau cu mașina proprie cu o trimitere ceva)

Colegiul Județean al Medicilor s-a autosesizat în urma mediatizării acestui caz și anunță că va face verificări privind cele relatate de mama copilului. „Vom face verificări pentru a analiza circuitul pacientului minor și modul în care a fost evaluat și tratat în secția UPU-Pediatrie. După finalizarea verificărilor, vom reveni cu concluziile acestor investigații”, transmite conducerea Colegiului Medicilor Buzău, în mumele căreia semnează dr. Dragoș Porumb, președintele organizației profesionale.

În același timp, conducerea Spitalului Județean de Urgență Buzău a făcut o verificare internă, în urma căreia au transmis un comunicat de presă prin care prezintă punctul de vedere cu privire la acest caz, menționând orele de sosire, de consult și faptul că fetița ar fi fost preluată de fiecare dată de catre medicii de gardă și, conform specificațiilor din fișa de consultații, i-ar fi fost acordate îngrijirile corespunzatoare. SJU Buzău menționează, totodată, că, în perioada sărbătorilor, când cabinetele medicale și alte clinici sunt închise, doar această unitate medicală preia pacienții, iar asta contribuie la creșterea timpilor de așteptare.

Iată punctul de vedere al Spitalului Județean de Urgență Buzău:

„În data de 25.12.2024ora 13:50, se prezintă la UPU-Pediatrie o minoră în vârstă de 6 ani, însoțită de mama acesteia, pentru febră. La prezentare, pacienta avea temperatură 36,9 grade C. La ora 16:30, minora, însoțită de mamă, pleacă fără aviz medical.

Ulterior, în aceeasi zi, minora revine la unitatea noastra însoțită de tatăl acesteia, la ora 22:26, pentru febră subfebrilitate (37,5 grade), dureri abdominale, două scaune moi. În UPU-SMURD Pediatrie, minora este testată pentru gripă și covid, rezultatul fiind negativ, i se recoltează analize de sânge, ale caror rezultate au indicat „fără modificări”, i se administrează tratament de reechilibrare și antiemetic, ulterior minora fiind externată la ora 00.28, cu scrisoare medicală și recomandări medicale.

În data de 27.12.2024, ora 00:02, aceeași minora însoțită tot de tatăl acesteia revine la UPU-Pediatrie pentru vărsături și febră (38 grade). Minora este preluată și consultată la ora 00.30, testată ulterior pentru gripă tip B, rezultatul fiind pozitiv și este izolată în izolatorul UPU-Pediatrie, (nicidecum în container, având în vedere că acesta nu se mai folosește din perioada pandemiei). Pacientei i se recoltează din nou analize de sânge și i se administrează tratament conform indicațiilor medicului, pe toată perioada staționarii în UPU. Având în vedere că pacienta prezenta și durere abdominală, medicul de gardă a recomandat consult de chirurgie infantilă și investigații paraclinice, fapt ce a determinat un timp mai mare de așteptare. După efectuarea consultului de specialitate și a ecografiei, medicul pediatru externează pacienta la domiciliu, aceasta primind la externare scrisoare medicală și recomandări medicale de tratament.

Mai precizăm faptul că a mai existat o prezentare, a altui minor, din cadrul aceleiași familii, în vârstă de 1 an, sex masculin care în data de 27.12.2024, ora 13:18, a fost adus la UPU-Pediatrie cu aceleași simptome, respectiv tuse, febră, scaune diareice. A fost preluat și consultat de medicul pediatru de gardă, care a propus internarea, însă mama a refuzat.

Așadar, raportat la cele prezentate anterior, se poate observa că pacienții prezentați au fost preluați de fiecare dată de către medicii de gardă, le-au fost acordate îngrijirile medicale corespunzătoare patologiei de prezentare, fiind monitorizați, investigaţi medical și tratați pe durata staționării în UPU Pediatrie, iar ulterior externării primind medicație la domiciliu.

Ținând cont de faptul că în această perioadă, SJU Buzău este singura unitate sanitară din cele 4 existente la nivelul județului Buzău care asigură urgențele medico-chirurgicale, cu personal de specialitate deficitar ca număr, timpii de așteptare sunt influențați de numărul mare de prezentări, de patologiile prezentate și investigațiile necesare stabilirii conduitei terapeutice fiecarui pacient”, transmite conducerea SJU Buzău.

Trebuie amintit că secția Pediatrie a SJU Buzău funcționează cu 6 medici, care până astăzi au asigurat toate gărzile, suplinind inclusiv gărzile lipsă de pe specialitățile deficitare, deși, prin lege, au obligația să efectueze doar o gardă pe lună. Odată cu apariția acestor acuzații, pe care medicii le consideră „nedrepte, nejustificate, tendențioase și jignitoare”, cu toții și-au înaintat demisia din gărzi și unii dintre ei se gândesc, chiar, să plece din spital. Ei spun că sub nicio formă nu au neglijat pacienții și cu atât mai puțin le-au vorbit urât, ba chiar că nu de puține ori au fost agresați verbal și chiar fizic și au fost nevoiți să consulte cu poliția la ușă.

În plus, medicii pediatri spun că deși înțeleg supărarea părinților, nu pot să nu se revolte la rândul lor, că deși din cauza numărului redus de specialiști, consultă, investighează și tratează 60 – 90 de copii într-o gardă, și pe deasupra monitorizează copiii din secție, în loc de mulțumire și apreciere sunt jigniți, înjurați și chiar agresați…

Conducerea unității medicale menționează, în completare, că „pentru informarea corectă, arătăm că în UPU Pediatrie au fost 70 de prezentări în data de 25.12.2024, alte 63 de pezentări pe 26.12.2024, în data de 27.12.2024 au fost 64 de prezentări, iar în data de 28.12.2024 – 85 de przentări.

Rugăm respectuos comunitatea buzoiană să aibă în vedere că, sub preiunea relatărilor vădit tendențioase apărute în spațiul online precum și a stresului profesional la care este supus personalul de specialitate, raportat și la prevederile legale în vigoare privind organizarea gărzilor, care obligă medicul la efectuarea a doar 18 ore de gardă lunar, există riscul să nu mai poaă fi asigurate consulturile în regim de urgență”, atrage atenția conducerea SJU Buzău.

Prin renunțarea medicilor la gărzi suplimentare, nu vor mai fi acoperite, așadar, decât 6 zile pe lună…

Mâine, în ultima zi a anului, medicii secției Pediatrie vor avea o întîlnire și cu reprezentanții Consiliului Județean Buzău, care vor analiza …


Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri sanatatea buzoiana

Sfântul Vasile, primul „petrecăreț” al anului. La mulți ani!

De numele Sfântului Vasile cel Mare, sărbătorit de creștini în prima zi a anului, se leagă o serie de tradiții și superstiții despre care se spune că aduc sănătate și noroc celui care le respectă. „Sorcova, vesela” este cea mai frumoasă urare a anului.    După petrecerea de Revelion,...

Alexandru Rogobete nu mai este secretar de stat la Ministerul Sănătății

Premierul Marcel Ciolacu a semnat, „la cerere”, eliberarea din funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății, a dr. Alexandru-Florin Rogobete, care va ocupa unul dintre fotoliile de deputat în Parlamentul României.   Unul dintre cei mai activi secretari de stat de la Ministerul...

Acuzații grave aduse de o mamă din Buzău, medicilor de la UPU-Pediatrie. Unitatea medicală și Colegiul Medicilor s-au autosesizat

Mama unei fetiție de 6 ani, din Buzău, acuză medicii că nu-și fac datoria, printr-un mesaj postat pe rețelele sociale. Considerându-se „batjocoriți” pe nedrept, în contextul în care fiecare specialist vede în jur de 80 de copii într-o gardă, medicii au demisionat din gărzi.    Odată ...

Ordonanța „trenuleț” a dat peste cap ședința Consiliului Județean Buzău

Patru din cele cinci proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi au fost retrase ca urmare a prevederilor Ordonanței austerității a Guvernului, iar al cincilea a fost aprobat cu amendamente, din acelați motiv.    În cadrul unei ședințe extraordinare programată pentru luni, 30 decemb...

Salariile angajaților din Sănătate vor fi „înghețate”, iar angajările blocate, în 2025

Excepție vor face angajările de medici în spitale, pe posturile vacante. „Ordonanța trenuleț”, aprobată luni, de Guvern, prevede totodată menținerea tarifelor decontate medicilor de familie și medicilor din ambulatoriu, la nivelul actual.   Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni, la...

CNSP anticipează o medie anuală a euro de 5,01 lei pentru 2025

Moneda națională a avut o evoluție stabilă față de cea unică în cele trei ședințe de tranzacționare de săptămâna trecută. La aceasta au contribuit mai mulți factori, precum instalarea noului guvern, monitorizarea atentă din partea BNR, creșterea ofertei de valută din partea companiilor ca...

Colegiul Medicilor din România – scrisoare deschisă către CNAS

Conducerea organizației profesionale a medicilor susțin că reprezentanții CNAS nu au furnizat răspunsuri clare privind „Nota de fundamentare” la bugetul Fondului Asigurărilor de Sănătate pentru anul 2025, din care să reiasă că solicitările CMR au fost luate în calcul și transpuse în noul ...

S-a raportat primul deces cu virus gripal din acest sezon

În ultima săptămână au fost înregistrate, la nivel național, 89.109 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) și a fost raportat primul deces confirmat cu virus gripal.   În săptămâna 16.12.2024 – 22.12.2024 (S 51/2024), la nivel național au fost raportate 8...

Pemiera chirurgicală la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

O operație minim invazivă de timectomie a fost realizată în premieră, de medicii timișoreni, unei paciente de 50 de ani, care suferea de Miastenia Gravis, în cadrul Secției de Chirurgie Toracică a unității medicale.    Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Bab...

Excesele alimentare și bahice au trimis sute de buzoieni la spital, de Crăciun

Peste 420 de buzoieni au ajuns la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Buzău în prima și a doua zi de Crăciun, din cauza alimentației sau a alcoolului în exces.    În timp ce majoritatea românilor și-au petrecut Sărbătorile Crăciunului în familie sau în vacanț...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.