Academia Română: Sesiune omagială „George E. Palade – 50 de ani de la decernarea Premiului Nobel. Tradiție și continuitate”

Academia Română: Sesiune omagială „George E. Palade – 50 de ani de la decernarea Premiului Nobel. Tradiție și continuita
📅 2024-12-26

Anul acesta s-au împlinit 50 de ani de când românul George Emil Palade a obținut Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, iar Academia Română a evocat personalitatea „geniului biologiei celulare” printr-un eveniment omagial.

Sesiunea omagială „George E. Palade – 50 de ani de la decernarea Premiului Nobel. Tradiție și continuitate”, organizată de Secția de științe bilogice, Secția de științe biologice și Institutul de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu”, a fost găzduită joi, 5 decembrie 2024, de Aula Academiei Române, se arată într-un comunicat al celui mai înalt for științific din România. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai medicinei românești, ai mediului academic, oameni de știință.

Evocând importanța numelui și personalității lui George Emil Palade pentru România și pentru cercetarea în domeniul Medicinei și Biologiei universale, acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a amintit că savantul român a făcut școli foarte bune în România – cu care s-a mândrit toată viața și „a avut marele merit de a duce cu el în străinătate faima unor școli românești și mai ales a școlii de Medicină și de Biologie de la București. Prin el au aflat străinii că există școli superioare importante în România și că România e un nume ce trebuie pus pe harta cercetării științifice în aceste domenii. De aceea nu pot decât să salut inițiativa (de a-l omagia n.r.), să mă gândesc cu drag la amintirea lui George Emil Palade și la cât datorează Academia Română existenței sale”, a punctat acad. Ioan Aurel Pop.

Acad. Maya Simionescu, președinta Secției de științe biologice și moderator al evenimentului, a subliniat că „în vastul univers al cunoașterii există figuri care strălucesc și care lasă în urmă o urmă de strălucire – așa cum a fost și profesorul George Emil Palade -, a căror viață și descoperiri au transformat toată înțelegerea asupra noastră înșine și asupra materiei și a naturii din jurul nostru”, amintind că descoperirile lui George Emil Palade au schimbat lumea științei.

George Emil Palade, alături de Albert Claude și Christian de Duve au fost răsplătiți la Stocholm, în 1974, cu Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, pentru „descoperiri privind organizarea funcțională a celulei ce au avut un rol esențial în dezvoltarea biologiei celulare moderne”.

Au mai susținut alocuțiuni prin care au evocat activitatea remarcabilă  a savantului de origine română, câștigător al Premiului Nobel pentru Medicină sau Fiziologie, Prof. Ștefan Constantinescu, membru de onoare al Academiei Române; Acad. Octavian Popescu; Acad. Ileana Mânduțeanu; Prof. Alexandru Babeș, membru corespondent al Academiei Române; Prof. Dragoș Vinereanu, membru corespondent al Academiei Române.

Romfilatelia, în calitate de partener instituțional, a lansat, în cadrul evenimentului, emisiunea de mărci poștale „George Emil Palade – Premiul Nobel – 50 de ani, inclusă în Planul editorial al anului 2024, pentru a marca semicentenarul Premiului Nobel obținut de „geniul biologiei celulare”. Emisiunea, alcătuită dintr-un timbru, o coliță dantelată și un plic „prima zi”, a intrat în circulație marți, 19 noiembrie, data aniversării savantului de origine română.

Cristina Popescu, director general Romfilatelia, a prezentat elementele panoului dedicat evenimentului, pe care au fost etalate componentele emisiunii filatelice aniversare din acest an, alături de trei secvențe fotografice în care marele savant George Emil Palade se află în ipostaza de profesor, cercetător în laboratorul său și prezența onorabilă în sediul bibliotecii Institutului de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu” din București, în anul 1992. În cadrul emisiunii (timbrul are valoarea nominală de 13 lei și timbrul coliței dantelate de 33 de lei) sunt redate: portretul savantului, medalia de laureat al Premiului Nobel, un instrument de lucru (microscop), logo-ul semicentenarului Premiului Nobel obținut de George Emil Palade.

În cadrul Zilelor Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” (UMFST) din Târgu Mureș (9-13 decembrie), în semn de omagiu față de George Emil Palade, Muzeul UMFST organizează o expoziție temporară dedicată părintelui spiritual al Universității.

„Expoziția aduce în prim-plan o colecție impresionantă de diplome și distincții primite de George Emil Palade de-a lungul carierei sale. Aceste documente, în facsimil după originale, reflectă recunoașterea internațională acordată savantului de către șefi de stat, academii, universități și instituții de cercetare. Obiectele prezentate fac parte din colecția permanentă pe care George Emil Palade a lăsat-o, prin dispoziție testamentară, Facultății de Medicină din București, ca un gest de recunoștință pentru instituția în care s-a format. (…) Deși valoarea unui om nu se măsoară în distincții, această expoziție își propune să demonstreze nu doar excelența profesională a lui George Emil Palade, ci și să inspire noile generații”, transmite UMFST.

Expoziția poate fi vizitată marți, 10 decembrie, între orele 15:00 și 16:00, în Cetatea Medievală, Bdul Cetății, Clădirea Manutanței, parter.

George Emil Palade s-a născut la Iași, pe 19 noiembrie 1912, unde și-a început studiile, pe care le-a continuat la Buzău și București, iar după căsătoria cu fiica industriașului Malaxa, în anul 1941 a părăsit România, stabilindu-se în SUA, unde a și decedat, în 2008. A fost recunoscut la nivel mondial ca unul dintre creatorii biologiei celulare moderne. Este membru de onoare al Academiei Române și membru al Academiei de Științe a SUA.

George Emil Palade a vizitat de mai multe ori România, ținând legătura permanentă cu cei doi fondatori ai Institutului de Biologie și Patologie Celulară din București, Maya Simionescu și Nicolae Simionescu.

Academician Maya Simionescu, biolog, membru titular şi preşedintele Secţiei de Ştiinţe Biologice a Academiei Române, între 1970-1979, la invitaţia profesorului George Emil Palade, a lucrat ca cercetător şi profesor asociat la Universitatea „Rockefeller” – Departamentul de Biologie Celulară, din New York, precum şi la Universitatea Yale – Facultatea de Medicină New Haven.

Premiile Nobel au fost înființate, conform prevederilor testamentului suedezului Alfred Nobel (1833 – 1896), chimist, inventator și om de afaceri, cunoscut ca inventatorul dinamitei (1867).

Instituțiile care decernează Premiile Nobel sunt: Academia Regală de Știință din Suedia (Fizică, Chimie și Economie), Institutul Karolinska din Stockholm (Fiziologie sau medicină), Academia Suedeză (Literatură), Comitetul ales de Parlamentul Norvegiei (Premiul pentru Pace).

Între laureații Nobel se înscrie la loc de cinste și savantul George Emil Palade, primul român care, în 1974, a primit premiul pentru Fiziologie sau Medicină, alături de Albert Claude și Christian de Duve, pentru rezultatele obținute în urma unor cercetări de importanță majoră privind organizarea funcțională a celulei.


Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri sanatatea buzoiana

Proiect inedit: Copiii internați în Spitalul Județean Buzău au acum propria bibliotecă

În vremea Romei Antice, renumitul filosof roman Cicero spunea că „dacă ai o grădină și o bibliotecă, înseamnă că ai tot ce îți trebuie”, iar în vremurile moderne, celebrul actor american Jerry Seinfeld afirma că „biblioteca este una dintre puţinele dovezi pe care le avem că oamenii încă g...

Managementul schimbării în ritm agil

Cu atât de multă transformare în jur, managementul schimbării nu mai este doar un instrument de adaptare, ci cheia supraviețuirii și a succesului durabil al oricărei organizații moderne.     Transformările rapide ale pieței, progresul tehnologic și schimbările din comportamentul...

Leul poate închide anul cu zero depreciere

La sfârșitul săptămânii, Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a publicat prognoza de toamnă 2024. Raportul indică o înrăutățire semnificativă a evoluției economiei românești. CNSP estimează o încetinire a creșterii economice de la 2,8%, în prognoza de vară, la 1%, pe fondul u...

Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu a salvat patru vieți, prin transplant

Un copil și trei adulți au fost salvați astfel prin transplant hepatic și renal, datorită unui înger donator de numai 17 ani aflat în moarte cerebrală, a cărei familii a acceptat donarea de organe, transformând durerea și suferința lor în speranță pentru alți semeni.    Tragedia care...

Ordonanța „trenulețul” încinge spiritele în Sănătate. Sindicaliștii cer să se taie finanțarea spitalelor private

Iminența intrării în vigoare a noii ordonanțe a austerității din 2025 a indus panica în salariații sistemului de sănătate, care spun că nu sunt de acord cu măsurile propuse și amenință cu declanșarea protestelor.   Nu s-a instalat încă noul guvern, dar noua ordonanță a austerității (...

Interconectarea educației, cercetării și practicii medicale – cheia progresului în Sănătate

Este concluzia dezbaterilor unei mesei rotunde organizate de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, la care au participat specialiști români și internaționali.   Interconectarea cercetării, educației și practicii medicale reprezintă una dintre provocările...

Moș Crăciun a mers încărcat cu daruri la Spitalul Județean Buzău (FOTO)

Moșul cel darnic și bun, ajutat de cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean, a oferit daruri copiilor internați în secțiile de pediatrie, dar și copiilor personalului medical, prezenți la Sărbătoarea pomului de Crăciun organizată de unitatea medicală.   A fost atmosferă de Sărb...

Moș Crăciun s-a întâlnit cu sute de copii din Buzău. Daruri, colinde și foc de artificii, pentru o seară magică în Parcul Brătianu

Conducerea Consiliului Județean Buzău a facilitat întâlnirea copiilor cu Moșul cel darnic și bun, care le-a oferit cadouri, le-a ascultat dorințele și i-a ajutat să-și creeze amintiri de neuitat, împreună cu cel mai iubit personal al acestei perioade.    Cetele de colindători au vest...

Geoparcul „Ținutul Buzăului” – video inedit despre monitorizarea științifică a Vulcanilor Noroioși

Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului și cercetătorii Institutului Național pentru Fizica Pământului prezintă, într-un scurt film documentar, rezultatele unei cercetări geofizice realizată în premieră în România, dezvăluindu-ne ce ascund Vulcanii Noroioși în adâncime.   Geoparcul UNESCO ...

RASCI susține reglementarea publicității digitale responsabile a medicamentelor OTC

Producătorii de medicamente eliberate fără prescripție și de suplimente alimentare consideră că noile reglementări privind publicitatea medicamentelor OTC răspund nevoii de transparecnță și informare corectă a consumatorilor.    Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără p...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.