Uleiurile de gătit ar putea provoca o creștere a cazurilor de cancer colorectal în rândul tinerilor, avertizează medicii
Uleiurile extrase din semințe, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui, uleiul de struguri, uleiul de canola și uleiul de porumb, ar putea fi elementele care stau la baza declanșării unor inflamații cronice în corp, conform rezultatelor unui studiu condus de guvernul SUA, citat de The Independent.
Uleiurile de gătit populare, folosite în dietele ultra-procesate din Occident, ar putea provoca o creștere a cazurilor de cancer colorectal, indică rezultatele studiului citat. Studiul efectuat în Statele Unite a oferit dovezi asupra faptului că uleiurile extrase din semințe folosite la gătit reprezintă un factor ce poate contribui la declanșarea cancerului colorectal.
În cadrul cercetării au fost examinate tumori prelevate de la mai mult de 80 de pacienți care suferă de cancer colorectal, cu vârste între 30 și 85 de ani. Conform studiului, publicat în revista Gut, în tumorile examinate a fost identificată prezența unui nivel crescut de lipide bioactive, care sunt molecule uleioase. produse atunci când corpul metabolizează uleiurile extrase din semințe. Pe lângă creșterea inflamației, lipidele bioactive împiedică procesul natural de vindecare al corpului și favorizează creșterea tumorilor.
Uleiurile bogate în acizi grași omega-3, găsite în avocado și măsline, reprezintă o alternativă mai sănătoasă, spun cercetătorii. Este necesară o reevaluare urgentă a ingredientelor din dieta Dr. Timothy Yeatman este de părere că descoperirile subliniază necesitatea urgentă de a reevaluare ingredientelor din dieta occidentală, inclusiv a zaharurilor adăugate, a grăsimilor saturate, alimentelor ultra-procesate, substanțelor chimice și uleiurilor extrease din semințe, cu efect inflamator.
„Este bine cunoscut că pacienții cu diete nesănătoase au inflamații crescute în corpul lor. Acum vedem această inflamație chiar în tumorile colonicelor și cancerul este ca o rană cronică care nu se vindecă – dacă organismul tău trăiește din alimente ultra-procesate zilnic, capacitatea de a vindeca acea rană scade din cauza inflamației și a suprimării sistemului imunitar, ceea ce permite cancerului să crească”, a spus Dr. Yeatman, care este și director asociat al Centrului pentru Cercetare Translațională și Inovație la Institutul de Cancer TGH.
Însă cele mai importante instituții de sănătate din SUA au clarificat că consumul de cantități moderate de uleiuri de semințe, ca parte a unei diete echilibrate, nu a fost dovedit a provoca cancer.