Telescopul James Webb a observat cea mai îndepărtată galaxie care seamănă foarte mult cu Calea Lactee - Pedagoteca

Telescopul James Webb a observat cea mai îndepărtată galaxie care seamănă foarte mult cu Calea Lactee - Pedagoteca
📅 2023-12-02

Astronomii au făcut o descoperire senzațională în universul îndepărtat, identificând o galaxie care seamănă izbitor cu propria noastră Cale Lactee. Denumită ceers-2112, această galaxie spirală barată, observată prin telescopul spațial James Webb, redefinește perspectivele asupra formării și evoluției galaxiilor.

Telescopul James Webb a observat cea mai îndepărtată galaxie

Echipa internațională care a condus această descoperire a dezvăluit că ceers-2112, situată la o distanță incredibilă în cosmos, reprezintă cea mai îndepărtată galaxie de tipul său observată vreodată. Similaritățile sale cu Calea Lactee sunt remarcabile, inclusiv prezența unei „bare” centrale compuse din stele.

Ceea ce a uimit cercetătorii este faptul că această structură galactică a existat cu aproximativ 11.700 de milioane de ani în urmă, la doar 15% din vârsta universului cunoscut, o perioadă când majoritatea galaxiilor erau mai neregulate și haotice.

Luca Costantin, unul dintre autorii principali ai studiului, a remarcat: „În mod neașteptat, această descoperire arată că galaxiile care seamănă cu a noastră existau deja în urmă cu 11.700 de milioane de ani, când Universul avea doar 15% din viața sa.”

Până în prezent, era acceptat că galaxiile spiralate barate, cum este Calea Lactee, nu au apărut în univers până când acesta nu a avansat semnificativ în vârstă. Se credea că formarea acestor structuri a necesitat miliarde de ani de evoluție galactică. Totuși, ceers-2112 sugerează că această evoluție s-a petrecut mult mai rapid decât se credea anterior.

Descoperă și: Telescopul James Webb Space a descoperit posibile semne de viață pe o planetă îndepărtată

Perspectivă nouă asupra evoluției timpurii a universului

Descoperirea acestei galaxii oferă o perspectivă nouă asupra evoluției timpurii a universului și ar putea conduce la revizuirea teoriilor existente despre formarea și evoluția galaxiilor.

Alexandre de la Vega, un alt coautor al studiului, a remarcat: „Descoperirea lui ceers-2112 arată că galaxiile din universul timpuriu ar putea fi la fel de ordonate ca și Calea Lactee. Acest lucru este surprinzător, deoarece galaxiile erau mult mai haotice în universul timpuriu și foarte puține aveau structuri similare cu Calea Lactee.”

Pe lângă reconfigurarea teoriilor existente, această descoperire ar putea influența și cercetările privind materia întunecată, care reprezintă o parte semnificativă din univers, dar care rămâne nedetectată. Telescopul spațial Euclid este proiectat pentru a investiga mai departe această materie și ar putea oferi informații cruciale legate de formarea galaxiilor.

Astronomii anticipează că această descoperire va deschide calea pentru identificarea altor galaxii similare în universul timpuriu, consolidându-și încrederea în abilitatea lor de a observa și înțelege formarea galaxiilor la începuturile cosmosului.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pedagoteca

Repartiția candidaților la Rezidențiat 2023 s-a încheiat. 197 de locuri și posturi au rămas neocupate la Medicină

Ministerul Sănătății a publicat situația locurilor și a posturilor neocupate în cadrul repartiției pentru Domeniul Medicină în urma sesiunii de Rezidențiat din 19 noiembrie 2023. Astfel, au rămas neocupate 194 de locuri și 3 posturi, cele mai multe fiind pe specialitățile de chirurgie generală, m...

USA Visa Facilitation disponibil pentru cadrele didactice din învățământul superior din România

Programul ”USA Visa Facilitation” este disponibil, timp de un an, pentru cadrele didactice din învățământul superior din România în obținerea vizelor B1/B2 – călătorii în scop de afaceri sau călătorii în scop turistic. Inițiativa aparține Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București, ...

Salvaţi Copiii cere combaterea dependenţei de jocuri de noroc la minori

Organizaţia ”Salvaţi Copiii” cere autorităţilor, marţi, într-un comunicat de presă, măsuri urgente pentru combaterea dependenţei de jocuri de noroc la minori, în condiţiile în care 14% dintre copii admit că au jucat jocuri de noroc pe bani. „Majoritatea copiilor cu vârsta peste 10 ani au vă...

Calendar: Alegerea rectorilor în universitățile românești

S-au deschis scrutinuri pentru alegerea rectorilor în universitățile din România. La Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Anca Buzoianu a candidat pentru un nou mandat de rector și a fost realesă în urma votului ce a avut loc săptămâna trecută, deschizând calea...

Ministerului Educaţiei: Cursuri suspendate din cauza zăpezii şi viscolului în judeţele Brăila, Galaţi, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea

Cursurile unităţilor de învăţământ din judeţele Brăila, Galaţi, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea sunt suspendate luni, din cauza ninsorii si viscolului puternic. Conform Ministerului Educaţiei, recuperarea activităţii didactice se va face la decizia Inspectoratelor Şcolare Judeţene, cu consultarea u...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..