Studiu: bacterii care pot transforma lumina în energie cu ajutorul laserelor

Studiu: bacterii care pot transforma lumina în energie cu ajutorul laserelor
📅 2024-11-18

Laserele care exploatează capacitatea naturală a bacteriilor de a transforma lumina solară în energie ar putea alimenta misiunile spaţiale către Marte şi ar putea reprezenta o sursă de energie curată și pe Pământ, au anunţat oamenii de ştiinţă, relatează luni DPA/PA Media.

Tehnologia este inspirată de modul în care plantele şi bacteriile transformă lumina în energie chimică printr-un proces numit fotosinteză, scrie Agerpres.

Scopul este de a refolosi antenele de captare a luminii de la anumite tipuri de bacterii fotosintetice pentru a „amplifica” energia solară şi de a o transforma în raze laser ce pot transmite această energie în spaţiu.

Oamenii de ştiinţă speră, totodată, că prin utilizarea materialelor organice în locul componentelor artificiale „perisabile” laserele ar putea fi re-dezvoltate în spaţiu – ceea ce înseamnă că acestea ar putea fi menţinute în funcţiune fără a fi necesară trimiterea de noi componente de pe Pământ.

- Publicitate -

Spre deosebire de panourile solare convenţionale cu semiconductori, care transformă lumina solară în electricitate, acest proces nu s-ar baza pe niciun component electronic.

Proiectul – denumit APACE – vizează mai întâi dezvoltarea tehnologiei în condiţii de laborator, înainte de a-i fi testat şi perfecţionat potenţialul de utilizare în spaţiu.

În cazul în care va avea succes, cercetătorii susţin că această tehnologie ar putea fi utilizată de agenţiile spaţiale pentru alimentarea misiunilor de explorare a spaţiului – inclusiv baze pe Lună sau misiuni pe Marte – precum şi ca nouă modalitate de transmitere a energiei curate, fără fir, pe Pământ.

Tehnologia este dezvoltată de o echipă internaţională ce include cercetători de la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh.

Profesorul Erik Gauger, de la Institute of Photonics and Quantum Sciences Heriot-Watt din cadrul Universităţii Heriot-Watt, a declarat că tehnologia ar putea reprezenta „o descoperire majoră în domeniul energiei spaţiale”.

„Generarea durabilă de energie în spaţiu, care nu depinde de componente perisabile trimise de pe Pământ, reprezintă o mare provocare”, a declarat el.

- Publicitate -

„Cu toate acestea, organismele vii sunt experte în auto-suficienţă şi auto-asamblare. Proiectul nostru nu doar că se inspiră din biologie, dar merge mai departe, bazându-se pe funcţionalitatea care există deja în mecanismele fotosintetice ale bacteriilor pentru a realiza o descoperire majoră în domeniul energiei spaţiale„, a adăugat profesorul notând că proiectul APACE „vizează crearea unui nou tip de laser alimentat de lumina solară”.

„Lumina solară obişnuită este, de obicei, prea slabă pentru a alimenta direct un laser, însă aceste bacterii speciale sunt incredibil de eficiente în a colecta şi a canaliza lumina solară prin structurile lor complexe de captare a luminii, ce pot amplifica efectiv fluxul de energie de la lumina soarelui la centrul de reacţie cu câteva ordine de mărime. Proiectul nostru va utiliza acest nivel de amplificare pentru a converti lumina solară într-o rază laser fără a depinde de componente electrice”, a explicat Gauger.

Este deja posibilă cultivarea de bacterii în spaţiu, a amintit el oferind exemple din studiile efectuate la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). „Unele bacterii rezistente au supravieţuit chiar şi expunerii la spaţiul deschis. Dacă noua noastră tehnologie poate fi construită şi utilizată pe staţiile spaţiale, ea ar putea ajuta la generarea de energie la nivel local şi chiar ar putea oferi o cale de a trimite energie către sateliţi sau înapoi pe Pământ folosind raze laser în infraroşu”, a declarat profesorul.

„Această tehnologie are potenţialul de a revoluţiona modul în care alimentăm operaţiunile spaţiale, făcând explorarea (spaţială) mai durabilă şi oferind în acelaşi timp un imbold tehnologiei energiei curate aici, pe Pământ”, a precizat el.

Toate agenţiile spaţiale importante au în plan misiuni pe Lună sau pe Marte, a subliniat Gauger. „Noi sperăm să contribuim la alimentarea lor cu energie”, a adăugat specialistul.

Echipa de cercetare va începe prin extragerea şi studierea mecanismelor naturale de captare a luminii din tipuri de bacterii care au evoluat pentru a supravieţui în condiţii de lumină extrem de scăzută.

Aceste bacterii au structuri de antene moleculare foarte specializate, care pot capta şi canaliza aproape fiecare foton de lumină pe care îl primesc, fiind astfel cei mai eficienţi colectori de lumină solară din natură.

Cercetătorii vor dezvolta, de asemenea, versiuni artificiale ale acestor structuri şi noi materiale laser care pot funcţiona atât cu captatori de lumină naturali cât şi artificiali.

Cercetătorii intenţionează să combine apoi aceste componente într-un nou tip de material laser, pe care să îl testeze în sisteme din ce în ce mai mari.

Primul prototip al noii tehnologii ar urma să fie gata pentru testare în trei ani.

Proiectul APACE, în valoare de 4 milioane de euro (4,2 milioane de dolari americani), este finanţat în comun de Consiliul European pentru Inovare şi Innovate UK, agenţia naţională pentru inovare a Regatului Unit. Acesta reuneşte cercetători din Regatul Unit, Italia, Germania şi Polonia.

- Publicitate -

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pedagoteca

Studiu: bacterii care pot transforma lumina în energie cu ajutorul laserelor

Laserele care exploatează capacitatea naturală a bacteriilor de a transforma lumina solară în energie ar putea alimenta misiunile spaţiale către Marte şi ar putea reprezenta o sursă de energie curată și pe Pământ, au anunţat oamenii de ştiinţă, relatează luni DPA/PA Media. Tehnologia este inspira...

Burse record în 2025: Elevii olimpici ar putea primi până la 4.050 de lei lunar pentru excelență

Bursele elevilor olimpici internaționali ar putea crește cu aproximativ 300 de lei începând din 2025. Majorarea vine ca urmare a creșterii salariului minim brut, utilizat pentru calcularea burselor de excelență olimpică de tip I, care ar putea ajunge la 4.050 de lei de la 1 ianuarie, conform decl...

Exerciţiile fizice ar putea reduce tensiunea arterială

Exerciţiile fizice realizate timp de cinci minute în fiecare zi ar putea reduce tensiunea arterială, potrivit unui nou studiu, informează Xinhua. Noua cercetare, publicată joi de experţi din cadrul unei colaborări academice internaţionale conduse de Universitatea din Sydney şi University College ...

Oboseala creierului ne face mult mai agresivi

Oboseala creierului ne face mult mai agresivi și mai puțin cooperanți, potrivit unui studiu publicat în „Proccedings of the National Academy of Sicences”. La acest studiu amplu, echipa de cercetători coordonată de Erica Ordali, a folosit un g grup țintă de 400 de participanți, împărțiți în două e...

Doar 25% dintre tinerii români frecventează teatrul. Festivalurile și experiențele gastronomice câștigă teren în fața culturii tradiționale

Barometrul de Consum Cultural 2023, publicat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC), relevă o creștere a frecvenței vizitelor la obiective culturale. Aproximativ 67% dintre români au vizitat cel puțin o dată pe an monumente istorice și situri arheologice. Cu toate ac...

Barometrul Consumului Cultural 2023: Profilul ascultătorilor de manele. Cei mai mulți provin din mediul rural, au între 36 și 50 de ani, cel mult 8 clase și un venit sub 2.500 de lei

Consumatorii de manele, cu venituri sub 2.500 de lei lunar și un nivel scăzut de educație, sunt în principal persoane din mediul rural, cu vârste între 35 și 50 de ani, arată Barometrul de Consum Cultural publicat pe 12 noiembrie. Deși evită activități culturale precum cinemaul, teatrul sau festi...

România, lider în UE: Aproape 95% dintre elevii de gimnaziu studiau cel puțin două limbi străine în 2022

În anul 2022, aproape 95% dintre elevii din România învățau cel puțin două limbi străine în timpul gimnaziului, conform datelor Eurostat. Cu un procent de 94,5%, România se plasează pe locul șase în clasamentul statelor membre ale Uniunii Europene, depășind media europeană de 60,7% cu peste 33 de...

Concurs național de creație video pentru elevii de gimnaziu și liceu. Tema: prevenirea violenței școlare și a consumului de droguri.

Elevii din toată țara, din clasele a VI-a – a VII-a și a IX-a – a XI-a, sunt invitați să participe la concursul de creație virtuală „Vocea ta e soluția”, având ca temă prevenirea violenței școlare și a consumului de substanțe interzise. Competiția, desfășurată între noiembrie 2024 și ianuarie 202...

Modele de subiecte și bareme la limba română pentru Bacalaureat 2025: Subiecte care îi ghidează pe elevi

Ministerul Educației a aprobat calendarul pentru examenul de Bacalaureat 2025, pentru ambele sesiuni, și a publicat primele modele de subiecte, însoțite de baremele de corectare. Elevii pot deja descărca aceste modele de subiecte, care îi vor sprijini în pregătirea examenului la limba română. Mod...

PREMIERĂ: pe 16 noiembrie are loc primul târg educațional dedicat liceelor de elită din străinătate. Zeci de licee internaționale de top vin la București să își cunoască viitorii elevi

Din ce în ce mai mulți părinți din România iau în considerare studiile liceale în străinătate pentru copiii lor. Din datele Integraledu reiese că există o creștere a interesului pentru licee în străinătate de la an la an, în topul preferințelor situându-se cele din Marea Britanie. Alte destinații...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.