Ministrul Educației, Daniel David, a anunțat că formula de predare în care elevii sunt instruiți să „stea jos și să scrie după dictare” trebuie interzisă, mai ales atunci când conținutul dictat se regăsește deja în manuale sau alte materiale educaționale.
„Este responsabilitatea inspectoratelor care organizează titularizarea și a directorilor de școlă să își monitorizeze profesorii, iar Ministerul nu poate gestiona direct sutele de mii de profesori din sistemul nostru educațional”, a declarat David.
„Metodele de predare de tipul «stai jos și scrie» trebuie să fie interzise, iar manualele trebuie să fie atractive. Aceasta este o responsabilitate pe care trebuie să o asum eu, ca ministru. Aceste metode se aplică în cazul profesorilor deja prezenți în școli. Voi discuta cu universitățile care formează profesori, pentru a corecta modalitățile de formare a celor care vor intra în sistem.
Facem traininguri peste traininguri, însă dacă nu suntem de acord că rolul de profesor trebuie să aibă prestigiu, inclusiv prin salariu, nu vom putea atrage cei mai buni absolvenți din universități în învățământul preuniversitar. Aceste reforme trebuie să fie însoțite de o reformă a salarizării”, a subliniat ministrul.
- Publicitate -
Descoperă și: Bursele olimpicilor vor fi raportate la salariul minim actual. Modificările se aplică din anul școlar viitor
Metodele astea cu «stai jos și scrie» trebuie să fie interzise, manualele trebuie să fie atractive, asta trebuie să fac eu, ca ministru. Aceste metode sunt pentru profesorii care sunt deja în școli. O să discut cu universitățile care formează profesori, trebuie să corectăm modalitățile de formare a profesorilor pentru cei care vor intra în sistem. Facem traininguri peste traininguri, dacă nu ne punem de acord că rolul de profesor trebuie să fie unul de prestigiu inclusiv prin salariu, nu o să îi putem duce pe cei mai buni absolvenți din universități în preuniversitar. Aceste reforme trebuie să vină la pachet cu o reformă a salarizării.