„Pentru prevenirea segregării școlare prin plasarea elevilor în ultimele două bănci, unitățile de învățământ preuniversitar pot să asigure rotirea elevilor în bănci cel puțin o dată pe modul educațional sau pot să reamenajeze spațiul clasei în alt mod decât cel pe șiruri de bănci, precum în cerc, semicerc, amfiteatru, salon etc.”, este menționat în document.
Un aspect important de remarcat este că în document nu sunt precizate regulile specifice după care trebuie să fie mutați elevii în bănci, de exemplu, dacă cei care au stat în prima bancă vor trece în ultima bancă, dacă aceștia vor fi distribuiți aleatoriu sau dacă vor exista alte modalități de repartizare.
Totuși, în cazul în care învățătorii și diriginții nu doresc să mute elevii în fiecare modul, aceștia trebuie să se asigure că elevii sunt „distribuiți echitabil” și, pe cât posibil, să evite așezarea elevilor din grupurile vulnerabile în ultimele două bănci.
„Unitățile de învățământ preuniversitar care au săli de clasă ce păstrează aranjamentul pe șiruri de bănci, cu un minim de 25 de elevi înscriși în respectiva clasă și care nu asigură rotirea elevilor în bănci cel puțin o dată pe modul educațional, au obligația de a distribui elevii în mod echitabil în bănci. Aceste unități trebuie să se asigure că, acolo unde este posibil, elevii care aparțin grupurilor vulnerabile nu vor fi plasați în ultimele două bănci din sala de clasă”, mai precizează documentul citat.
- Publicitate -
Conform proiectului, constituie segregare școlară separarea fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor cu dizabilități și/sau cu cerințe educaționale speciale în grupe/ clase/ clădiri/ ultimele două bănci/ altele din învățământul de masă:
„(3) Pentru a fi evitată orice segregare pe criteriul performanțelor școlare, după admiterea înînvățământul liceal, clasa a IX-a, constituirea claselor de liceu se va face prin mixarea elevilor repartizați la aceeași specializare/calificare“, este încă o noutate menționată în metodologie.
Inspectoratele școlare vor verifica amănunțit toate criteriile de segregare la nivelul fiecărei școli și vor sprijini procesul de desegregare.
Comisia Națională pentru Desegregare Școlară (CNDS) centralizează datele naționale și oferă Ministerului Educației un raport anual care devine parte integrantă din raportul de evaluare națională a sistemului educațional.
Potrivit metodologiei, Inspectoratele Școlare Județene (ISJ) și Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) vor prioritiza în planificarea inspecțiilor acele unități de învățământ care prezintă un risc semnificativ de segregare școlară.
„ISJ/ISMB include, cu prioritate, în planificarea inspecțiilor școlare acele unități de învățământ care, în urma monitorizării segregării școlare, au obținut scoruri peste pragul de alertă precum și acele unități de învățământ care au în implementare un plan de desegregare școlară“, este precizat la art. 52 din proiectul de metodologie.
„După finalizarea implementării Planului de desegregare școlară și atingerea țintei/țintelor de desegregare școlară, ISJ/ISMB va monitoriza cel puțin doi ani școlari consecutivi, unitatea de învățământ preuniversitar, pentru a preveni resegregarea școlară“, mai este menționat în document.
Vezi mai multe detalii pe Edupedu.ro