Până acum, din 2016, cele două probe erau la alegerea fiecărei facultăți/universități, iar metodologia prevedea că se susțin una sau două probe, nu ambele.
Descoperă și: Sfaturi pentru pregătirea examenelor importante: Strategii de studiu și tehnici de gestionare a anxietății
Forma actuala este următoarea:
„Examenul de licență/diplomă constă în una sau două probe, stabilite de către senatul universitar, după cum urmează:
- Publicitate -
a) proba de evaluare a cunoștințelor fundamentale și de specialitate;
b) proba de prezentare și susținere a lucrării de licență/proiectului de diplomă.
Forma actuala a fost adoptată tot de Ligia Deca prin ordin de ministru (semnat prin delegare de secretarul de stat Gigel Paraschiv) în februarie 2024, deci în urmă cu 9 luni.
„Prezenta metodologie-cadru se aplică începând cu sesiunile de examene de finalizare a studiilor aferente promoției anului universitar 2023-2024”, conform textului actului normativ.
Proiectul de act normativ poate fi descărcat de aici:
Proiectul de ordin al Ministerului Educației, care aduce modificări importante la mijlocul anului universitar, a fost publicat fără explicații oficiale și imediat după încheierea campaniei electorale, în care ministra Ligia Deca a candidat pentru Parlament. Pe durata campaniei și înaintea acesteia, nu au fost propuse alte modificări legislative cu impact. De asemenea, ministerul nu a publicat referatul de motivare, încălcând prevederile Legii transparenței decizionale, care impune publicarea documentelor justificative cu cel puțin 30 de zile înainte de avizare.
Anunțul Ministerului Educației nu cuprinde decât proiectul de ordin:
În 2015 ministrul de atunci, Sorin Cîmpeanu, era ultimul care aproba obligativitatea ambelor probe pentru absolvenții de studii de licență. În 2016 ministrul Mircea Dumitru a aprobat ca cele două probe să poată fi alese de către fiecare facultate/universitate, una, două sau ambele, dacă așa decidea forul de conducere.