UPDATE: Fondul Român de Contragarantare: garanții de peste 4 milioane lei pentru programele StudentInvest și FamilyStart - Pedagoteca

UPDATE: Fondul Român de Contragarantare: garanții de peste 4 milioane lei pentru programele StudentInvest și FamilyStart
📅 2024-07-27

O serie de internauți au comentat pe paginile Pedagoteca.ro despre cele două programe, așa că am întrebat oficialii Fondului care dintre acestea sunt accesate de români. 

”În primele 10 zile sunt beneficiari potentiali interesati mai degrabă de FamilyStart, deși sunt depuse solicitări și pentru StudentInvest pe care îl promovăm regional tocmai pentru ca studenții să cunoască condițiile de eligibilitate, chiar dacă nu lucrează (pot aduce un co-debitor, este relativ ușor, întrucât garanția statului se acordă pe 80% din imprumut)” au declarat pentru Pedagoteca.ro reprezentanții Fondul Român de Contragarantare.

Știre inițială

Fondul Român de Contragarantare anunță că a acordat garanții de stat în valoare de peste 4.000.000 lei în primele zile de implementare a programelor StudentInvest și FamilyStart.

Fondul Român de Contragarantare SA (FRC) este o instituție financiară specializată, mandatată de Ministerul Finanțelor să administreze plafoanele de garantare în cadrul celor două programe guvernamentale de creditare pentru tineri.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse este ordonator principal de credite și derulează programele guvernamentale de finanțare StudentInvest și FamilyStart prin intermediul celor peste 30 de bănci partenere: acestea primesc solicitările de creditare din partea studenților sau familiilor, analizează eligibilitatea potențialilor beneficiari și aprobă împrumuturi cu garanții de stat acordate de FRC. Valoarea plafoanelor de garanții se aprobă anual. În 2023, conform Legii nr.224/2023 care modifică și aprobă OUG nr.95/2022, valoarea acestora este de 250 milioane lei pentru fiecare dintre cele două programe menționate.

StudentInvest, respectiv, FamilyStart sunt destinate să fie un sprijin financiar pentru studenți sau familii prin acordarea de împrumuturi de maxim 75.000 lei, respectiv maxim 150.000 lei, cu garanții de până la 80%, dobânzi și comisioane aferente creditelor subvenționate de stat.

Echipa FRC a configurat utilizatorii pentru toate băncile înscrise – acestea preiau și analizează, conform legislației și propriilor norme de creditare în vigoare, solicitările persoanelor interesate. FRC a optimizat structura oganizatorică internă pentru a crește eficiența operațională, a alocat resurse, inclusiv pentru dezvoltarea inhouse aplicațiilor informatice specifice. Scopul este să se răspundă prompt cererilor de garantare primite din partea băncilor partenere care acordă credite tinerilor în cele două programe și, în acest fel, timpul de acordare să fie cât mai redus.” a declarat dl.Stere Farmache, președinte al Directoratului FRC.

In perioada 6-20 noiembrie FRC și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse activează la nivel național programul StudentInvest prin prezentări-dezbatere regionale găzduite de centrele universitare importante din toată țara. Seria întâlnirilor de acest fel a debutat la Iași, locul unde se află prima universitate modernă din România – Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, fondată în anul 1860 și care are o tradiţie a excelenţei şi inovaţiei în educaţie. La Universitatea „Alexandu Ioan Cuza” din Iași  a fost parafat, dealtfel, primul Protocol de Colaborare Universitară pentru promovarea principiilor de finanțare responsabilă prin programul guvernamental StudentInvest.

La universitățile care au găzduit întâlnirile din Iași, interacțiunea cu studenții, masteranzii și conducerea acestora a fost un prilej pentru schimb de idei, clarificări utile și elemente importante de educație financiară. Este promovat conceptul de finanțare prudentă pentru fiecare prin investiția în planul propriu de formare profesională, cultură și dezvoltare personală, sănătate și locuire.

Caravana FRC, la care participă conducerea și specialiști din instituție, continuă în zilele următoare cu întâlniri organizate în centrele universitare din Timișoara, Cluj-Napoca, Constanța și București.

Băncile care au subscris plafoanelor de garantare disponibile în 2023 sunt următoarele:

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pedagoteca

Aproape 700 de profesori au lipsit ori sau retras la vederea subiectelor din cadrul examenului de definitivare în învățământ

Ministerul Educației a comunicat că cinci profesori au încercat să copieze la examenul de definitivare în învățământ și aproape 700 au fost absenți ori s-au retras din sală când au văzut subiectele. „Dintre cei 8.534 de candidați cu drept de participare, au fost prezenți 7.844 de candidați. 690 d...

Inteligența artificială poate genera proteine care nu există în natură

Un nou model de inteligenţă artificială (AI) poate genera proteine „care nu există în natură”, conform unui material publicat joi de Live Science. Oameni de ştiinţă au folosit noul model AI, denumit ESM3, pentru a obţine o proteină nouă, fluorescentă, care are în comun doar 58% din se...

Ligia Deca: ”Odată ce te-ai titularizat pe un post într-o școală, nu te poți transfera în primul an și trebuie să rămâi acolo”

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat într-un interviu pentru Școala 9 că profesorii titularizați pe un post într-o școală nu se pot transfera în primul an și trebuie să rămână acolo. Ea a făcut referire la metodologia de mobilitate pentru anul școlar 2024-2025. În decembrie 2023, Ministeru...

Calendarul admiterii la liceu 2024

Elevii și părinții absolvenților de gimnaziu trebuie să urmărească calendarul admiterii la liceu 2024. Vezi în articol datele fiecărei etape ale admiterii la liceu din acest an. Calendarul admiterii la liceu 2024 24 iulie 2024 – Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenți...

România: consumul de droguri a coborât la vârsta de 9 – 10 ani

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea, a afirmat că în România consumul de droguri a coborât la vârsta de 9 – 10 ani şi a precizat că există dealeri în vârstă de 12 ani. Herdea a menţionat că modelul vedetelor, modelul de la marile festivaluri nu sunt bun au...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..