Bugetul pentru cercetare, dezvoltare și inovare este insuficient, iar evaluarea unităților din domeniu va fi încheiată până la sfârșitul anului, a anunțat, luni, ministrul Educației, Daniel David.
Ministrul a prezentat ”Raportul de diagnostic al Educației și Cercetării din România. Realizările prezente și implicații pentru noi reforme în domeniu (Raportul QX)”.
”Noi avem un sistem de cercetare, dezvoltare, inovare foarte fragmentat. Teribil de fragmentat. (…) O altă cauză pentru lipsa de performanță sau performanța scăzută în sistemul nostru de CDI este, sigur, bugetul, care este insuficient și este cu adevărat impredictibil. Deja este o rușine națională să tot spui în fiecare an că ținta este 1% din Produsul Intern Brut pentru cercetare plus 1% din mediul privat. Deci, ar trebui să mergem spre 2%. Și tu nici măcar să nu te apropii de astfel de valori. Eu pot înțelege că țara merge prost, mai avem crize socio-economice, pot înțelege asta. (…) Trebuie să înțelegem că dacă nu asigurăm bugetul necesar plus predictibilitate, cercetarea este afectată și nu poți să o faci la un nivel foarte serios. (…) Pe scurt spus, bugetul este fundamental și dacă nu înțelegem acest lucru… Nu-i vorba că vrem bani mai mulți, vrem cât ne-am angajat și vrem să fie predictibilă creșterea și îndreptarea spre acea țintă”, a explicat ministrul David, la prezentarea raportului.
David a amintit că a demarat, în luna mai, evaluarea tuturor unităților de cercetare, dezvoltare, inovare din România, subliniind că cine nu participă la această evaluare nu ar trebui să mai aibă acces la fonduri publice.
- Publicitate -
”Cine nu participă la această evaluare nu ar trebui să mai aibă acces la fonduri publice, nici prin alocare directă, nici prin competiție. E ok că nu vrei să participi, dar dacă ești instituție publică sau din domeniul public și nu vrei să participi, atunci este o problemă. Te autofinanțezi. Aștept ca să avem această evaluare a tuturor unităților de cercetare-dezvoltare. Se face în baza unei legi care a fost aprobată, a fost un lucru foarte bun, făcut de miniștrii anteriori în zona de cercetare-dezvoltare-inovare, prin PNRR. Eu ce am făcut? Am adus actele subsecvente și nuanțez criteriile și grăbesc procesul, să mă asigur că până la sfârșitul anului încheiem această evaluare, astfel încât țara, ca să spun așa, o să știe ce actori are și cum sunt clasificați în trei categorii”, a precizat ministrul Educației.
”Prima categorie: unități de cercetare, dezvoltare, inovare performante – aș vrea să susținem poziții de cercetare pe perioadă nedeterminată, în zona de senioritate și în zone strategice și acele poziții pentru tineri. (…) Institutele naționale de cercetare-dezvoltare care vor fi în această categorie vor trebui să fie legate de strategiile de dezvoltare ale țării. Nu avem nevoie de institute naționale dacă nu contribuie la strategiile de dezvoltare ale României. Sunt institute bune, sunt multe care cred că vor fi în această categorie și aș vrea ca acele institute naționale, care se leagă de strategia sau de strategiile din diverse domenii de dezvoltare a țării, să nu mai aibă probleme cu banii”, a spus David.
A doua categorie se referă la cele de cercetare, dezvoltare, inovare care sunt funcționale, dar nu au indicator de performanță, de excelență, care vor trebui să facă ceva, în sensul că de la buget nu o să primească susținere pe perioadă nedeterminată pentru diverse poziții, decât la nivel de senioritate sau dacă vor confirma individual excelența.
”Și a treia categorie – unități de cercetare, dezvoltare, inovare care nu se ridică la nivelul unor standarde minimale pe care le așteptăm în domeniu. În urma acestei evaluări, ce va trebui să facem? Să concentrăm aceste unități de cercetare, dezvoltare, inovare între ele. Adică, mă aștept ca cele care sunt în categoria 2 sau în categoria 3 să intre în structuri comune cu cele din categoria 1 sau între ele, în ideea de a concentra resursele și a stimula performanța. Nu mai putem avea această fragmentare, fiindcă cheltuim bani publici și așa puțini, care nu ajung în zona de excelență prin faptul că noi dăm puțin la mulți. Cercetarea, dezvoltarea, inovarea nu pot funcționa așa”, a subliniat ministrul Educației.
- Publicitate -
Ministrul a anunțat, în context, că trebuie schimbat sistemul, pentru că ‘nu se poate sta doar în acele grupuri, acei oameni, acele câteva instituții care funcționează bine’.
”Pentru a face aceste schimbări, cu siguranță va trebui să facem schimbări la nivel de lege. Legea cercetării funcționează din 2003. Avem o lege a cercetării care se bazează pe ordonanță de guvern din 2002, ceea ce este inacceptabil să existe astăzi, când tu vrei să spui că dinamica de cercetare, dezvoltare și inovare trebuie să fie de alt tip. Schimbări la nivel de lege, la nivel de hotărâri de guvern și la nivel de ordin de ministru. Sunt lucruri fundamentale pe care, dacă nu le facem, vom rămâne în forma pe care o avem acum, cu riscul de a deveni o colonie tehnologică și științifică”, a transmis Daniel David.
- Publicitate -