Sunt peste 2 ani de la apariția în spațiul public a lui Senat Junior, un concept care înglobează mai mult decât un site cu explicații pe înțelesul copiilor despre activitatea senatorilor și despre legi. Senat Junior a dat o voce copiilor la tribuna Senatului, a făcut posibilă întâlnirea senatorilor cu clase de copii din Constanța, Oradea, Hunedoara sau Galați, din orașe și din sate, elevi de liceu sau micuți curioși de clasa a II-a sau a III-a.
În spatele acestor concepte care se dezvoltă sub umbrela Senat Junior stă Laura Hora, om de comunicare, angajată a Senatului și neobosită în a inventa noi moduri captivante pentru cei mici în care să descopere cum stă treaba cu legile și instituțiile din România.
“Îmi amintesc că atunci când mi-a venit ideea Senat Junior avusesem o discuție cu un puști din vecini, care mi-a spus Laura, tu parcă lucrai la Parlament, nu la Senat. 😊 Am realizat că el era convins că sunt instituții diferite. Și am testat mai departe pe alți copii, și ei la fel de nelămuriți în legătură cu Parlamentul nostru bicameral. Și mi-am spus atunci că nu e corect să lăsăm exclusiv școlilor misiunea de a explica celor mici rolul instituțiilor. Iar dacă o instituție își dorește să fie cunoscută cu adevărat și înțeleasă chiar de către copii trebuie să își asume rolul de a educa și informa în mod direct.
- Publicitate -
Amuzant este că eram convinsă atunci, în urmă cu 5 ani, că am inventat ceva nou. Am aflat după o căutare pe internet că parlamentele altor state au de mulți ani această componentă, fie prin departamente specializate, fie prin site-uri dedicate, unele chiar structurate pe vârste, cum este cazul parlamentului francez.
Am avut această preocupare, de a crește generații de copii informați, înainte chiar de a avea proprii copii, adică mai bine de 15 ani. Când am condus biroul de presă al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, am propus ANPC Junior, un proiect de informare pentru micii consumatori, care trebuie să știe să citească o etichetă și celelalte drepturi în calitate de cumpărători.
Am vorbit mult despre Senat Junior, cu mult înainte de lansarea site-ului, la 1 iunie 2022. Am auzit de multe ori “Nu se poate“ sau “Nu am mai făcut niciodată“. M-am încăpățânat să aduc argumente pentru a fi dezvoltat și să conving lumea de necesitatea lui. Am fost întrebată chiar de ce vreau și eu să aduc copiii pe internet cu un alt site dedicat lor.
- Publicitate -
Am răspuns că generațiile acestea de copii petrec foarte mult timp online by default. Important este să fim și noi acolo unde sunt copiii, în online, pentru a furniza informații verificate și pentru a face apoi legătura cu activitățile față în față, în clase sau la sediul Senatului.
Sunt peste 5 ani de la primele mele propuneri – am scris întâi mici scenarii pentru animații despre democrație, proces legislativ sau vot, animații care urmau să fie urcate pe site-ul Senatului. Ulterior, a apărut ideea unui site întreg dedicat acestui proiect, ale cărui rubrici le-am scris în decursul unui an întreg: www.senatjunior.ro.
M-am bucurat ca un copil când conducerea Senatului a spus Da proiectului, când senatorii au spus Da grupului de prietenie cu copiii, când organizații mari ca Unicef sau World Vision ne-au devenit parteneri sau când Amprenta de Bine mi-a făcut QR codul Senat Junior 😊 Fiecare victorie de etapă a adus proiectul în punctul în care este acum, un program închegat, care abia așteaptă provocările lui 2025.”
Citește și Senat Junior, site-ul Senatului dedicat exclusiv copiilor. Laura Hora, consilier parlamentar: Nu mi-am pus problema dacă se va face această platformă, ci când se va face
- Publicitate -