În anul școlar 2022-2023, peste 86% dintre elevii din mediul rural, chestionați de experți în educație, frecventează un liceu din oraș, potrivit unui studiu publicat de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) pe 31 decembrie.
Studiul, intitulat „Liceeni din România – Acces și participare”, face parte dintr-o serie de cercetări lansate de CNPEE la finalul anului trecut, fără a beneficia de promovare. O altă concluzie importantă a studiului este că un număr semnificativ de elevi iau în considerare abandonul școlar după primul an de liceu, din cauza percepției că nu învață lucruri relevante pentru viața de zi cu zi.
Analiza documentară s-a desfășurat pe întreaga durată a cercetării, între 2022 și 2023. Chestionarul destinat elevilor de liceu a fost aplicat online, prin autocompletare, în perioada aprilie-mai 2023, utilizând platforma Survey Monkey, pe un eșantion reprezentativ la nivel național. Instrumentele calitative au fost pilotate în decembrie 2022 și ulterior aplicate în format față-în-față în zece licee, între aprilie și iunie 2023.
Te-ar interesa și: Estimări pentru bursele școlare din ianuarie 2025: Peste 300 lei pentru merit, 205 lei pentru reziliență și tehnologică
- Publicitate -
Eșantionul a inclus 237 de unități de învățământ și 3375 de elevi respondenți. Dintre aceștia, peste o treime (34,8%) au declarat că fac naveta zilnic către liceu, în timp ce doar 6,6% locuiesc la internat, cu rude sau în chirie în localitatea unde învață.
„Accesul elevilor la studiile liceale este influențat de specificul dezvoltării rețelei de învățământ secundar superior din România”, arată studiul „Liceeni din România – Acces și participare”.
La nivel național, ponderea elevilor care provin din mediul urban este cea mai amplă în liceele teoretice și vocaționale și mai redusă în liceele tehnologice. Majoritatea elevilor care provin din rural (86,2%) studiază în licee din mediul urban. Doar 13,8% dintre aceștia urmează studiile în licee tot din rural. În liceele rurale, aproape toți elevii (88,5%) provin din mediul rural, foarte puțini (11,5%) provin din mediul urban.
În cercetare, accesul elevilor la liceu a fost analizat din perspectiva următoarelor aspecte:
-situarea liceului (în localitatea de domiciliu sau în altă localitate);
- Publicitate -
-timpul petrecut de elevi cu drumul de acasă la liceu și la întoarcere;
– situațiile de navetă;
– mijloacele de transport utilizate.
Unitățile școlare care cuprind elevi de liceu sunt slab reprezentate în mediul rural, iar numărul acestora a scăzut cu 6% în ultimii cinci ani școlari, arată cercetarea efectuată în 2022-2023.
Conform datelor INS, în anul școlar 2022-2023, o pondere covârșitoare de 86% dintre licee funcționau în mediul urban și numai 13% în rural, 93,8% dintre elevi învățau în mediul urban și numai 6,1% în rural.
La nivelul eșantionului de elevi respondenți:
Elevii care fac naveta zilnic folosesc ca mijloace de transport utilizate: mijloace de transport școlar (microbuzul școlii, autobuzul școlii), mijloace de transport în comun sau mijloace de transport personale, ale familiei, ale unor prieteni sau colegi.
„Chestionați cu privire la timpul alocat pentru drumul de acasă până la școală, aproape
două treimi dintre elevi (63%) au menționat că acesta durează sub 30 de minute, 30% alocă între 30 de minute și o oră pentru drumul către școală, iar 7% mai mult de o oră.
Distanțele parcurse zilnic de elevi de acasă la școală sunt ample, în unele situații. Astfel, peste 14% dintre elevi au menționat că distanța de la domiciliul până la liceu este cuprinsă între 10-20 km, iar 4,8% parcurg zilnic peste 20 km de acasă până la liceu.
Aceste aspecte (distanța amplă, timpul mare alocat drumului până la școală, naveta și accesul la mijloace de transport adecvate și corelate cu programul școlar) determină, în practică, multiple dificultăți și provocări legate de accesul și participarea elevilor la învățământul liceal, așa cum evidențiază și alte date de cercetare.
- Publicitate -