Şefa Diplomaţiei române, Luminiţa Odobescu, a declarat, joi, la Timişoara, că Ministerul de Externe, împreună cu universităţile din România, îşi propun să se conecteze prin dialog academic cu studenţii care învaţă în spaţiul european şi să dezvolte împreună programe universitare atractive pentru a-i readuce în ţară pe tinerii absolvenţi din diaspora, reducând astfel exodul inteligenţei româneşti.
Ministrul de Externe a afirmat, în deschiderea conferinţei internaţionale „Diplomaţia Academică în contextul Alianţelor de Universităţi Europene”, care se desfăşoară, joi, la Universitatea de Vest Timişoara (UVT), în prezenţa mai multor ambasadori români din Uniunea Europeană, că anual, din România pleacă la studii în diaspora în jur de 10.000 de tineri.
Conferinţa internaţională abordează tema aceasta, în contextul în care 21 de instituţii de învăţământ superior din România, reprezentând aproximativ 67% dintre studenţii din ţară, fac parte dintr-o alianţă europeană. Evenimentul îşi propune să exploreze oportunităţile oferite de aceste alianţe pentru dezvoltarea învăţământului superior românesc, dar şi pentru reconectarea la diaspora academică.
„Nu avem cifre exacte despre numărul studenţilor români care studiază în prezent în universităţile din Europa, dar avem o idee despre comunităţile româneşti. Obiectivul nostru prin acest program, împreună cu universităţile din România şi în special cu Universitatea de Vest Timişoara, este să ne conectăm prin dialog de la universitate la universitate cu tinerii români care învaţă acolo, să vedem exact cum, prin proiecte comune concrete, să încercăm să ne conectăm din nou cu universităţile din România. Obiectivul nostru final este ca studenţii şi absolvenţii acestor facultăţi să rămână în România, iar pe cei care studiază în afară să-i convingem să revină în România. Pentru aceasta este nevoie de politici guvernamentale pentru a-i atrage să revină în România. Nu este vorba doar despre un mediu competitiv, care vizează nu doar educaţia şi sănătatea, ci şi de crearea de locuri de muncă. Este un obiectiv la nivel guvernamental”, a detaliat Luminiţa Odobescu.
- Publicitate -
Ea a subliniat că Ministerul de Externe are concursuri deschise tuturor studenţilor din ţară, oferta adresându-li-se tuturor studenţilor din universităţi, inclusiv celor din ştiinţe politice şi drept.
Rectorul UVT, Marilen Pirtea, a punctat că Ministerul de Externe are disponibilitatea de a genera leadershipuri, diferite programe de practică atât pentru ambasadele României din străinătate, cât şi în Minister, urmate, ulterior, de potenţiale angajări.
„Piaţa muncii şi cea a educaţiei sunt cele mai globalizate sectoare din Europa, iar aceste alianţe europene au tocmai acest obiectiv, de a crea universităţile transnaţionale. UVT nu mai reprezintă un scop pentru un student, ci noi promovăm ideea unei porţi deschise spre Europa, prin programele disponibile de a pleca în universităţile din Europa, făcând un circuit în alte universităţi de unde să revină cu diplome şi experienţe comune”, a arătat Marilen Pirtea.
- Publicitate -