Sindromul ochiului uscat. Care sunt cauzele şi cât ajunge să coste tratamentul. netratată, afecţiunea se poate agrava permanent

Sindromul ochiului uscat. Care sunt cauzele şi cât ajunge să coste tratamentul. netratată, afecţiunea se poate agrava pe
📅 2024-09-08

Senzaţia de ochi uscat este resimţită la orice vârstă. Netratată la timp, aceasta se poate transforma într-o afecţiune permanentă.

"O afectare a părții anterioare a ochiului, corneea este cea care se usucă și aici apar acele leziuni.Se creează pe suprafața ochiului o iritație. Pentru un sindrom de ochi uscat care e de foarte mult timp și nu îl tratăm putem să asistăm la mici cicatrici care se fac pe suprafața ochiului", explică Roxana Cozubaş, medic oftalmolog

Începand cu vârsta de 3 ani, copii pot resimţi şi ei uscăciunea oculară

Vezi și

Expunerea la ecrane este principalul factor declanşator. Clipitul excesiv, ochii roşii şi mâncărimile apar când ochiul nu mai produce suficiente lacrimi, se usucă şi devine dureros.

"Ne-am confruntat de curând cu o perioadă de caniculă în care evaporarea a fost excesivă, de asemenea dacă lucrăm într o încăpere prea încălzită cu aer condiționat. Carențele de vitamina A, D și Omega 3 și 6 sunt importante și folosirea unei medicații în exces, excesul de decongestionante nazale, antihistaminice, contraceptivelor orale", explică şi Diana Stănescu, medic oftalmolog.

Simptomele diferă în funcţie de factorii care au favorizat apariţia uscăciunii oculare. Hiperlăcrimarea, senzaţia de corp străin sau de nisip în ochi, sensibilitatea la lumină şi vederea înceţoşată necesită un consult oftalmologic. Testul Schirmar este cel mai folosit în cabinete pentru depistarea acestei afecţiuni.

Pacientă: Eu port lentiile de contact. Ochiul meu obosește după câteva ore de purtare și simt că sunt foarte uscați. Am niște picături de hidratare a ochiului.

Pacientă: Mai simt câteodată și mă frec așa la ochi. De obicei când bate vântul sau este foarte frig afară, când este cald îmi lăcrimează ochii.

Tratamentul trebuie adaptat în funcţie de severitate şi de bolile de bază care ar fi putut declanşa afecţiunea. Compresele calde aplicate pe ochi, masajul pleopelor şi igiena corespunzatoare ne pot ajuta să scăpăm rapid de disconfort.

Cât ajunge să coste tratamentul

În farmacii găsim mai multe variante de tratament pentru a ține sub control sindromul ochiului uscat. Prețul medicamentelor și dispozitivelor pot depăși însă, 200 de lei și niciunul nu este decontat. 

"Majoritatea sunt cu hypromeloză, cu acid hialuronic, toate tind să refacă filmul lipidic și să hidrateze ochiul", spune Beatrice Speteanu, farmacist șef.

Ochelarii de soare ajută la prevenirea apariţiei sindromului de ochi uscat. Daca senzaţia de uscăciune persistă mai mult de 3 zile, specialiştii recomandă un consult medical.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri observator news

Elevii români au câştigat patru medalii la Olimpiada Internațională de Informatică. Locul 2 în Europa și 8 în lume

România a câştigat patru medalii la Olimpiada Internaţională de Informatică, desfăşurată în Alexandria, Egipt, în perioada 1-8 septembrie 2024, a anunţat Ministerul Educaţiei.

Topul celor mai bune ţări pentru a te retrage la pensie. Pe locul 4, o destinaţie de vacanţă iubită de români

Să te muţi pe o insulă la pensie. E visul multor oameni pentru o bătrânețe fără griji. Care sunt cele mai bune țări pentru toamna vieţii, conform celui mai recent top american.

Trabant "tunat" cu 10.000 de euro, din '88, la paradă prin Buftea. "Acesta roz a fost prima iubire"

O simpatică paradă pe patru roţi a adus culoare şi a stârnit zâmbete pe străzile oraşului Buftea, de lângă Bucureşti. Zeci de maşini Trabant au defilat sub privirile curioase ale localnicilor. Mulţi au aflat abia atunci că în anii 70 comuniştii au inventat acest automobil ...

Destine curmate pe "Drumul Morţii". Doi tineri de 21 şi 26 de ani au murit pe loc, după un accident frontal în apropiere de Bacău

Încă o tragedie pe Drumul Morţii. Doi tineri au decedat, iar alte două persoane au fost grav rănite, într-un accident înfiorător produs între Bacău şi Adjud.

Metoda prin care Ionuț vrea să-și ia un apartament, fără bani din conturi sau credit. Dezvoltatorii imobiliare ridică din sprâncene

Guvernul vrea să facă lumină într-un domeniu gri, care îngrijorează toată Uniunea Europeană: tranzacţiile imobiliare cu monede virtuale. Peste 100 de apartamente de lux, cu finisaje premium şi preţuri de sute de mii de euro, au fost vândute astfel în ultimii doi ani. Execu...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..