Uliţa copilăriei e asfaltată, dar e pustie

Uliţa copilăriei e asfaltată, dar e pustie
📅 2024-09-08

Când ploua, totul se oprea în loc. La propriu. Toate drumurile din sat erau de pământ. Un pământ galben, cleios, care se lipea de papuci şi de roţile căruţelor trase de cai ori de boi. Doar aşa mai puteai să te deplasezi - cu papucii sau cu căruţa. Când ploaia se potolea din cer şi curgea cu viteză pe marginea drumului, începea distracţia. Din toate casele ieşeau pâlcuri de copii şi se încingea o mare bătaie cu noroi. Da, cum e iarna cu bulgări, decât că acum era cu noroi. Se lipea de păr, de haine, de garduri şi de case atunci când se greşea ţinta. Dar era cea mai mare distracţie de vară într-un loc în care distracţia trebuia mereu inventată. Iar noi, la vremea aia, chiar că aveam imaginaţie!

Uneori, când ploaia era cu vijelie se oprea şi curentul. Vreo zi şi o noapte stăteam aşa , în liniştea aia, aşteptând să se usuce pământul şi să vină cineva "de la judeţ" să repare "curentul". 

Când se auzea din vale un vuiet amestecat într-un nor de praf săream la gard. Nu prea treceau maşini pe uliţa noastră. Iar când treceau, era un eveniment. Făceam cu mâna ca la o mare coloană oficială şi strigam cât ne ţineau plămânii: "Drum buuuun!!!" 

Articolul continuă după reclamă

Numai bun nu era drumul ăla. Plin de hârtoape, pietre bine deghizate şi gropi adânci. E o zonă cu o concentraţie mare de sare în sol iar când plouă sarea se topeşte şi aşa, din loc în loc, în mijlocul drumului apăreau găuri care păreau fără fund. Când eram mici, nu mai ţin minte cine mi-a spus că dacă te uiţi cu atenţie pe acolo se vede America. În ciuda tentaţiei şi a curiozităţii imense, mi-a fost foarte frică să mă apropii. 

Odată ţin minte că am căzut cu o roată a căruţei într-o groapă din asta. Altă dată, cu maşina. De fiecare dată totul s-a terminat cu bine. Aşa că incidentele intră la capitolul "aventură".

Cam asta a fost uliţa copilăriei - aventură, joacă, bucurie, viaţă.  Cei mai frumoşi ani din viaţă. 

Acum câţiva ani s-a pus asfalt pe uliţa copilăriei mele. Şi dintr-o dată peisajul s-a umplut de maşini de toate mărimile şi toate culorile, de scutere şi chiar câteva ATV-uri. Vreo două case bătrâneşti au devenit pensiuni iar satul bunicilor mei, rătăcit într-un anonimat total şi nedrept până atunci, şi-a făcut apariţia, în sfârşit, pe harta turismului de nişă. Câţiva săteni şi-au luat permis iar carul cu fân s-a mutat într-o remorcă de mărime medie şi mai mulţi cai putere. Unii chiar duc vacile la păscut cu maşina. Doar stăpânul stă în maşină. Vacile, tot pe jos. Deocamdată :) 

De câţiva ani merg cu copiii mei pe uliţa copilăriei. Sunt singurii copii care aleargă, în vacanţa de vară, pe asfaltul ca-n palmă. Din când în când sărim la gard când auzim trapul unui cal sau scârţâitul unei roţi de la o căruţă " de pe vremea mea ". 

Vremuri trec, vremuri vin!

Carmen Moise Like

M-am făcut jurnalist pentru că n-am putut să mă fac actriţă. Ştiu, sună şocant de sincer. ...

Întrebarea zilei
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri observator news

Elevii români au câştigat patru medalii la Olimpiada Internațională de Informatică. Locul 2 în Europa și 8 în lume

România a câştigat patru medalii la Olimpiada Internaţională de Informatică, desfăşurată în Alexandria, Egipt, în perioada 1-8 septembrie 2024, a anunţat Ministerul Educaţiei.

Topul celor mai bune ţări pentru a te retrage la pensie. Pe locul 4, o destinaţie de vacanţă iubită de români

Să te muţi pe o insulă la pensie. E visul multor oameni pentru o bătrânețe fără griji. Care sunt cele mai bune țări pentru toamna vieţii, conform celui mai recent top american.

Trabant "tunat" cu 10.000 de euro, din '88, la paradă prin Buftea. "Acesta roz a fost prima iubire"

O simpatică paradă pe patru roţi a adus culoare şi a stârnit zâmbete pe străzile oraşului Buftea, de lângă Bucureşti. Zeci de maşini Trabant au defilat sub privirile curioase ale localnicilor. Mulţi au aflat abia atunci că în anii 70 comuniştii au inventat acest automobil ...

Destine curmate pe "Drumul Morţii". Doi tineri de 21 şi 26 de ani au murit pe loc, după un accident frontal în apropiere de Bacău

Încă o tragedie pe Drumul Morţii. Doi tineri au decedat, iar alte două persoane au fost grav rănite, într-un accident înfiorător produs între Bacău şi Adjud.

Metoda prin care Ionuț vrea să-și ia un apartament, fără bani din conturi sau credit. Dezvoltatorii imobiliare ridică din sprâncene

Guvernul vrea să facă lumină într-un domeniu gri, care îngrijorează toată Uniunea Europeană: tranzacţiile imobiliare cu monede virtuale. Peste 100 de apartamente de lux, cu finisaje premium şi preţuri de sute de mii de euro, au fost vândute astfel în ultimii doi ani. Execu...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..