La începutul anului 2025 erau instalate în județul Ialomița peste 75.000 contoare inteligente, urmând ca până la finalul anului să mai fie instalate alte 8.100 de contoare inteligente. Astfel, gradul de acoperire pentru contoarele inteligente, va depăși 69% din totalul contoarelor din județul Ialomița.
La nivelul celor trei regiuni pe care le deservește, Rețele Electrice România va instala, în cursul acestui an, peste 174.000 de contoare inteligente, contribuind la atingerea unui total de aproximativ 2 milioane de contoare instalate până la finalul lui 2025 – cel mai mare volum înregistrat de un operator de distribuție din România. Detalii suplimentare despre calendarul instalărilor sunt disponibile aici.
Contoarele inteligente reprezintă o generație modernă de aparate de măsură, care înlocuiesc treptat generația veche de contoare, conform planurilor aprobate de către ANRE. Această înlocuire nu presupune costuri suplimentare pentru clienți. Atunci când contorul inteligent e parte integrantă dintr-un sistem de măsurare inteligentă și comunică activ cu sistemul central, clienții au parte de numeroase beneficii, unul dintre ele fiind faptul că nu mai este necesară transmiterea indexului, iar facturile reflectă consumul real.
Printre cele mai importante beneficii ale contorului inteligent se numără citirea automată, securizată și precisă a consumului, ceea ce înseamnă că facturarea se face pe baza consumului real, nu estimat. În plus, contorul inteligent permite configurarea și aplicarea unor tarife diferențiate, în funcție de ore, zile sau sezoane, oferind clienților o mai mare flexibilitate în alegerea ofertei de furnizare. De asemenea, procesul de schimbare a furnizorului de energie, de conectare sau de deconectare se va putea realiza rapid, de la distanță, economisind timp și efort pentru consumatori. Totodată, în cazul unor incidente din rețea, contorul inteligent contribuie la identificarea rapidă a problemelor.
Conform reglementărilor în vigoare, distribuitorii de energie electrică au obligația de a schimba contoarele de generație veche cu unele noi. Pentru a se putea bucura de toate beneficiile oferite de contorul inteligent, utilizatorii de energie electrică au și ei, la rândul lor, obligația legală de a permite accesul reprezentanților operatorului de distribuție, în cazul în care contorul se află în interiorul locuinței.
În anul 2024, în județul Ialomița s-au desfășurat 4 proiecte prin Fondul de Modernizare, în valoare totală de 14,325,000 RON, în mai multe localități și linii din județ, care au vizat modernizarea infrastructurii și îmbunătățirea eficienței energetice. Printre ele se numără modernizarea rețelelor de medie tensiune în localitățile Dridu, Fierbinți-Târg, Ciulnița, Ghimpați și Perieți, precum și investiții semnificative în stația de transformare 110/20 kV Urziceni.
Compania Rețele Electrice România operează rețele cu o lungime totală de circa 134.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, siguranța și performanța rețelelor și implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Rețelele electrice operate de către Rețele Electrice România numără 289 de stații de transformare și peste 25.000 de posturi de transformare.