De la debutul bolii, au fost declarate 13 focare în Bulgaria, acestea extinzându-se treptat către nordul și estul țării.
Având în vedere faptul că, începând cu 01.01.2025, Bulgaria și România fac parte din spațiul Schengen, este esențial să acordați o atenție sporită transporturilor de animale, produse, furaje și subproduse de origine animală provenite din Bulgaria, scopul fiind prevenirea răspândirii bolii pe teritoriul României.
Variola ovină și caprină este o boală extrem de contagioasă, care afectează în principal ovinele, provocând leziuni cutanate, febră și, în cazurile severe, pierderi economice semnificative.
Boala nu reprezintă risc pentru sănătatea umană, dar are impact negativ asupra sectorului zootehnic.
Focare de variola ovină și caprină au mai fost raportate recent în Turcia, Spania (2023), Grecia și Bulgaria.
Simptomele variolei ovine și caprine includ:
Durata bolii
În majoritatea cazurilor boala durează 3-4 săptămâni, dar animalele pot rămâne slăbite și eliminatoare de virus o perioadă mai lungă de timp.
Mortalitatea poate varia în funcție de gravitatea focarului și de starea generală de sănătate a efectivului de ovine.
Perioada de incubație este de obicei de 1 – 2 săptămâni, dar poate fi și mai scurtă, de 2 – 4 zile.
Transmiterea bolii
Varioală ovină și caprină se transmite prin contact direct între animale infectate și cele sănătoase și prin contact indirect cu lichidul din conținutul veziculelor, pustulelor și prin inhalarea prafului din crustele descuamate.
Virusul poate fi răspândit și prin: secreții nazale, oculare și orale, leziuni cutanate rupte, păr, lână, obiecte contaminate, apă (furaje, echipamente), insecte care mușcă.
Mediul poate rămâne contaminat pentru o perioadă lungă de timp, astfel încât măsurile de igienă și biosecuritate sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii bolii, virusul fiind foarte rezistent la uscăciune.
Recomandări pentru crescătorii de ovine și caprine:
Subliniem faptul că boala nu afectează omul, dar produce pagube economice importante, iar fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, apariția unor focare de boală pe teritoriul județului este foarte greu de prevenit.
COMPARTIMENTUL DE COMUNICARE DIN CADRUL D.S.V.S.A. IALOMIȚA