În august 2022, Consiliul Județean Ialomița acorda un împrumut de 7 milioane de lei din bugetul județului către societatea Drumuri și Poduri SA, suma fiind destinată sprijinirii funcționării și dezvoltării acestei societăți al cărei unic asociat este județul Ialomița. Societatea Drumuri și Poduri SA trebuia să returneze această sumă în termen de un an, cu o perioadă de grație de cinci luni. Societatea nu a reușit, însă, să plătească acest împrumut, ceea ce a determinat o acțiune în instanță pentru recuperarea sumei. Tribunalul Ialomița a dat câștig de cauză Județului Ialomița și a obligat societatea să restituie suma datorată, plus majorările de întârziere.
Pentru a asigura recuperarea datoriei, Consiliul Județean Ialomița a instituit un sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile ale Societății Drumuri și Poduri SA și a demarat procedura de executare silită prin BEJ „Milea Anghel”.
Dacă la ședința anterioară participarea la licitațiile publice a Județului Ialomița a fost blocată, consilierii județeni liberali votând împotrivă, iar cei de la AUR s-au abținut, proiectul de hotărâre neîntrunind numărul necesar de voturi, la ședința extraordinară din decembrie consilieri liberali s-au abținut, iar un consilier județean AUR (din cei patru prezenți) a fost împotrivă.
În condițiile în care județul Ialomița nu a putut participa la licitațiile publice organizate de Biroul Executorului Judecătoresc „Milea Anghel”, în data de 20 noiembrie, pentru valorificarea bunurilor sechestrate aparținând debitorului Drumuri și Poduri, a fost depusă o singură ofertă pentru un singur bun, un teren în suprafață de 10.000 m.p., din cele 7 cărți funciare cuprinzând mai multe imobile. Prețul ofertat a fost mult sub prețul de pornire al licitației, ceea ce a determinat anularea acestei licitații publice, pentru celelalte bunuri nefiind depuse oferte.
Cumpărarea acestor bunuri, susțineau reprezentanții Consiliului Județean Ialomița, s-ar face atât pentru stingerea creanței, dar și cu intenția ca bunurile să fie utilizate ulterior în activitățile specifice de către Adi Ecoo 2009 SRL și SC Infrastructură Drumuri și Poduri SA, societăți cu capital majoritar deținut de Județul Ialomița, ambele societăți exprimându-și interesul pentru utilizarea acestor terenuri și clădiri scoase la vânzare: ADI ECOO 2009 pentru optimizarea activităților de salubrizare și gestionare a deșeurilor, iar Infrastructură Drumuri și Poduri SA pentru depozitarea materialelor antiderapante și întreținerea drumurilor județene, dar și ca spații de parcare a utilajelor.
„(…) În 2020, când am preluat conducerea Consiliului Județean, societatea avea datorii către alte societăți, către terțe persoane, către bugetul de stat etc, de peste 7 milioane de lei. Atunci aveam două opțiuni. Să declarăm falimentul, iar toți ceilalți creditori să facă aceeași procedură care se întâmplă astăzi și anume să fie executat și scos la licitație de către un executor judecătoresc (…) Am luat decizia, nu știu dacă bună sau rea la vremea respectivă, de a împrumuta această societate, bani pe care nu i-am recuperat. Am discutat cu departamentul juridic, cu secretarul general și cu aproape toți notarii din județ cred, dacă se poate realiza dare în plată. Nu au vrut, au spus că nu au bază legală să facă lucrul acesta. Următoarea procedură, acțiune în instanță, deoarece Consiliul Județean avea de recuperat de la Drumuri Județene 7 milioane de lei. Am obținut ordin judecătoresc și am procedat exact cum trebuie, tocmai pentru că sunt foarte multe discuții”, spunea atunci președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, ca răspuns la întrebările adresate.
În aceste condiții, județul Ialomița avea două variante, să permită executorului judecătoresc să organizeze o nouă licitație publică, ori vânzarea prin procedură directă a bunurilor sechestrate.
Așadar, în ședința extraordinară a Consiliului Județean Ialomița, s-a adus în discuție varianta de vânzare directă a bunurilor imobile la prețurile stabilite de un expert judiciar ANEVAR, procedură agreată de majoritatea consilierilor.
Cu 21 de voturi pentru, 1 împotrivă și 5 abțineri, proiectul a fost aprobat.