Ucraina vrea sa aiba acelasi tratament ca Israelul: aliatii sai sa intercepteze si sa doboare rachetele lansate de rusi spre teritoriul sau. Discutia priveste si țara noastră.
Potrivit unei publicatii franceze, una dintre cererile pe care Kievul le va formula la summitul internațional privind apărarea Ucrainei, care va avea loc la Ramestein, în Germania, riscă să rămână fără ecou. Președintele Zelenski încearcă de luni de zile să își convingă partenerii de necesitatea de a doborî rachetele și dronele rusești lansate spre Ucraina.
Aliații Kievului refuză să doboare rachetele rusești care le încalcă propriul spațiu aerian sau vizează Ucraina, capacitățile sale militare și infrastructura sa civilă. Chiar dacă unele dintre aceste rachete, drone sau bombe cu planare incalca spatiul aerian al unora dintre aliații Ucrainei, precum Polonia, Lituania și România. Aceste țări, și membrii NATO în general, se tem de agravarea tensiunilor cu Moscova.
Exemplul Orientului Mijlociu
Totusi, Zelenski insista si vrea tratament egal cu Israelul: „Vedem cum, în special în Orientul Mijlociu, este posibil să protejăm vieți omenești prin unitatea aliaților”, spunea presedintele Ucrainei dupa intalnirea cu noul secretar general NATO, Mark Rutte.
În iulie, Polonia a semnat un acord cu Ucraina care îi permite să neutralizeze rachetele deasupra Ucrainei. Cu toate acestea, guvernul polonez a declarat că Varșovia nu se va angaja să apere cerul ucrainean fără consultarea celorlalte state membre NATO.
Planul polonez a fost imediat blocat de secretarul general NATO de-atunci, Jens Stoltenberg, care a exclus orice implicare directă a Alianței Nord-Atlantice în conflictul dintre Ucraina și Rusia.
Monica