Cifrele privind incendiile care fac ravagii în California sunt la fel de uluitoare ca imaginile care sosesc de acolo.
Cel puțin 11 persoane au murit și mai mult de 200.000 au fost evacuate. În ciuda eforturilor pompierilor, cel puțin 10.000 de case au fost distruse.
Cele mai mari două focare nu sunt încă izolate: in Palisade, au ars mai mult de 8 000 de hectare, iar incendiul Eaton inca nu a fost pus sub control. Dar acestea nu sunt singurele focare. Au aparut si altele, care se adauga celor deja existente.
Potrivit departamentului de pompieri din Los Angeles, aceste incendii reprezintă „o provocare incredibilă, extrem de volatilă și imprevizibilă”. Resursele de apă disponibile pentru combaterea flăcărilor sunt pe punctul de a fi epuizate: potrivit pompierilor, acestea au fost suficiente pentru două sau trei incendii convenționale în zona Los Angeles, dar nu pentru o duzină de incendii, dintre care două gigantice, așa cum este cazul în prezent.
Nori de fum plini de poluanți cancerigeni
Flacarile s-au extins rapid din cauza rafalelor de vant extrem de puternice. Supranumit „vântul diavolului”, acesta e foarte frecvente în această perioadă a anului în California. Anul acesta insa difera intensitatea: vantul diavolului e mult mai violent ca de obicei.
În plus față de amenințarea directă a incendiilor, există un alt pericol, mult mai mare, care afectează zeci de milioane de americani: poluarea care circulă în diverșii nori de cenușă. O alertă roșie privind calitatea aerului a fost emisă în zona Los Angeles. Se stie ca poluanții din fum pot provoca boli respiratorii și cancer.
Monica